Otvoriť hlavné menu

Zoznam francúzskych ligových majstrov

zoznamový článok projektov Wikimedia

Francúzski ligoví majstri sú víťazi najvyššej ligovej súťaže, Ligue 1. Od zavedenia profesionálnej ligy, ktorú založil národný koncil Francúzskej futbalovej federácii v roku 1930, sa súťaž volala Division 1 do roku 2002, potom sa premenovala na Ligue 1. Pred rokom 1930 amatérsku ligy podporovala organizácia Union des Sociétés Françaises de Sports Athlétiques (USFSA). Pod USFSA bežala liga medzi rokmi 1894-1919, a udelila 22 ligových titulov. Ale v roku 1915 bola táto liga zrušená kvôli prvej svetovej vojne. USFSA sa v roku 1919 vrátila, a rozdelila ligu do rôznych amatérskych regionálnych líg a neudelila žiadny ligový titul. Tento systém trval do roku 1926. V roku 1926 bola najvyššie liga odovzdaná francúzskej futbalovej federácie. Federácia organizovala regionálne ligy a víťaz nazývaný Championnat de France amateur získal ligový titul. Tento systém trval do roka 1929, potom v roku 1932 bola založená profesionálna liga ktorá prebieha doteraz.

Prvý víťaz francúzskej ligy sa stal klub Standard Athletic Club, ktorý porazil vo finále 6. mája 1894 tím The White Rovers 2-0. Ale finále sa hralo už 29. apríla, skončilo 2-2 a muselo sa opakovať. V opakovanom zápase vyhral klub Standard Athletic Club. Za sedem ročníkov vyhrali päť ligových titulov. Po tomto období dominoval RC Roubaix, ktorý ako prvý tím vyhral tri tituly v rade. Posledný amatérsky titul získal Olympique de Marseille v roku 1929.

Prvým víťazom profesionálnej éry sa stal klub Olympique Lillois, predchodca Lille OSC, keď porazil vo finále Cannes 4-3 14. mája 1933 na štadióne Stade olympique Yves-du-Manoir. Po druhej svetovej vojne začína dominovať klub Saint-Étienne, ktorý vyhral štyri ligové tituly v rade medzi rokmi 1967-1970. Celkovo za 25 rokov vyhrali 10 ligových titulov. Olympique de Marseille taktiež vyhrali štyri tituly v rade medzi rokmi 1989-1992. Ďalší titul získali až po 17 rokoch. Medzi týmto obdobým Lyon získal rekordných sedem titulov v rode medzi rokmi 2002-2008. Túto rekordnú sériu ukončili v sezóne 2008-2009 futbalisti FC Girondins de Bordeaux pri zisku šiesteho titulu.

Saint-Étienne a Marseille majú najviac francúzskych ligových titulov, celkovo 10. Ale v profesionálnej ére má Saint-Étienne o jeden titul viac, lebo Marseille získali prvý titul v poslednom amatérskom ročníku. Saint-Étienne získal najviac svojich titulov v 60 až 70 rokoch, pod vedeným trénerov Jean Snella, Albert Batteux a Robert Herbin. Marseille vyrovnal Sant-Étienne už v sezóne 1992-93 , ale kvôli podplácaniu súperových hráčov prezidentom Bernardom Tapiem bol Marseille titul odčítaný. Nakoniec bol prezident Marseille Tapie odsúdený na dva roky väzenia. V sezóne 2009-2010 sa im podarilo dohnať Saint-Étienne v počte získaných titulov.

Obsah

VíťaziUpraviť

Amatérska éra (USFSA Football Championship) (1894–1929)Upraviť

 
Club Français, víťazi ročníka 1895–96, fotografia s roku 1898
 
Le Havre, víťazi ročníka 1918–19, fotografia s roku 1920
 
CA Paris víťazi ročníka 1926–27
Rok Víťaz Druhý Tretí
1893–94 Standard Athletic Club The White Rovers
1894–95 Standard Athletic Club The White Rovers
1895–96 Club Français The White Rovers
1896–97 Standard Athletic Club The White Rovers
1897–98 Standard Athletic Club Club Français
1898–99 Le Havre Club Français
1899–1900 Le Havre Club Français
1900–01 Standard Athletic Club Le Havre
1901–02 Roubaix RCF Paris
1902–03 Roubaix RCF Paris
1903–04 Roubaix Suisse Paris
1904–05 Gallia Club Paris Roubaix
1905–06 Roubaix CA Paris
1906–07 RCF Paris Roubaix
1907–08 Roubaix RCF Paris
1908–09 Helvétique Marseille CA Paris
1909–10 Tourcoing Helvétique Marseille
1910–11 Helvétique Marseille RCF Paris
1911–12 Saint-Raphaël AS Française
1912–13 Helvétique Marseille Rouen
1913–14 Olympique Lillois Sète
1926–27 CA Paris Amiens AC Marseille
1927–28 Stade Français Paris
1928–29 Marseille Club Français

