Vladimír Menšík

český herec a zabávač

Vladimír Menšík (* 9. október 1929, Ivančice – † 29. máj 1988, Brno) bol moravský herec a zabávač, držiteľ ocenenia národný umelec. Hral vo viac ako 120 filmoch a je mnohými považovaný za jedného z najlepších česko-slovenských hercov v histórii.[1]

Vladimír Menšík
Laďa.jpg
Pamätná tabuľa v Ivančiciach
Narodenie 9. október 1929
Ivančice, Česko
Úmrtie29. máj 1988 (58 rokov)
Brno, Česko
Povolanieherec

Medzi jeho významné komické roly patria napr. roly vo filmoch Limonádový Joe, Bílá paní, či, Jak utopit doktora Mráčka, Arabela.

Filmografia[2]Upraviť

  1. Hvězda jede na jih (1958)
  2. Práče (1960)
  3. Hledá se táta (1961)
  4. Limonádový Joe aneb Koňská opera (1964)
  5. Mezi námi zlodeji (1964)
  6. Lásky jedné plavovlásky (1965)
  7. Volejte Martina (1966)
  8. Kdo chce zabít Jessii (1966)
  9. Vrazda po cesku (1967)
  10. Hříšní lidé města pražského (1968)
  11. Světáci (1969)
  12. Fantom operety (1970)
  13. Na kometě (1970)
  14. Slaměný klobouk (1971)
  15. Bakaláři (1972)
  16. Dívka na koštěti (1972)
  17. Tři oříšky pro Popelku (1973)
  18. Můj brácha má prima bráchu (1975)
  19. 30 případů majora Zemana (1975)
  20. Chalupáři (1975)
  21. Nemocnice na kraji města (1977)
  22. Což takhle dát si špenát (1977)
  23. Plechova kavalerie (1978)
  24. Princ a Večernice (1979)
  25. Půl domu bez ženícha (1980)
  26. Létající Čestmír (1984)
  27. Hurá za ním (1989)

ReferencieUpraviť

Externé odkazyUpraviť