Otvoriť hlavné menu

Jana Štěpánková (* 6. septembra 1934, Žilina – † 18. decembra 2018, Praha) bola česká herečka, dcéra herca Zdeňka Štěpánka a herečky Eleny Hálkovej.

Jana Štěpánková
česká herečka
Jana Štěpánková s vnučkami
Jana Štěpánková s vnučkami
Narodenie6. september 1934
Žilina, Česko-Slovensko
Úmrtie18. december 2018 (84 rokov)
Praha
Známa vďakaherečka
RodičiaZdeněk Štěpánek
Elena Hálková
ManželJaroslav Dudek
DetiJan Dudek
Odkazy
CommonsSpolupracuj na Commons Jana Štěpánková

Obsah

ŽivotopisUpraviť

Začínala ako epizódna ochotníčka po boku svojho slávneho otca. Po štúdiách na DAMU odštartovala jej profesionálna herecká dráha v pardubickom Východočeskom divadle, kde pôsobila celkom šesť rokov. V roku 1959 sa stalo jej domovským divadlom pražské libenské Divadlo S. K. Neumanna, kde pôsobila až do roku 1972. Od roku 1972 až do roku 2000 bola členkou súboru Divadla na Vinohradoch. V roku 2000 tiež hosťovala v Mestskom divadle v Mladej Boleslavi.

Už na začiatku svojej hereckej kariéry sa zoznámila so svojím budúcim manželom, režisérom Jaroslavom Dudkom. Po jeho smrti dňa 31. augusta 2000 jej už nebola predĺžená zmluva s Divadlom na Vinohradoch a pôsobila hlavne v televízii a filme. Od roku 2008 účinkovala niekoľko rokov na hosťovaní v Divadle Na Jezerce v hre Pani plukovníková. V roku 2018 hrala v divadle Ungelt v hrách "Na úteku" a "Pardál". Okrem vyššie spomenutej tvorby pôsobila mnoho rokov v rozhlase a dabingu, za čo bola ocenená Cenou Františka Filipovského (2000, 2011). Je autorkou kuchárky o cuketách Tak tu sú tie sľúbené recepty na cukety, pani Ehmová.

Po ťažkom zápale pľúc zomrela 18. decembra 2018[1] vo veku 84 rokov, rodinná rozlúčka prebehla 21. decembra.[2]

Divadelné role (výber)Upraviť

Východočeské divadlo PardubiceUpraviť

Divadlo S. K. NeumannaUpraviť

Terajšie Divadlo pod Palmovkou

Mestské divadlo Mladá BoleslavUpraviť

Divadlo Na JezerceUpraviť

Divadlo na VinohradechUpraviť

Divadlo UngeltUpraviť

FilmografiaUpraviť

FilmUpraviť

  • 1952 Nástup
  • 1954 Ještě svatba nebyla
  • 1955 Psohlavci
  • 1957 Bomba
  • 1959 Zpívající pudřenka
  • 1960 Všude žijí lidé
  • 1960 105% alibi
  • 1962 Tarzanova smrt
  • 1962 Blbec z Xeenemünde
  • 1964 Táto, sežeň štěně!
  • 1967 Dům ztracených duší
  • 1976 Paleta lásky
  • 1987 Strašidla z vikýře
  • 1993 Vikingovia z Bronských vŕškov
  • 2005 Anděl Páně
  • 2006 Účastníci zájezdu
  • 2006 Všechno nejlepší!
  • 2006 Nadměrné maličkosti: Učiteľky s praxou
  • 2006 Farby života
  • 2007 Naozajstná láska
  • 2012 Na útěku
  • 5 Sama Doma

