Otvoriť hlavné menu

Juliette Binocheová

francúzska herečka
(Presmerované z Juliette Binoche)

Juliette Binocheová (* 9. marec 1964, Paríž, Francúzsko) je francúzska herečka, držiteľka Oscara za vedľajšiu úlohu, postavu Hany, vo filme Anglický pacient (1996).

Juliette Binocheová
Juliette Binoche 2012.jpg
Juliette Binocheová (2012)
Narodenie 9. marec 1964 (55 rokov)
Paríž, Francúzsko
Povolanieherečka
Roky pôsobenia1983 – súčasnosť
PriateľLeos Carax (1986 – 1991)
André Hallé (1991 – 1993)
Benoît Magimel (1998 – 2003)
Santiago Amigorena (2005 – 2009)
Deti2
Cena Akadémie
Najlepšia herečka vo vedľajšej úlohe 1996
Anglický pacient
BAFTA Awards
Najlepšia herečka vo vedľajšej úlohe
1996 – Anglický pacient
Cézar
Najlepšia herečka
1994 – Trois couleurs: Bleu

ŽivotopisUpraviť

Pochádza z umeleckej rodiny, otec bol divadelný režisér a matka herečka. Herectvo vyštudovala na parížskom konzervatóriu, vo filme a v televízii sa objavuje od svojich 18 rokov. Od roku 1985 je držiteľkou Ceny Romy Schneider, v roku 1996 dostala Oscara za vedľajšiu úlohu vo filme Anglický pacient, za túto úlohu dostala i cenu BAFTA a Strieborného medveďa na MFF v Berlíne. V roku 1992 získala cenu Felix. Na Zlatý glóbus a Oscara bola nominovaná i v roku 2000 za film Čokoláda (obe ceny vtedy ale získala Julia Robertsová).

Filmografia (výber)Upraviť

  • 1983: Dorothée, Danseuse de corde, r. Jacques Fansten
  • 1983: Liberty Belle, r. Pascal Kané
  • 1983: Fort bloqué, r. Pierrick Guinard
  • 1983: Le meilleur de la vie, r. Renaud Victor
  • 1984: Je vous salue, Marie, r. Jean-Luc Godard
  • 1985: Thierry Mugler, r. Robert Réa
  • 1985: Rendez-vous, r. André Téchiné
  • 1986: Mauvais sang, r. Leos Carax
  • 1986: Mon beau-frère a tué ma sœur, r. Jacques Rouffio
  • 1987: Neznesiteľná ľahkosť bytia (The Unbearable Lightness of Being), r. Philip Kaufman
  • 1989: Un tour de manège, r. Pierre Pradinas
  • 1991: Les amants du Pont-Neuf, r. Leos Carax
  • 1992: Búrlivé výšiny (Emily Brontë's Wuthering Heights), r. Peter Kosminsky
  • 1992: Damage, r. Louis Malle
  • 1993: Trois couleurs: Bleu, r. Krzysztof Kieślowski
  • 1995: Le hussard sur le toit, r. Jean-Paul Rappeneau
  • 1996: Anglický pacient (The English Patient), r. Anthony Minghella
  • 1998: Alice et Martin, r. André Téchiné
  • 2000: Čokoláda (Chocolat), r. Lasse Hallström
  • 2004: Country of My Scull, r. John Boorman
  • 2006: Quelques jours en septembre, r. Santiago Amigorena
  • 2007: Désengagement, r. Amos Gitai
  • 2007: Le Voyage du ballon rouge, r. Hou Hsiao-Hsien
  • 2008: Paris, r. Cédric Klapisch
  • 2010: Copie conforme, r. Abbas Kiarostami
  • 2011: Elles, r. Małgorzata Szumowska
  • 2011: The Son of No One, r. Dito Montiel
  • 2012: Cosmopolis, r. David Cronenberg
  • 2012: À cœur ouve, r. Marion Laine
  • 2013: Camille Claudel, r. Bruno Dumont

Iné projektyUpraviť

Externé odkazyUpraviť

ZdrojUpraviť

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Juliette Binoche na českej Wikipédii.