Profesionálna éra (Division 1 a Ligue 1) (1932–)Upraviť

 
Alain Giresse hráč Bordeaux víťaz domácej ligy v sezónach 1983–84 a 1984–85.
 
Paul Le Guen ako tréner Lyonu získal tri tituly.
 
Laurent Blanc z Bordeaux ako tréner vyhral ligu v sezóne 2008–09.
 
Didier Deschamps vyhral s Marseille ako hráč dva tituly a ako tréner jeden.
Rok Víťaz Druhý Tretí
1932–33 Olympique Lillois Cannes
1933–34 Sète Fives Marseille
1934–35 Sochaux Strasbourg RCF Paris
1935–36 RCF Paris Olympique Lillois Strasbourg
1936–37 Marseille Sochaux RCF Paris
1937–38 Sochaux Marseille Sète
1938–39 Sète Marseille RCF Paris
1945–46 Lille Saint-Étienne RC Roubaix
1946–47 Roubaix–Tourcoing Stade Reims Strasbourg
1947–48 Marseille Lille Stade Reims
1948–49 Stade Reims Lille Marseille
1949–50 Bordeaux Lille Stade Reims
1950–51 Nice Lille Le Havre
1951–52 Nice Bordeaux Lille
1952–53 Stade Reims Sochaux Bordeaux
1953–54 Lille Stade Reims Bordeaux
1954–55 Stade Reims Toulouse Lens
1955–56 Nice Lens Monaco
1956–57 Saint-Étienne Lens Stade Reims
1957–58 Stade Reims Nîmes Monaco
1958–59 Nice Nîmes RCF Paris
1959–60 Stade Reims Nîmes RCF Paris
1960–61 Monaco RCF Paris Stade Reims
1961–62 Stade Reims RCF Paris Nîmes
1962–63 Monaco Stade Reims Sedan
1963–64 Saint-Étienne Monaco Lens
1964–65 Nantes Bordeaux Valenciennes
1965–66 Nantes Bordeaux Valenciennes
1966–67 Saint-Étienne Nantes Angers
1967–68 Saint-Étienne Nice Sochaux
1968–69 Saint-Étienne Bordeaux Metz
1969–70 Saint-Étienne Marseille Sedan
1970–71 Marseille Saint-Étienne Nantes
1971–72 Marseille Nîmes Sochaux
1972–73 Nantes Nice Marseille
1973–74 Saint-Étienne Nantes Lyon
1974–75 Saint-Étienne Marseille Lyon
1975–76 Saint-Étienne Nice Sochaux
1976–77 Nantes Lens Bastia
1977–78 Monaco Nantes Strasbourg
1978–79 Strasbourg Nantes Saint-Étienne
1979–80 Nantes Sochaux Saint-Étienne
1980–81 Saint-Étienne Nantes Bordeaux
1981–82 Monaco Saint-Étienne Sochaux
1982–83 Nantes Bordeaux Paris Saint-Germain
1983–84 Bordeaux Monaco Auxerre
1984–85 Bordeaux Nantes Monaco
1985–86 Paris Saint-Germain Nantes Bordeaux
1986–87 Bordeaux Marseille Toulouse
1987–88 Monaco Bordeaux Montpellier
1988–89 Marseille Paris Saint-Germain Monaco
1989–90 Marseille Bordeaux Monaco
1990–91 Marseille Monaco Auxerre
1991–92 Marseille Monaco Paris Saint-Germain
1992–93 Paris Saint-Germain Monaco
1993–94 Paris Saint-Germain Marseille Auxerre
1994–95 Nantes Lyon Paris Saint-Germain
1995–96 Auxerre Paris Saint-Germain Monaco
1996–97 Monaco Paris Saint-Germain Nantes
1997–98 Lens Metz Monaco
1998–99 Bordeaux Marseille Lyon
1999–2000 Monaco Paris Saint-Germain Lyon
2000–01 Nantes Lyon Lille
2001–02 Lyon Lens Auxerre
2002–03 Lyon Monaco Marseille
2003–04 Lyon Paris Saint-Germain Monaco
2004–05 Lyon Lille Monaco
2005–06 Lyon Bordeaux Lille
2006–07 Lyon Marseille Toulouse
2007–08 Lyon Bordeaux Marseille
2008–09 Bordeaux Marseille Lyon
2009–10 Marseille Lyon Auxerre
2010–11 Lille Marseille Lyon
2011-12 Montpellier Paris Saint-Germain Lille
2012-13 Paris Saint-Germain Marseille Lyon
2013-14 Paris Saint-Germain Monaco Lille
2014-15 Paris Saint-Germain Lyon Monaco
2015-16 Paris Saint-Germain Lyon Monaco
2016-17 Monaco Paris Saint-Germain Nice
2017-18 Paris Saint-Germain Monaco Lyon

