Sophie Marceau

Sophie Marceau, vlastným menom Sophie Danièle Sylvie Maupu, (* 17. november 1966, Paríž, Francúzsko) je francúzska herečka a režisérka.

Sophie Marceau
francúzska herečka a režisérka
francúzska herečka a režisérka
Rod. menoSophie Danièle Sylvie Maupu
Narodenie17. november 1966 (53 rokov)
Paríž, Francúzsko
Odkazy
CommonsSpolupracuj na Commons Sophie Marceau

ŽivotopisUpraviť

Sophie Marceau sa narodila ako druhé dieťa do rodiny vodiča nákladného auta Benoîta Maupu a predavačky Simone Morisset. Jej rodičia sa rozviedli keď mala deväť rokov. V roku 1980 žila na parížskom predmestí Gentilly so svojím otcom. Začiatkom roku 1980 bola s matkou v modelingovej agentúre, ktorá hľadala mladistvé modelky. Mladá Sophie neverila, že z tejto akcie niečo bude, ale zhodou okolností v tom istom čase hľadal cez modelingové agentúry Françoise Menidrey, zodpovedný za herecké obsadenie, herečky do filmu režiséra Claude Pinoteau-a, ktorý sa volal La Boum (1980). Vybrali Sophie Marceau a riaditeľ filmovej spoločnsoti Gaumont Alain Poiré podpísal s Sophie Marceau prvý dlhodobý kontrakt. Film La Boum sa stal hitom, a to nie len vo Francúzsku. Pre veľkú popularitu bolo v roku 1982 natočené aj jeho pokračovanie. Za filmovú rolu v ňom získala Sophie Marceau v roku 1983 cenu Cézara (v kategórii najsľubnejšej herečky).

Jej najznámejšia bola úloha "Bond-girl" vo filme Jeden svet nestačí (1999), v ktorom bol jej partner herec Pierce Brosnan.

Hoci aj neskôr Marceau hrala úlohy mladých a niekedy naivných žien (napr. v komédii Veselá Veľká noc s Belmondom alebo vo filme Študentka), postupne sa prepracovala k dramatickejším rolám, napr. v historickom filme Fort Saganne (1984; hral v ňom aj Gérard Depardieu a Catherine Deneuve) alebo v romanticko-drobrodružnom filme Chouans! (1988), za ktorý získala cenu za najlepší herecký výkon na festivale vo francúzskom meste Cabourg.

Sophie Marceau hrala aj v štyroch filmoch svojho partnera Andrzeja Żuławskeho.

V roku 1995 Sophie Marceau napísala poloautobiografický román Menteuse (v voľnom preklade Klamstvá).

Súkromný životUpraviť

V rokoch 1985 – 2001 žila s poľským režisérom Andrzejom Żuławskim. Vo vzťahu sa narodil syn Vincent (1995). Po rozchode so Żuławskim tvorila pár s producentom Jimom Lemleyom, s ktorým má dcéru Juliette. Rozišli sa v roku 2007, odkedy žila Sophie Marceau s hercom Christopherom Lambertom. Aj tento vzťah skončil sa v roku 2014 rozchodom.

FilmografiaUpraviť

  • 2015 – Taularde
  • 2015 – Une histoire d'âme (TV film)
  • 2014 – Tu veux ou tu veux pas?
  • 2014 – Une Rencontre
  • 2013 – Arrêtez-moi
  • 2012 – Un Bonheur n'arrive jamais seul
  • 2010 – L'Age de raison
  • 2009 – L'homme de chevet
  • 2009 – Premena
  • 2008 – Agentky za nepriateľskou líniou
  • 2008 – De l'autre côté du lit
  • 2008 – LOL (Laughing Out Loud) ®
  • 2007 – Záhadná neznáma
  • 2005 – Cudzinec na úteku
  • 2004 – À ce soir
  • 2003 – Alex a Emma
  • 2003 – Les Clefs de bagnole
  • 2003 – Láska moja, kde si?
  • 2001 – Belphégor - Fantóm z Louvru
  • 2000 – La Fidélité
  • 1999 – Jeden svet nestačí
  • 1999 – Sen noci svätojánskej
  • 1999 – Stratený a nájdený
  • 1997 – Anna Kareninová
  • 1997 – Firelight
  • 1997 – Markíza
  • 1995 – Statočné srdce
  • 1995 – Za mrakmi
  • 1994 – D'Artagnanova dcéra
  • 1993 – Zmyselná Fanfan
  • 1991 – La Note bleue
  • 1991 – Pour Sacha
  • 1990 – Pacific Palisades
  • 1989 – Moje noci sú krajšie ako vaše dni
  • 1988 – Chouans!
  • 1988 – Študentka
  • 1986 – Okolo polnoci
  • 1986 – Zostup do pekiel
  • 1985 – L'Amour braque
  • 1985 – Polícia
  • 1984 – Fort Saganne
  • 1984 – Veselá Veľká noc
  • 1982 – Večierok 2
  • 1980 – La Boum

RéžiaUpraviť

  • 2007 – Záhadná neznáma
  • 2002 – Parlez-moi d'amour
  • 1995 – L'Aube ŕ l'envers

Externé odkazyUpraviť