Klaus Badelt

Klaus Badelt (* 12. jún 1967, Frankfurt nad Mohanom, Nemecko)[1] je nemecký hudobný skladateľ komponujúci hlavne filmovú hudbu pod hlavičkou spoločnosti Remote Control Productions.

Klaus Badelt
Klaus Badelt (2007)
Klaus Badelt (2007)
Základné informácie
Narodenie12. jún 1967 (55 rokov)
Frankfurt nad Mohanom, Nemecko

Obdobie tvorby1995 - súčasnosť
Dielo
Ťažiskové žánrefilmová hudba
Odkazy
WebstránkaKlaus Badelt na klaus-badelt.ch
Spolupracuj na Commons Klaus Badelt
multimediálny obsah na commons

Svoju kariéru začal v rodnom Nemecku kde skladal hudbu pre domáce filmy a reklamy. V roku 1998 si ho na spoluprácu vybral Hans Zimmer a pozval ho do Santa Monicy do vtedajšieho nahrávacieho štúdia Media Ventures (v súčasnosti Remote Control Productions). Odvtedy pracoval na mnohých hollywoodskych i európskych filmových projektoch a spolupracoval s viacerými svetovo známymi skladateľmi filmovej hudby.

Jeho prvým sólovým a doteraz najviac oceňovaným dielom je soundtrack k filmu Stroj času. Tento projekt mu priniesol ocenenie Objav roka na odovzdávaní cien World Soundtrack Awards 2003.

O rok na to skomponoval zrejme jeho najznámejší soundtrack a to k filmu Piráti z Karibiku: Prekliatie Čiernej perly.[2] Skladba „He's a Pirate“ je všeobecne známa aj širšej verejnosti a zremixoval ju napr. aj DJ Tiësto.

V roku 2008 zložil hudbu k záverečnému ceremoniálu Olympijských hier v Pekingu.

Diskografia (neúplná)Upraviť

Snímky, na ktorých sa Klaus Badelt podieľal ako hlavný skladateľ:

  • 1995
    • Peter Strohm
  • 1998
    • Der Eisbär
  • 2000
    • Gladiátor (Gladiator) (spolupráca: Hans Zimmer,Lisa Gerrard)
    • Suspense Cues
    • Die Motorrad-Cops - Hart Am Limit
  • 2001
    • Extreme Days
    • Invincible (spolupráca: Hans Zimmer)
    • Prísaha (The Pledge) (spolupráca: Hans Zimmer)
  • 2002
  • 2003
  • 2004
    • Catwoman
    • Wimbledon (zamietnutý soundtrack)
  • 2005
    • Sľub (The Promise)
    • Constantine (spolupráca Brian Tyler)
    • The Hire
    • Geldof in Africa
  • 2006
  • 2007
    • Random! Cartoons
    • Skid Row
    • Predtucha (Premonition)
    • TMNT: Ninja Korytnačky (TMNT)
  • 2008
    • Kráľ Škorpión 2: Zrod bojovníka (The Scorpion King 2: Rise of a Warrior)
    • Starship Troopers 3: Marauder
    • 72 hodín k slobode (Pour Elle)
    • Lovci drakov (Chasseurs de Dragons)
    • Honba za pokladom Nibellungov (Die Jagd nach dem Schatz der Nibelungen)
    • Záverečný ceremoniál LOH 2008
  • 2009
    • Mikulášove šibalstvá (Le Petit Nicolas)
    • Solomon Kane
    • Waking Madison
    • Rana istoty (Killshot)
    • Hexe Lilli - Der Drache und das magische Buch
  • 2010
    • Je n'ai rien oublié
    • Valentine
    • (K)Lamač sŕdc (L'Arnacœur)
    • 22 guliek (L'Immortel)
    • Lovec príšer (Dylan Dog: Dead of Night)
    • Shanghai
    • The Extra Man
    • Limit (À bout portant)
    • Fire Bay
  • 2011
    • The Swarm
    • MotorStorm: Apocalypse
    • The Prodigies
    • Seven Days in Utopia
    • The Oranges
    • Hexe Lilli - Die Reise nach Mandolan (spolupráca: Ian Honeyman)
    • Entre Lobos
    • Jock of the Bushveld
    • La Guerre Des Boutons
    • Vzbura (L'Ordre Et La Morale)
  • 2012

Snímky, na ktorých sa Klaus Badelt podieľal ako skladateľ doplňujúcej hudby:

  • 1997
    • The Hunger
  • 1998
    • Princ Egyptský (The Prince of Egypt)
    • Tenká červená línia (The Thin Red Line)
  • 2000
    • El Dorado (The Road to El Dorado)
    • Mission: Impossible 2
    • The Tigger Movie
    • X-Men
  • 2001
    • Hannibal
    • Pearl Harbor
  • 2003
    • Lepšie neskoro ako nikdy (Something's Gotta Give)
  • 2006
    • Miami Vice
  • 2003
    • Redline

Nominácie a oceneniaUpraviť

Nominácie:

  • 2002: World Soundtrack Award - Stroj času (Objav roka)
  • 2004: World Soundtrack Award - Piráti z Karibiku: Prekliatie Čiernej perly (Najlepšia filmová hudba)

ReferencieUpraviť

LiteratúraUpraviť

  • Klaus Badelt – „Es ist schwer, sich als Komponist um 180 Grad zu drehen“. Interview mit Dominik Rolewicz. In: Cinema Musica. Ausgabe 5, Juli 2006, S. 16 – 21.

Iné projektyUpraviť

  •   Commons ponúka multimediálne súbory na tému Klaus Badelt

Externé odkazyUpraviť

ZdrojUpraviť

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Klaus Badelt na anglickej Wikipédii.