Otvoriť hlavné menu

John Vincent Hurt (* 22. január 1940, Chesterfield, Spojené kráľovstvo – † 25. január 2017, Cromer, Norfolk, Spojené kráľovstvo)[1] bol anglický filmový a divadelný herec.

John Hurt
anglický herec
John Hurt
Narodenie22. január 1940
Chesterfield, Spojené kráľovstvo
Úmrtie25. január 2017 (77 rokov)
Cromer, Norfolk, Spojené kráľovstvo
Aktívne roky1962 - 2017
ManželkaAnnette Robertson (1962 - r. 1964)
Donna Peacock (1984 - r. 1990)
Joan Dalton (1990 - r, 1996)
Anwen Rees-Myers ( 2005–)
PartnerkaMarie-Lise Volpeliere-Pierrot (1967 - z. 1983)
Odkazy
Webstránkajohnhurt.co.uk
CommonsSpolupracuj na Commons John Hurt

ŽivotopisUpraviť

Jeho otec bol matematik a pastor Arnold Hurt. Od mladosti sa venoval maľovaniu a divadlu. Vyštudoval výtvarné umenie na St. Martin 's School of Art v Londýne a neskôr divadelnú Kráľovskú akadémiu dramatického umenia (RADA). Vo filme a v divadle debutoval v roku 1962. Pôsobil v Royal Shakespeare Company a na Broadwayi.

Popularitu získal rolou cisára Caligulu v televíznom spracovaní románu Roberta Gravesa Ja, Claudius. Ďalšou významnou rolou bol narkoman Max v dráme Alana Parkera Polnočný expres alebo účinkovanie vo filme Davida Lyncha Sloní muž.

Bol po štvrtýkrát ženatý. Mal dve deti s treťou manželkou.

Filmografia (výber)Upraviť

  • 1977 – Ja, Claudius (I, Claudius) TV seriál
  • 1978 – Polnočný expres (Midnight Express)
  • 1979 – Votrelec (Alien)
  • 1980 – Sloní muž (The Elephant Man)
  • 1980 – Nebeská brána (Heaven 's Gate)
  • 1983 – The Osterman Weekend
  • 1984 – King Lear
  • 1984 – The Hit
  • 1984 – 1984
  • 1987 – Vincent
  • 1990 – Frankenstein Unbound
  • 1995 – Rob Roy
  • 1995 – Dead Man
  • 1997 – Contact
  • 2001 – Mandolína kapitána Corelliho (Captain Corelli 's Mandolin)
  • 2001 – Harry Potter a kameň mudrcov (Harry Potter and the Philosopher 's Stone)
  • 2004 – Hellboy
  • 2005 – Valiant
  • 2005 – Manderlay
  • 2008 – Indiana Jones a kráľovstvo krištáľovej lebky
  • 2008 – The Oxford Murders
  • 2010 – Harry Potter a Dary smrti - časť 1
  • 2013 – Doctor Who

ReferencieUpraviť

  1. John Hurt, British actor who played desperate, eccentric characters, dies at 77 [online]. The Washington Post, 2017-1-27, [cit. 2017-01-28]. Dostupné online.

Iné projektyUpraviť

  •   Commons ponúka multimediálne súbory na tému John Hurt

Externé odkazyUpraviť

ZdrojUpraviť

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku John Hurt na českej Wikipédii.