Otvoriť hlavné menu

Rita Moreno, vlastným menom Rosa Dolores Alverío[1] (* 11. december 1931, Humacao, Portoriko) je americká herečka, tanečnica a speváčka.

Rita Moreno
americká herečka
americká herečka
Rod. menoRosa Dolores Alverío
Narodenie11. december 1931 (87 rokov)
Humacao, Portoriko
Odkazy
CommonsSpolupracuj na Commons Rita Moreno

ŽivotopisUpraviť

Ako päťročná sa presťahovala s matkou do New Yorku. Ako jedenásťročná dabovala americké filmy do španielčiny. V trinástich rokoch dostala prvú úlohu na Broadwayi. V nasledujúcich rokoch hrala vo viacerých filmoch, najmä v muzikáloch.

Malú úlohu mala v roku 1951 vo filme Spievanie v daždi (Singin’ in the Rain), jednom z najúspešnejších filmových muzikálov.

V roku 1961 hrala Anitu vo filmovom spracovaní muzikálu West Side Story. Za tento herecký počin dostala Zlatý glóbus za najlepší ženský herecký výkon vo vedľajšej úlohe a ako prvá herečka hispánskeho pôvodu Oscara.

18. júna 1965 sa vydala za Lennyho Gordona, majú spolu dcéru. Jej manžel bol zároveň až do svojej smrti jej manažérom.

V rokoch 1971 - 1977 stvárnila jednu z hlavných úloh v seriáli Electric Company. Aj neskôr účinkovala najmä v televízii - 9 to 5 (1982 - 1983), Where on Earth Is Carmen Sandiego? (1994 - 1999), Oz (1997 - 2003), Happily Divorced (2011 – 2013).

Okrem Oscara a Zlatého glóbusu získala 18 ďalších ocenení vrátane 2 Emmy, za The Rockford Files (1974) a The Muppet Show (1976), Grammy za album The Electric Company a divadelnej ceny Tony za The Ritz[2] (1975).

V roku 1995 dostala hviezdu na Hollywood Boulevard. Prezident George W. Bush jej v roku 2004 udelil Presidential Medal of Freedom, najvyššie civilné vyznamenanie v USA. V roku 2009 ju prezident Barack Obama vyznamenal National Medal of Arts.

V roku 2013 dostala aj Screen Actors Guild Life Achievement Award za celoživotné dielo, čím získala všetky dôležité americké ceny.

Filmografia (výber)Upraviť

  • 1949 - Fireside Theatre (TVS)
  • 1950 - The Toast of New Orleans
  • 1952 - Spievanie v daždi
  • 1956 - Kráľ a ja
  • 1960 - This Rebel Breed
  • 1961 - Summer and Smoke
  • 1961 - West Side Story
  • 1962 - Samar
  • 1963 - Cry of Battle
  • 1963 - A World of Stars (TV)
  • 1966 - Hell of Borneo
  • 1968 - The Night of the Following Day
  • 1969 - Popi
  • 1971 - The Electric Company
  • 1971 - Telesné vzťahy
  • 1974 - Out to Lunch
  • 1976 - Hotel Ritz
  • 1978 - The Boss' Son
  • 1979 - Anatomy of a Seduction
  • 1979 - The Muppets Go Hollywood
  • 1980 - Happy Birtday, Gemini
  • 1981 - The Four Seasons
  • 1981 - Evita Peron
  • 1982 - Portrait of the Showgirl
  • 1982 - Working
  • 1982 - 9 to 5 (TVS)
  • 1983 - The Love Boat (TV)
  • 1988 - Walt Disney World 4th of July Spectacular
  • 1989 - B.L. Stryker (TVS)
  • 1989 - B.L. Stryker: The Dancer's Touch (TV)
  • 1990 - B.L. Stryker: Grand Theft Auto (TV)
  • 1991 - Age Isn't Everything
  • 1991 - Top of the Heap
  • 1992 - Raw Toonage
  • 1993 - Italian Movie
  • 1994 - Broadway at the Hollywood Bowl
  • 1994 - Cosbyho prípady
  • 1994 - Where on Earth Is Carmen Sandiego?
  • 1995 - Angus
  • 1997 - Oz
  • 1998 - Brloh v Beverly Hillls
  • 1999 - Zmŕtvychvstanie
  • 1999 - The Rockford Files : If It Bleeds ... It Leeds
  • 2000 - Blue Moon
  • 2000 - The Remankable Journey
  • 2001 - Pinero
  • 2002 - American Family
  • 2003 - Čakanie na šťastie
  • 2003 - Môj tučný grécky život
  • 2003 - Úprimný dom
  • 2004 - King of the Corner
  • 2007 - Cane
  • 2011 - Happily Divorced (TVS)
  • 2013 - Nicky Deuce
  • 2014 - Rio 2
  • 2014 - Six Dance Lessons in Six Weeks

ReferencieUpraviť

  1. GETTELL, Oliver. SAG Awards 2014: Rita Moreno receives lifetime achievement award [online]. Los Angeles : Los Angeles Times, 2014-01-18, [cit. 2015-07-23]. Dostupné online. (anglicky)
  2. CHAMPLIN, Charles. A Specialist in Survival [online]. Los Angeles : Los Angeles Times, 1988-11-17, [cit. 2015-07-23]. Dostupné online. (anglicky)

Iné projektyUpraviť

  •   Commons ponúka multimediálne súbory na tému Rita Moreno

Externé odkazyUpraviť

ZdrojUpraviť

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článkov Rita Moreno na českej Wikipédii a Rita Moreno na nemeckej Wikipédii.