Karma (hudobná skupina)

Karma je chorvátska hudobná skupina, ktorá sa stala najpredávanejšou zahraničnou skupinou v Česku rokov 2003 a 2004. Ich žánrom je Elektronická tanečná hudba. Nechali sa inšpirovať Gigi D'Agostinom, Eiffel 65, či skupinou Scooter.

Karma
Základné informácie
Pôvod Istria, Chorvátsko
Žáner(-re) Elektronická tanečná hudba
Pop
Pôsobenie 1999 – súčasnosť
Členovia skupiny:
Nenad Čirjak (Neno DJ) - 1999-súčasnosť
Ana Medić Šurlin (Stella) - 2014-súčasnosť
Bývalí členovia
Josip Miani (Pipi) (1999-2012)
Mirela Zemčak (1999-2001)
Majda Šušelj (Tara) (2001-2014)

Karmu založili Neno DJ a Pipi v roku 1999 v meste Umag. V súčasnosti má skupina dvoch členov - Neno (DJ a producent) a Stella (speváčka). Bývalými členmi skupiny sú Tara, Pipi a Mirela Zemčak. Vydali päť štúdiových albumov a štyri remixové albumy.

Prespievali pieseň "Sladké mámení" a "Dlouhá noc" od Heleny Vondráčkovej a "Decibely lásky" od Michala Davida. Medzi ich najznámejšie hity patrí "Sedam Dana", "Malo Pomalo" a "Prije Nego Mi Haljinu Svučeš", či "Ako Odeš". Sú známi aj v iným európskych krajinách ako Poľsko, Bulharsko, Rumunsko, Rusko a taktiež mali ich hity úspech v Indonézii, Číne, Južnej Kórei a Japonsku.

HistóriaUpraviť

Vznik skupiny a debutový albumUpraviť

Skupinu založili v roku 1999 DJ Nenad Čirjak (Neno DJ) a klávesista Josip Miani (Pipi), po tom čo spolu spolupracovali od roku 1993. Prvou vokalistkou kapely sa stala učiteľka hry na klavíri zo základnej školy v Umagu Mirela Zemčak. Spoločne natočili prvý album "Sedam Dana". Spolupráca však netrvala dlho. Mirela so skupinou nezhodla a vadilo jej napríklad cestovanie po koncertoch, ktoré sa nezlučovalo s jej učiteľskou profesiou. Mirela zostala skladateľkou a jej miesto v kapele zaujala od roku 2001 Tara (Majda Sušelj) - 23-ročné dievča z Novigradu. Predtým, ako sa stala členkou kapely, profesionálne spievala v chlapčenskej skupine 2 roky. V tom čase Karma podpísala zmluvu s Menartom na svoj prvý album. Pár mesiacov pred vydaním albumu súťažila Karma so skladbou "Sedam dana" na festivale Split 2001, kde získali prvé miesto za najlepší aranžmán. Prvý singel Karmy „Reci mi ne“ neostáva bez povšimnutia mnohých fanúšikov tanečnej hudby, klubových a rádiových DJ-ov. Naopak, odozva je viac než pozitívna, čo dáva skupine podnet pre pokračovanie. Ich debutový album "Sedam Dana" vyšiel vydaný v auguste 2001. Album obsahuje 16 skladieb, jeden remix, ale aj niekoľko coververzií chorvátských hitov z 80. rokov - "Stara vremena" od Novi fossili, "Glavo luda" od Zdravka Colica a "Zaustavite zemlju" od Prljavo kazaliste. O hudbu, aranžmány a produkciu sa spoločne podpísali Neno a Pipi. Ďalším hitom z albumu sa stala skladba "Zaustavite zemlju", ktorá mala takisto úspech v rádiách. DJ Neno sa takisto objavil vo videoklipe chorvátskej skupiny Colonia "Za tvoje snene oči".

