Otvoriť hlavné menu

Leona Lewisová

(Presmerované z Leona Lewis)

Leona Louise Lewisová (* 3. apríl 1985, Londýn, Anglicko) je britská speváčka, skladateľka a aktivistka za práva zvierat.[1] Preslávila sa v roku 2006, keď vyhrala tretiu sériu, britskej televíznej show The X Factor.

Leona Lewisová
Lewisová na charitatívne akcii Mercy For Animals v Los Angeles, 2014
Lewisová na charitatívne akcii Mercy For Animals v Los Angeles, 2014
Základné informácie
Rodné meno Leona Louise Lewis
Narodenie 3. apríl 1985 (34 rokov)
Islington, Londýn, Anglicko, Spojené kráľovstvo
Pôsobenie Speváčka, skladateľka, aktivistka za práva zvierat
Žáner Pop, R&B, Soul
Typ hlasu Mezzosoprán
Roky pôsob. 2006 – súčasnosť
Vydavateľstvá Syco, J, RCA, Island, Def Jam
Webstránka leonalewismusic.co.uk

Jej úspešný singel, „Bleeding Love“, bodoval na 1. mieste vo viac ako 30. krajinách sveta a bol najpredávanejším singlom roku 2008.[2] Stala sa Top interpretom v Billboard magazíne v roku 2008. Neskôr vydala svoje dva albumy, Spirit a Echo, v roku 2007 a 2009. Spirit sa stal najrýchlejšie predávaným albumom a zároveň albumom s najväčším ziskom v Spojenom kráľovstve a Írsku, a urobil z Lewis prvého britského sólo artistu, ktorý sa dostal do Billboard 200 so svojím debutovým albumom. Štvrtý najpredávanejší album roku 2008Spirit predal 6,5 milióna kópií po celom svete.[3][4]

V novembri 2008 Lewis nahrala ešte dva single pre rýchly predaj s jej coververziou skladby „Run“ od skupiny Snow Patrol, ktorej sa predalo 69 244 kópií za dva dni.[5] Jej debutové turné, The Labyrinth, bolo v roku 2010. Lewis vydala tretí album Glassheart, v druhej polovici roku 2012. Zároveň vyšiel aj debutový singel pre tento album – „Collide“, ktorý sa stal siedmym najlepším singlom v hitparáde Spojeného kráľovstva.

DiskografiaUpraviť

  • Spirit (2007)
  • Echo (2009)
  • Glassheart (2012)
  • Christmas, with Love (2013)
  • I Am (2015)

TurnéUpraviť

  • 2010: The Labyrinth
  • 2013: Glassheart Tour
  • 2016: I Am Tour

Umiestnenie singlovUpraviť

Rok Singel Album Vrcholová pozícia
         
2007 A Moment Like This Spirit 1
2008 Bleeding Love 1 1 1 1 1
Run 1 78 1 15 81
2010 Everybody Hurts Pieseň venonvaná charite
počas kampane Helping Haiti
1 28 23 16
Total 4 1 2 1 1

OceneniaUpraviť

Grammy Award
Rok Kategória Žáner Singel Výsledok
2009 Nahrávka roka General Bleeding Love Nominácia
Najlepší spevák Pop
Najlepší album Spirit
2010 „Najlepšia pieseň napísaná
pre film alebo televíziu”
General I See You Nominácia

ReferencieUpraviť

  1. LEWIS, Leona. Dreams. [s.l.] : Hodder & Stoughton, 2009. [Cit. 2010-05-29]. ISBN 978-0-340-91899-9. S. 15.
  2. Leona Lewis - Music Lounge ABC. Retrieved 25 December 2011
  3. CABLE, Simon. From Hackney to Hollywood: Leona Lewis swaps her scruffy two-bed flat for a £1.5m villa in the sunshine. Daily Mail (Londýn), 8. máj 2009. Dostupné online.
  4. Leona Lewis is Fourth Best-Selling Artist Worldwide in 2008 Reuters. Retrieved 25 December 2011.
  5. Leona Lewis's Run tops chart. The Daily Telegraph (Londýn), 7. december 2008. Dostupné online.

ZdrojUpraviť

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Leona Lewis na anglickej Wikipédii.