Juraj Raýman

Juraj Raýman (* 12. júl 1972, Spišská Sobota) je slovenský scenárista a spisovateľ.

Juraj Raýman
Osobné informácie
Narodenie12. júl 1972 (50 rokov)
 Spišská Sobota
Zamestnaniekurič, copywriter, scenárista, spisovateľ
ManželkaVanda Raýmanová

ŽivotopisUpraviť

Juraj Raýman (1972) absolvoval štúdium  filmovej scenáristiky a dramaturgie FTF VŠMU. Dlhodobo sa venuje najmä detskej tvorbe . Okrem dvoch synov, je autorom viacerých rozprávkových kníh: „Vianočka udatný, medveď Mňau, drak Čau a originál princezná Fujara Lopúchová“, „Emil z hôr“, „Náš brat Hlavička“, či knižnej série „Drobci“. Pre rozhlas napísal pôvodný rozprávkový seriál „Tajomná píšťala“, autorskú adaptáciu ľudovej legendy „O čiernom mlyne“ a adaptáciu vlastnej literárnej predlohy „Hlavička“, ktorá na festivale rozhlasových rozprávok získala cenu divákov aj odbornej poroty.

Ako scenárista spolupracoval na projektoch Drobci, Websterovci a filmovej adaptácii príbehu o osemročnej Alici a jej neobyčajnom bratovi, ktorý, pre vlastnú bezpečnosť, nosí na hlave ochrannú prilbu a preto ho prezývajú „Hlavička“.

BibliografiaUpraviť

  • 1993 Vystúp z tieňa svojho tieňa
  • 2007 Tri hodiny ráno
  • 2014 Vianočka Udatný, medveď Mňau, drak Čau a princezná Fujara Lopúchová
  • 2017 Emil z Hôr
  • 2020 Náš brat Hlavička
  • 2021 Príbehy z lúk a mokradí (Veronika Šikulová,Juraj Raýman,Márius Kopcsay)
  • 2022 Hon na tučniaka

Autor scenárovUpraviť

  • 1995 O dvoch ľuďoch - animovaný film (réžia: Vanda Raýmanová)
  • 2008-2012 Mesto Tieňov - TV seriál
  • 2014 „Čestný občan“ - poviedka z filmu Slovensko 2.0 (réžia: Juraj Herz)

Externé odkazyUpraviť