Otvoriť hlavné menu

Veikko Onni Juhani Aaltonen (* 1. december 1955, Sääksmäki, Fínsko) je fínsky režisér, zvukár a producent.

Veikko Onni Juhani Aaltonen
fínsky režisér, zvukár a producent
fínsky režisér, zvukár a producent
Narodenie1. december 1955 (63 rokov)
Sääksmäki, Fínsko

ŽivotopisUpraviť

Svoju kariéru začal v polovici 70. rokov ako zvukár. Neskôr spolupracoval s Rauni Mollbergem - bol spoluautorom jeho dvoch filmov - Milka (1980) a Neznámy vojak (1985). V roku 1987 nakrútil svoj ​​prvý celovečerný film, ktorého spoluautorom a producentom bol Aki Kaurismäki.

Aaltonen točí tiež dokumenty a TV seriály.

Filmografia (výber)Upraviť

  • 1981: Matkalla
  • 1993: Isä meidän
  • 1999: Rakkaudella, Maire
  • 2004: Juoksuhaudantie
  • 2004: Työväenluokka
  • 2005: Äideistä parhain
  • 2005: Paimenet

ZdrojUpraviť

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Veikko Aaltonen na nemeckej Wikipédii.