TelevíziaUpraviť

  • 1958 Anna Karenina
  • 1959 Zkouška pokračuje
  • 1968 Dívka a smrt
  • 1968 Červená kůlna
  • 1969 Kaviár jen pro přátele
  • 1969 Mlčení mužů
  • 1970 Alexander Dumas starší
  • 1971 Taková normální rodinka
  • 1972 Lev je v ulicích
  • 1975 Bakaláři
  • 1976 Nezbedná pohádka
  • 1977 Nemocnica na okraji mesta
  • 1978 Vdovcovy intímne večery
  • 1979 Plechová kavalérie
  • 1981 Poslední adresa neznámá
  • 1981 Začalo to karafiátem
  • 1982 Poslední vlak
  • 1982 Malý pitaval z veľkého mesta - 2. diel Milenec
  • 1984 Konkurs na chlapa
  • 1984 Bambinot
  • 1984 Paragrafy na kolesách - Smoliar
  • 1985 Synové a dcery Jakuba skláře
  • 1985 Experiment Eva
  • 1985 Slnečnica
  • 1986 Přátelé
  • 1986 Preceptor
  • 1986 Manželstvo Mamerto Kalivodu
  • 1987 Viktor Veliký
  • 1988 Motanice
  • 1988 U nás doma
  • 1989 Přátelská výpomoc
  • 1989 Jmenuji se po tátovi
  • 1989 Dva lidi v ZOO
  • 1991 Nálze
  • 1993 Mistr Kampanus
  • 1994 Poslední slovo
  • 1995 Usmívej se, lásko má
  • 1995 Anneta
  • 1996 Na hraně
  • 1997 Silvestr s dědou
  • 1997 Ranč U Zelené sedmy
  • 1998 Atentát na ministra financí
  • 1998 Kdo ví, kdy začne svítat
  • 1998 Dceruška růže
  • 1999 Dámě kord nesluší
  • 2002 Nemocnica na okraji mesta po dvadsiatich rokoch
  • 2006 Náves
  • 2006 Nadměrné maličkosti – Učitelky s praxí
  • 2007 Nemocnica na okraji mesta – nové osudy
  • 2008 Ďáblova lest
  • 2008 Všechnopárty
  • 2009 Divadlo žije
  • 2010 Cukrárna
  • 2011 Rodinka
  • 2011 Na plovárně
  • 2011 Sama doma
  • 2012 Život je ples
  • 2012 Před půlnocí
  • 2013 První republika
  • 2015 Doktor Martin
  • 2019 Doktor Martin: Záhada v Beskydách

DabingUpraviť

  • Rosa a Dara a jejich prázdninová dobrodružství (babička)

OceneniaUpraviť

  • Zlatá plaketa prezidenta republiky Václava Klausa za mimoriadny umelecký prínos k českému kultúrnemu životu počas predchádzajúcich päťdesiatich rokov (3. septembra 2009)<[3]
  • 2014 TýTý - Dvorana slávy

ReferencieUpraviť

  1. ŠUBRTOVÁ, Diana. Jana Štěpánková je v nemocnici. Bojuje se zápalem plic. iDNES.cz (Praha: MAFRA), 2018-11-22. Dostupné online [cit. 2018-12-28].
  2. ČTK. Zemřela herečka Jana Štěpánková, představitelka Dany Králové z Nemocnice na kraji města. Lidovky.cz (Praha: MAFRA), 2018-12-21. Dostupné online [cit. 2018-12-28]. ISSN 1213-1385.
  3. Prezident předal čestnou Zlatou plaketu Janě Štěpánkové [online]. klaus.cz, [cit. 2018-12-28]. Dostupné online.

LiteratúraUpraviť

  • Česká divadla: encyklopedie divadelních souborů. Praha: Divadelný ústav, 2000. 615 s. ISBN 80-7008-107-4. S. 117, 130, 529, 531.
  • FIKEJZ, Miloš. Český film: herci a herečky. III. diel: S–Ž. 1. vyd. Praha: Libri, 2008. 907 s. ISBN 978-80-7277-353-4. S. 405–408.
  • Kdo je kdo: 91/92: Česká republika, federální orgány ČSFR. Diel 2, N–Ž. Praha: Kdo je kdo, 1991. 637-1298 s. ISBN 80-901103-0-4. S. 973.
  • Kdo je kdo = Who is who: osobnosti české současnosti: 5000 životopisů / (Michael Třeštík editor). 5. vyd. Praha: Agentura Kdo je kdo, 2005. 775 s. ISBN 80-902586-9-7. S. 657.
  • LAŇKA, David. Štěpánkovi: Zdeněk, Jana, Martin a Petr v divadle, filmu, v životě. Řitka: Čas, 2011. 268 s. ISBN 978-80-87470-35-0.
  • Osobnosti – Česko: Ottův slovník. Praha: Ottovo nakladatelství, 2008. 823 s. ISBN 978-80-7360-796-8. S. 708.
  • TOMEŠ, Josef, a kol. Český biografický slovník XX. století: III. diel: Q–Ž. Praha; Litomyšl: Paseka; Petr Meissner, 1999. 587 s. ISBN 80-7185-247-3. S. 311.

Iné projektyUpraviť

Externé odkazyUpraviť

ZdrojUpraviť

  • Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Jana Štěpánková na českej Wikipédii.