Abum Zavrti Život a úspech na Slovensku a v ČeskuUpraviť

Prvým albumom v novom zoskupení sa stal album Zavrti Život vydaný v polovici októbra 2002, ktorý bol vydaný v niekoľkých verziách. Prvá obsahovala 15 skladieb plus remix hitu "Sedam dana", na druhej verzii pribudla nová skladba "Noćas Te Nedam Nikome", ktorá bola predstavená na súťaži Dora 2003 (Výberová súťaž na Eurovision Song Contest), ku ktorej bol natočený aj videoklip. Tretia verzia bola dokonca zložená z dvoch CD, kde prvé CD obsahovalo 16 skladieb a druhé CD obsahovalo niekoľko verzií piesne "Noćas Te Nedam Nikome" a 4 videá. Bola vydaná aj špeciálna edícia albumu vyrobená pre DJov s dlhými verziami niektorých skladieb. Táto edícia albumu bola vypredaná vo veľmi krátkom čase. Na konci mája 2003 bol vydaný album Zavrti Život aj v na Slovensku a v Česku. Po 3 mesiacoch predaja získal album platinovú platňu v Česku. Po veľkom úspechu v Česku vydali platinovú edíciu pre Česko s prespievanou verziou skladby Heleny Vondráčkovej "Sladké Mámení" a množstvo ďalších remixov, fotiek a videoklipov. Ich cover sklady s názvom "Sladké mámení 2003" bol tanečnejší; refrén zostal po česky, ale slohy boli anglické. V decembri 2003 ju Karma naživo zaspievala na 8. ročníku hudebnej ankety Český slavík. Ešte v ten istý rok ju zaspievali spoločne s Helenou Vondráčkovou vrámci programu "Dlouhá noc" českej televízie Prima. Vondráčková taktiež pokrstila album "Zavrti život Platinová edícia" na ich koncerte v Prahe. Album obsahuje duet s Alenom Islamovićom "Hajdemo U Planine", "Otrove Moj" s Darusom, či cover skladby "Sava Tiho tece" . Prvým a zároveň najúspešnejším singlom z albumu bol "Prije Nego Mi Haljinu Svučeš". Do Vianoc sa na vysoké priečky hitparád dostali ešte dva single. Prvý, "Bozicna pjesma", ktorú nahrali koncom roka 2001. Až potom, čo sa singel stal hitom v rádiách, bol zaradený na ich druhý album. Ďalším singlom sa stala skladba "Ako Odeš", ktorý sa stal veľkým hitom tanečnej scény.

V roku 2003 Karma zmixovala pár známych chorvátskych piesní a vydala album "Remixes". Autori originálov týchto hitov boli napr. Minea, Colonia, Sendi Cenov, Ivana Banfić a ďalší. Album obsahoval celkom 14 piesní z toho dva songy sú remixy Karmy.

Abum Malo PomaloUpraviť

V roku 2004 Karma opäť súťažila na Dora, kde zažiarila bronzom s novou skladbou „Malo Pomalo“, čím úspešne oznámila blížiace sa vydanie svojho tretieho štúdiového albumu.

Tretí štúdiový album "Malo Pomalo" vyšiel v roku 2004. Album obsahuje aj pár coverov, a to "Lutka za ball" od Steam roller, "Zora je" od Neda Ukradena a "Shuti moj dečače plavi" od Novi fossils, a taktiež "Livin' On A Prayer" od Bon Jovi. Prvým singlom sa stala rovnomenná skladba "Malo Pomalo", ktorá mala obrovský úspech. Inak tomu nebolo ani pri druhom singli "Amore Mio", ktorý sa dostal na vrchol francúzskeho rebríčka a taktiež získal cenu "zlatno sunce" (Zlaté slnko). Po ďalšom singli "Oči Zelene" vyšiel ich prvý singel v angličtine "Every Time You Live" (anglická verzia skladby "Da sam ja tvoja jedina"). Singel sa umiestnil umiestnil v rebríčkoch slovenskej, českej, fínskej, rumunskej, talianskej a dánskej hitparády. Posledným singlom sa stala skladba "Zadovoljna". V Česku mal album taký úspech, že bola vydaná dvojplatinová edícia albumu, ktorá okrem bežnej edície obsahovala aj CD so siedmimi remixami, multimédiá s dvoma videoklipmi "Amore Mio" a "Malo Pomalo" a fotogalériu. Taktiež sa tam nachádza prespievaná skladba Michala Davida "Decibely Lásky". V roku 2005 vyšla v Chorvátsku špeciálna verzia albumu s novým singlom "Zemljotres" a 6 remixmi. Koncom roka skupina oznámila, že chystá vydanie druhého singlu a takisto prvého albumu v angličtine určeného pre medzinárodný trh. [1] V Česku vydali v roku 2005 svoje prvé DVD "Karma DVD", ktoré obsahovalo 10 videoklipov, 4 videá z natáčania videoklipov a českého turné v roku 2003 s českými titulkami a fotografie.

