The Rubettes

anglická popová skupina

The Rubettes bola anglická popová skupina, ktorú v roku 1973 založil producent a skladateľ, Wayne Bickerton. Skupina vznikla v závere glam rockovej éry a mala prezentáciu, ktorá bola poplatná práve tejto dobe. Pre ich vystúpenia boli charakteristické biele obleky a plátené baretky na hlavách.[1]

The Rubettes
The-rubettes-2013-1383466330.jpg
Základné informácie
Pôvod Anglicko
Žáner(-re) Pop, glam rock
Pôsobenie 1973–1980, 1982–1999, 2000–súčasnosť
Vydavateľstvá Polydor Records, State Records
Webstránka rubettes.com
Členovia skupiny:
The Rubettes Alana Williamsa
Alan Williams
John Richardson
Mick Clarke
Steve Etherington

The Rubettes Billa Hurda
Bill Hurd
Ken Butler
Martin Clapson
Dave Harding
Chris Staines

Hudobná kariéraUpraviť

Bickerton bol A&R agent u firmy Polydor Records. Produkoval napríklad aj skupinu bývalého člena The Beatles, Pete Best Four. V 60. rokoch, pôvodne pre súťaž Eurovision Song Contest, skupine Showaddywaddy napísal skladbu „Sugar Baby Love“. Táto formácia pieseň nahrať odmietla. Neskôr v začiatku 70. rokov sa singel s touto skladbou stal prvým a zároveň najväčších hitom skupiny Rubettes.[1]

Hit „Sugar Baby Love“ bol v máji roku 1974 štyri týždne na vrchole britských rebríčkov, v auguste toho istého roku sa tento singel v Spojených štátoch dostal na 37. miesto[2] a stal sa v tejto krajine ich najobľúbenejšou nahrávkou.[3] Pre Polydor túto skladbu nahrali v ich londýnskom štúdiu spolu s tromi ďalšími v októbri roku 1973. Nahrávku urobila skupina štúdiových hudobníkov a jej úvodný falzet naspieval Paul Da Vinci, ktorý so skupinou v tom čase neúčinkoval.[4] Z nahrávky sa len v Spojenom kráľovstve predalo 500 tisíc kópií, celosvetovo jej predaj dosiahol tri milióny.[5] Skladba bola slávna a obľúbená aj za Železnou oponou. Vo vtedajšom Česko-Slovensku vznikli vtedy dve jej coververzie: od Karla Gotta to bola pieseň „Nic než láska tvá“ a vtedy veľmi populárny slovenský spevák, Karol Konárik, ju s vokálnou skupinou Jezinky naspieval pod názvom „V Srdci Lásku Mám“. Autorská dvojica Bickerton–Waddington, ktorá zložila „Sugar Baby Love“ pre kapelu napísala aj ďalšie ich hity polovice 70. rokov 20. storočia: „Tonight“, „Juke Box Jive“, či „I Can Do It“, z ktorých posledný je druhou nahrávkou skupiny v americkom katalógu 500 vrcholných hitov.[4]

V novembri roku 1974 v časopise NME oznámili, že skupiny The Rubettes, The Glitter Band a Mud patria k tým, ktoré účinkujú vo filmovej snímke Never Too Young To Rock.[6] Od roku 1976 skupina upustila od svojho glam rockového obdobia k hraniu v iných žánroch. Viackrát pritom zmenila svoje zloženie. Po roku 2000 vystupuje v dvoch verziách: ako The Rubettes Alana Williamsa a The Rubettes Billa Hurda.

Členovia skupinyUpraviť

Súčasní členoviaUpraviť

The Rubettes Alana Williamsa (2000–súčasnosť)
  • Alan Williams (born Alan James Williams, 22. december 1948,[7] Welwyn Garden City, Hertfordshire[8]) – gitary, vokály (1973-1980, 1982-1999, 2000-present)
  • John Richardson (born John George Richardson, 3. máj 1948, South Ockendon, Essex[5]) – bicie, vokály (1973-1980, 2000–súčasnosť)
  • Mick Clarke (born Michael William Clarke, 10. august 1946, Grimsby, Lincolnshire[5]) – basgitara, vokály (1974-1980, 1982-1987, 1993-1999, 2000–súčasnosť)
  • Steve Etherington – klávesy, gitary, vokály (2015–súčasnosť)
The Rubettes Billa Hurda (2000–súčasnosť)
  • Bill Hurd (born William Frederick George Hurd, 11. august 1947, East Ham, Východný Londýn[5]) – klávesy, vokály (1974-1976, 1982-1999, 2000-present)
  • Ken Butler – gitara, vokály (2014–súčasnosť)
  • Martin Clapson – bicie, vokály (2014–súčasnosť)
  • Dave Harding – gitara, vokály (2014–súčasnosť)
  • Chris Staines – basgitara, vokály (2014–súčasnosť)