VíťaziUpraviť

Tabuľka celkových víťazovUpraviť

 
Georges Bereta šesťnásobný víťaz ligy za Saint-Étienne.
Miesto Club Počet titulov Vyhraté ročníky
1
Saint-Étienne
10
1957, 1964, 1967, 1968, 1969, 1970, 1974, 1975, 1976, 1981
Marseille
10
1929, 1937, 1948, 1971, 1972, 1989, 1990, 1991, 1992, 2010
3
Nantes
8
1965, 1966, 1973, 1977, 1980, 1983, 1995, 2001
Monaco
8
1961, 1963, 1978, 1982, 1988, 1997, 2000, 2017
5
Lyon
7
1961, 1963, 1978, 1982, 1988, 1997, 2000
Paris Saint-Germain
7
1986, 1994, 2013, 2014, 2015, 2016, 2018
7
Stade de Reims
6
1949, 1953, 1955, 1958, 1960, 1962
Bordeaux
6
1950, 1984, 1985, 1987, 1999, 2009
9
Standard Athletic Club
5
1894, 1895, 1897, 1898, 1901
Roubaix
5
1902, 1903, 1904, 1906, 1908
11
Nice
4
1951, 1952, 1956, 1959
12
Helvétique Marseille
3
1909, 1911, 1913
Lille
3
1946, 1954, 2011
14
Le Havre
2
1899, 1900
RCF Paris
2
1907, 1936
Sochaux
2
1935, 1938
Sète
2
1934, 1939
Olympique Lillois
2
1914, 1933
19
Club Français
1
1896
Gallia Club Paris
1
1905
Tourcoing
1
1910
Saint-Raphaël
1
1912
CA Paris
1
1927
Stade Français
1
1928
Rouen
1
1945
Roubaix-Tourcoing
1
1947
Strasbourg
1
1979
Auxerre
1
1996
Lens
1
1998
Montpellier
1
2012

Tabuľka víťazov v profesionálnej éreUpraviť

 
Juninho Pernambucano sedemnásobný víťaz ligy z Lyonom medzi rokmi 2002–2008.
Klub Víťazstvá vyhraté ročníky
AS Saint-Étienne
10
1957, 1964, 1967, 1968, 1969, 1970, 1974, 1975, 1976, 1981
Olympique de Marseille
9
1937, 1948, 1971, 1972, 1989, 1990, 1991, 1992, 2010
FC Nantes
8
1965, 1966, 1973, 1977, 1980, 1983, 1995, 2001
AS Monaco FC
8
1961, 1963, 1978, 1982, 1988, 1997, 2000, 2017
Olympique Lyonnais
7
2002, 2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2008
Paris Saint-Germain
7
1986, 1994, 2013, 2014, 2015, 2016, 2018
Stade Reims
6
1949, 1953, 1955, 1958, 1960, 1962
FC Girondins de Bordeaux
6
1950, 1984, 1985, 1987, 1999, 2009
OGC Nice
4
1951, 1952, 1956, 1959
Lille OSC ako nástupca Olympique Lillois
4
1933, 1946, 1954, 2011
FC Sochaux-Montbéliard
2
1935, 1938
FC Sète
2
1934, 1939
RCF Paris
1
1936
CO Roubaix-Tourcoing
1
1947
RC Strasbourg
1
1979
AJ Auxerre
1
1996
RC Lens
1
1998
Montpellier
1
2012

Externé odkazyUpraviť