Otvoriť hlavné menu

Motörhead bola britská rock n´ rollová skupina, ktorú založil v roku 1975 basgitarista, spevák a textár Ian FFraser Kilmister. Motörhead začal svoje úspechy v skorých 80. rokoch s niekoľkými úspešnými singlami v UK Top 40 chart. Album Overkill, nasledovaný Bomber, Ace of Spades a čiastočne No Sleep 'til Hammersmith, upevnili Motörhead reputáciu jednej z popredných britských metalových skupín.[1] V roku 2005 bola skupina prvýkrát ocenená cenou Grammy.

Motörhead
Motorhead-03.jpg
Základné informácie
Pôvod Veľká Británia  Spojené kráľovstvo
Žáner(-re) heavy metal, rock'n'roll
Pôsobenie 1975 – 2015
Vydavateľstvá SPV Records
Webstránka www.imotorhead.com
Členovia skupiny:
Ian Fraser Kilmister
Phil Campbell
Mikkey Dee
Bývalí členovia
Mick Burston
Brian Robertson
Eddie Clarke
Larry Wallis
Phil Taylor
Pete Gill
Lucas Fox
Tommy Aldridge

Hudobný štýl skupiny Motörhead je klasifikovaný ako heavy metal, s veľkým vplyvom na vývin speed metalu alebo thrash metalu;[2]. Lemmy odmietal toto označovanie, uprednostňoval definovanie ich hudobného štýlu jednoducho ako "rock n' roll".[3] Vystupovanie Motörheadu zostávalo stále rovnaké v priebehu celej kariéry skupiny, s uprednostňovaním hrania koncertov, čo ich najviac tešilo. Ich láska k skorému rock n' rollu je odzrkadlená v niekoľkých coververziách. Témy kapely sú rôzne ako napríklad vojny, dobro verzus zlo, útoky zla , život na cestách, sklamaná láska alebo len každodenný život.

Charakteristická tvár na logu kapely bola vytvorená umelcom Joeom Petagnom v roku 1977 pre album Motörhead a bola použitá vo viacerých variáciách na nasledujúcich albumoch. Jej názov je Snäggletooth.

Americká hudobná televízna stanica VH1 zaradila pieseň Ace of Spades z rovnomenného albumu na desiate miesto v rebríčku „100 Greatest Hard Rock Songs“. [4]

Posledný album Bad Magic vyšiel v auguste 2015. 28.12.2015 Lemmy bohužiaľ podľahol neliečenej rakovine, o ktorej sa dozvedel len dva dni pred úmrtím. Jeho smrť znamenala koniec Motörhead, ako potvrdil bubeník Mikkey Dee.[5]

Posledná zostavaUpraviť

Ďalší členovia MotörheadUpraviť

DiskografiaUpraviť

  • 1979 – On Parole
  • 1977 – Motörhead
  • 1979 – Overkill
  • 1979 – Bomber
  • 1980 – Ace of Spades
  • 1981 – No Sleep 'til Hammersmith
  • 1982 – Iron Fist
  • 1983 – Another Perfect Day
  • 1984 – No Remorse
  • 1986 – Orgasmatron
  • 1987 – Rock 'n' Roll
  • 1988 – No Sleep at All
  • 1991 – 1916
  • 1992 – March or Die
  • 1993 – Bastards
  • 1995 – Sacrifice
  • 1996 – Overnight Sensation
  • 1998 – Snake Bite Love
  • 1999 – Everything Louder Than Everyone Else
  • 2000 – We Are Motörhead
  • 2002 – Hammered
  • 2003 – Live at Brixton Academy
  • 2004 – Inferno
  • 2005 – BBC Live & In-Session
  • 2006 – Kiss of Death
  • 2007 – Better Motörhead Than Dead
  • 2008 – Motörizer
  • 2010 – The Wörld Is Yours
  • 2013 – Aftershock
  • 2015 – Bad Magic
  • 2016 - Clean Your Clock

ReferencieUpraviť

  1. LosingToday reviews [online]. [Cit. 2007-02-11]. Dostupné online.
  2. "Motorhead" by Stephen Thomas Erlewine; URL retrieved 16 June 2007
  3. An Interview with Lemmy Kilmister [online]. [Cit. 2007-04-04]. Dostupné online.
  4. music.spreadit.org [online]. [Cit. 2009-07-13]. Dostupné online.
  5. Mikkey Dee: Motörhead is over (Blabbermouth.net) [online]. . Dostupné online.

Iné projektyUpraviť

  •   Commons ponúka multimediálne súbory na tému Motörhead

Externé odkazyUpraviť