Pôvodní členoviaUpraviť

The Rubettes (1973-1980, 1982-1999)
  • Pete Arnesen (born Hans Peter Arnesen, 25. august 1945, Salzburg, Rakúsko) – klávesy (1973-1974)
  • Tony Thorpe (born Anthony John Thorpe, 20. júl 1945, St Bartholomew Hospital, Smithfield, London[5]) – gitary, vokály (1974-1979)
  • Bob Benham – gitary, vokály (1979)
  • Alex Bines – bicie, vokály (1982-1999)
  • Steve Kinch – basgitara, vokály (1987-1991)
  • Trevor Holliday – basgitara, vokály (1991-1993)
The Rubettes Alana Williamsa (2000–súčasnosť)
  • Mark Haley – klávesy, gitary, vokály (2000-2015)
The Rubettes Billa Hurda (2000–súčasnosť)
  • Alex Bines – bicie, vokály (2000-2013)
  • Billy Hill – basgitara, vokály (2000-2013)
  • Ian Pearce – gitary, vokály (2000-2013)
  • Paul Da Vinci – vokály (2000-2006)
  • George Bird – vokály (2006-2013)
  • Paul Callaby – bicie, vokály (2013-2014)
  • Ray Frost – gitary, vokály (2013-2014)
  • John Sorrell – basgitara, vokály (2013-2014)
  • Yvan Silva – gitary, vokály (2013-2014)
  • Mike Steed – basgitara, vokály (2014)

DiskografiaUpraviť

AlbumyUpraviť

  • Wear It's 'At (1974)
  • We Can Do It (1975) – UK No. 41
  • Rubettes (1975)
  • Sign of the Times (1976)
  • Baby I Know (1977)
  • Sometime In Oldchurch (1978)
  • Still Unwinding (1978)
  • Shangri'la (1979)
  • Riding on a Rainbow (1992)
  • Making Love in the Rain (1995)[9]

Single v UK Top 40Upraviť

  • Sugar Baby Love“ (January 1974) – UK #1; U.S. Billboard Hot 100 #37,[2] U.S. Cashbox #30[10]
  • „Tonight“ (júl 1974) – UK No. 12
  • „Juke Box Jive“ (november 1974) – UK No. 3
  • „I Can Do It“ (marec 1975) – UK No. 7
  • „Foe-Dee-O-Dee“ (jún 1975) – UK No. 15
  • „Little Darling“ (október 1975) – UK No. 30
  • „You're The Reason Why“ (apríl 1976) – UK No. 28
  • „Under One Roof“ (august 1976) – UK No. 40
  • „Baby I Know“ (január 1977) – UK No. 10[5][9]

ReferencieUpraviť

  1. a b Biography by Joseph McCombs [online]. Allmusic.com, [cit. 2009-04-10]. Dostupné online.
  2. a b Allmusic ((( The Rubettes > Charts & Awards > Billboard Singles))) [online]. . Dostupné online.
  3. ROBERTS, David. British Hit Singles. 14th. vyd. London : Guinness World Records Limited, 2001. ISBN 0-85156-156-X. S. 44.
  4. a b RICE, Jo. The Guinness Book of 500 Number One Hits. 1st. vyd. Enfield, Middlesex : Guinness Superlatives Ltd, 1982. ISBN 0-85112-250-7. S. 157/158.
  5. a b c d e f MURRELLS, Joseph. The Book of Golden Discs. 2nd. vyd. London : Barrie and Jenkins Ltd, 1978. ISBN 0-214-20512-6. S. 350.
  6. TOBLER, John. NME Rock 'N' Roll Years. 1st. vyd. London : Reed International Books Ltd, 1992. CN 5585. S. 270.
  7. rubettes.com
  8. Rubettes.uwstart.nl [online]. Rubettes.uwstart.nl, [cit. 2012-11-11]. Dostupné online.
  9. a b ROBERTS, David. British Hit Singles & Albums. 19th. vyd. London : Guinness World Records Limited, 2006. ISBN 1-904994-10-5. S. 473.
  10. [Cit. 2014-04-25]. Dostupné online.

ZdrojUpraviť

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku The Rubettes na anglickej Wikipédii.