Neskoršie projektyUpraviť

V roku 2006 vyšiel album "Seven Days", ktorý obsahuje ich najväčšie hity v angličtine. Po vydaní albumu v Číne nasledovalo „čínske“ turné v 5 mestách. Album bodoval aj v Malajzii, Brazílii, Taliansku a mnohých ďalších krajinách.

V ten istý rok vyšiel ďalší štúdiový album "Avantura". Jeho súčasťou bola súťaž, stráviť s Karmou dva dni v Chorvátsku, kde spoločne nakrúcali videoklip.

V roku 2007 vyšiel v Česku a na Slovensku dvojalbum svojich najväčších hitov "The Best Of Karma", ktorý obsahuje ďalší cover od Heleny Vondráčkovej "Dlouhá Noc", megamix, remixy a množstvo nových skladieb. Album mal obrovský úspech v Nemecku, Poľsku, Taliansku a Japonsku.

Karma podpísala zmluvu s vydavateľstvom Croatia Records, pod ktorým vydala svoj šiesty a posledný štúdiový album "Party Do Zore". Album vyšiel v roku 2010 a obsahuje 15 skladieb, z ktorých tri sú remixy. Väčšinu textov a aranžmánov vytvoril Pipi. Na albume sa nachádza niekoľko coververzií - "Zeljo moja" od Dorisa Dragovića, „Bolje biti pijan nego star“ od Plavi orkestar a "Da te mogu pismom zvati" od Klapa Maslina, ktorými Karma nadväzuje na svoju dlhodobú tradíciu. [2]

Odchod členov z Karmy a súčasnosťUpraviť

V roku 2012 zo skupiny odišiel Pipi z dôvodu produkcie na iných projektoch, písania hudby a dabovania. V novembri 2014 odišla zo skupiny hlavná speváčka Majda Šušelj a to predovšetkým kvôli rodine. Tara si po odchode z Karmy založila kapelu s názvom Tara & Timetravelers. Vymenila pop a tanečné beaty za bície a gitary; tento jej projekt je tak o poznanie rockovejší.

V decembri 2014 prišla nová speváčka Karmy Ana Medić Šurlin (Stella), ktorú Neno objavil vďaka chorvátskej Superstar. V súčasnosti tvoria skupinu Karma duo Stella a Neno DJ.

DiskografiaUpraviť

Štúdiové albumyUpraviť

  • 2001 Sedam Dana
  • 2002 Zavrti Život
  • 2004 Malo Pomalo
  • 2006 Seven Days
  • 2006 Avantura
  • 2010 Party Do Zore

KompilácieUpraviť

  • 2003 Remixes
  • 2007 The Best of Karma - vyšlo v Česku a na Slovensku
  • 2014 The Best of Karma - vyšlo v Srbsku

DVDUpraviť

  • 2005 Karma DVD - vyšlo v Česku

VideoklipyUpraviť

  • Sedam Dana
  • Da Sam Ja Tvoja Jedina
  • 2002 Prije Nego Mi Haljinu Svučeš
  • 2003 Ako Odeš
  • 2003 Noćas Te Ne Dam Nikome
  • 2003 Moltiva
  • 2004 Malo Pomalo
  • 2004 Amore Mio
  • 2004 Amore Mio (anglická verzia)
  • 2004 Everytime You Leave (anglický cover Da sam ja tvoja jedina)
  • 2004 Oči Zelene
  • 2004 I need a sign (anglická verzia Oči Zelene)
  • 2005 Zemljotres
  • 2006 Zadovoljna
  • 2006 Satisfied (anglická verzia Moltiva)
  • 2006 Pusti da te vodi ritam
  • 2007 Seven Days
  • 2007 Ko je ta
  • 2008 Avantura
  • 2010 Kad kažem STOP
  • 2010 Uzmi il´ idem
  • 2010 Take it or leave it (anglická verzia Uzmi il´ idem)
  • 2012 Subota (feat. Aleksandar Olujic)
  • 2012 Žena mačka
  • 2013 La Noche Es Perfecta (feat. Edward Sanchez)
  • 2013 Nema problema
  • 2015 Od Subote do Petka
  • 2015 Croatian Summer (Alka Vuica feat. Karma)
  • 2015 Puca glava
  • 2016 Rio (feat. Aainjaa)
  • 2017 Budi Prvi
  • 2017 Pa-Pa (feat.Sandi)

Externé odkazyUpraviť

ReferencieUpraviť

  1. http://www.karma.kvalitne.cz/biografie.php
  2. https://cmc.com.hr/karma/