Zoznam najvyšších budov v Madride

zoznamový článok projektov Wikimedia

Toto je zoznam najvyšších budov v Madride.

ZoznamUpraviť

Obrázok Názov Výška Počet poschodí Rok dokončenia
  Torre Caja Madrid 250 m 45 2008
  Torre de Cristal 249 m 52 2009
  Torre PwC 236 m 52 2009
  Torre Espacio 230 m 57 2008
  Torre Picasso 157 m 46 1988
  Torre de Madrid 142 m 36 1957
  Torre Europa 120 m 30 1985
  Edificio España 117 m 25 1920
  Puerta de Europa, veža I 114 m 26 1996
  Puerta de Europa, veža II 114 m 26 1996
  Torres de Colón 110 m 23 1976
  Torre del Banco de Bilbao 107 m 32 1981
  Torre Titania 103,5 m 23 2013
  Nuevo Edificio Windsor 101 m 21 2011
  Ministerio de Economía 100 m 28 1979
  Torre Castilla 98 m 24 1981
  Torre de Valencia 94 m 30 1973
  Hospital Central de la Defensa Gómez Ulla 89 m 22 197?
  Edificio Telefónica 89 m 14 1929
Torre Metropolitana 89 m 24 1978
  Torre Retiro 89 m 24 1971
  Edificio Alfredo Mahou 85 m 22 1990

Najvyššie inžinierske stavbyUpraviť

Obrázok Názov Výška Rok dokončenia
  Torrespaña[1] 231 m 1982
  Faro de Madrid[2] 100 m 1992
  Obelisco de Calatrava[3] 93 m 2009
  Catedral de Santa María la Real de la Almudena de Madrid 69 m 1993
  Real Basílica de San Francisco el Grande[4] 56 m 1784
  Iglesia de la Santa Cruz[5] 55 m 1902
  Abismo[6] 46,2 m 2006
  Iglesia de la Purísima Concepción[7] 43,9 m 1914

Časová osUpraviť

Od - do Obrázok Názov Výška Počet poschodí
1910 - 1921   Edificio Metrópolis 45 m 5
1921 - 1929   Palacio de la Prensa 61 m 14
1929 - 1953   Edificio Telefónica 89,3 m 14
1953 - 1957   Edificio España 117 m 25
1957 - 1988   Torre de Madrid 142 m 34
1988 - 2007   Torre Picasso 157 m 43
2007 - 2008   Torre Espacio 230 m 56
2008 - 2009   Torre PwC 236 m 50
2009
  Torre de Cristal 249 m 52
2009 - dnes   Torre Caja Madrid 250 m 45

ReferencieUpraviť

  1. Torrespaña [online]. SkyscraperPage.com. Dostupné online. (anglicky)
  2. Faro de Madrid [online]. SkyscraperPage.com. Dostupné online. (anglicky)
  3. Obelisco de Calatrava [online]. SkyscraperPage.com. Dostupné online. (anglicky)
  4. Basílica de San Francisco El Grande [online]. Lonely Planet.com. Dostupné online. (anglicky)
  5. La Comunidad restaura la torre de la Iglesia de la Santa Cruz, la atalaya de Madrid [online]. ABC.es. Dostupné online. (španielsky)
  6. Abismo - Parque de Atracciones de Madrid [online]. Roller Coaster Database. Dostupné online. (anglicky)
  7. Iglesia de la Purisisma Concepcion [online]. SkyscraperPage.com. Dostupné online. (anglicky)

ZdrojUpraviť

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článkov Anexo:Rascacielos en Madrid na španielskej Wikipédii a List of tallest buildings in Madrid na anglickej Wikipédii.