Zoznam najvyšších stavieb na svete

zoznamový článok projektov Wikimedia

Toto je zoznam stavieb sveta vyšších ako 600 m, pre ktoré sa používa označenie megatall. Pre stavby vyššie ako 300 m sa používa označenie supertall.

ZoznamUpraviť

Obrázok Názov Miesto Výška Rok dostavania Poznámka
Burdž Chalífa Dubaj, SAE 829,84 m[1] 2010 najvyššia stavba sveta
  Vysielač Konstantynów Konstantynów, Poľsko 646,4 m 1974 zničený 8.8.1991
  Tokyo Sky Tree Tokio, Japonsko 634 m 2012 plná výška 2011
  Vysielač KVLY-TV Blanchard, ND, USA 628,8 m 1963
  Vysielač KXJB-TV Galesburg, ND, USA 627,8 m 1998
  Vysielač KXTV/KOVR Walnut Grove, CA, USA 624,5 m 2000
  Kantonská televízna veža Kanton, Čína 610 m 2010 plná výška 2009
Vrtná plošina Petronius Mexický záliv 610 m 2000 väčšina stavby pod vodnou hladinou, nad ňu vyčnieva 75 metrov
  Vysielač KATV Redfield, AR, USA 609,6 m 60. roky 20. storočia zničený 11.1.2008
Vysielač KCAU-TV Sioux City, IA, USA 609,6 m 1965
Vysielač WECT-TV6 Colly Township, NC, USA 609,6 m 1969
Vysielač WHO-TV, KDIN-TV, WOI-FM Alleman, IA, USA 609,6 m 1972
Vysielač Des Moines Alleman, IA, USA 609,6 m 1974
Vysielač WEAU Fairchild, WI, USA 609,6 m 1966 zničený 22.3.2011
Vysielač Diversified Floyd Dale, SC, USA 609,6 m 1981
Vysielač AFLAC Rowley, IA, USA 609,6 m 1984
Vysielač WBTV Dallas, NC, USA 609,6 m 1984
Vysielač KTVO-TV Downing, MO, USA 609,6 m ? zničený 2. 5. 1988
Vysielač Hearst-Argyle Walnut Grove, CA, USA 609,6 m 1985
Vysielač WTTO Windham Springs, AL, USA 609,6 m 1986
Vysielač WCSC Awendaw, SC, USA 609,6 m 1986
Vysielač KTVE Bolding, AR, USA 609,6 m 1987
Vysielač WCTV Metcalf, GA, USA 609,6 m 1987
Vysielač WCIX/CH6 TV Homestead, FL, USA 609,6 m 1992
Vysielač TV Alabama Windham Springs, AL, USA 609,6 m 1996
  Vysielač KDLT Rowena, SD, USA 609,6 m 1998
Vysielač KMOS-TV Syracuse, MS, USA 609,6 m 2002
Vysielač Liberman Era, TX, USA 609,6 m 2006
Vysielač Cumulus Winnie, TX, USA 609,6 m 2005
Vysielač WRAL HDTV Auburn, NC, USA 609,5 m 1991
Vysielač Perry Alfalfa, OK, USA 609,5 m 2004
Vysielač KY3 Fordland, MO, USA 609,4 m 2000
Vysielač SpectraSite Thomasville, GA, USA 609,4 m 2002
Vysielač Pegasus Metcalf, GA, USA 609,4 m ?
  Vysielač KLDE Liverpool, TX, USA 609,3 m 1986
Vysielač WCKW/KSTE Vacheria, LA, USA 609,3 m 1988
Vysielač American Towers Elkhart, IA, USA 609,3 m 2001
Vysielač Salem Radio Collinsville, TX, USA 609,3 m 2002
Vysielač Cumulus 2 Stowell, TX, USA 609,3 m ?
Vysielač WLBT Raymond, MS, USA 609 m 1999
Vysielač KYTV 2 Marshfield, MO, USA 608,4 m 1973
Vysielač SpectraSite Raymond, MS, USA 608,4 m ?
Vysielač Hoyt Radio Hoyt, CO, USA 608,38 m 2003
Vysielač Decatur Decatur, TX, USA 608,1 m 2000
Vysielač WTVD Auburn, NC, USA 607,8 m 1978
Vysielač Channel 40 Walnut Grove, CA, USA 607,8 m 1985
Vysielač Liberman 2 Devers, TX, USA 607,7 m 2006
Vysielač KHYS Devers, TX, USA 607,2 m 1997 zničené
Vysielač Clear Channel Devers, TX, USA 607 m 1988
Vysielač Media General Awendaw, SC, USA 607 m 1987
Vysielač Eastern North Carolina Trenton, NC, USA 606,2 m 1980
Vysielač WNCN Garner, NC, USA 606,2 m 2000
Vysielač KELO TV Rowena, SD, USA 605 m 1974
Vysielač WITN Grifton, NC, USA 605 m 1979
Vysielač Noe Corp Columbia, LA, USA 604,7 m 1998
Vysielač Pappas Hinton, IA, USA 603,6 m 2000
Vysielač KHOU-TV Missouri City, TX, USA 602 m 1992
Vysielač Richland Missouri City, TX, USA 601,3 m 2001
Abrádž al-Bajt Mekka, Saudská Arábia 601 m 2012 plná výška 2011
Vysielač Senior Rd Missouri City, TX, USA 600,7 m 1983
Vysielač KTRK-TV Missouri City, TX, USA 600,5 m 1982
Vysielač Houston Missouri City, TX, USA 600,5 m 1985
Vysielač American Towers 2 Missouri City, TX, USA 600,5 m 2000
Vysielač Fox-TV Missouri City, TX, USA 600,4 m 1982
Vysielač Mississippi Iverness, MS, USA 600 m 1982
Vysielač WCNC-TV Dallas, NC, USA 600 m 1992
Vysielač Capstar Radio Middlesex, NC, USA 600 m 2001

RozostavanéUpraviť

Obrázok Názov Miesto Výška Začiatok výstavby Plánovaný koniec výstavby Poznámka
Kingdom Tower Džidda, Saudská Arábia 1 000 m 2012[2] november 2019 podľa niektorých zdrojov 1 007 m[3]
  Nakheel Tower Dubaj, SAE 1 000 m 2008 január 2009 (zrušené) stavba zastavená z dôvodu nedostatku

financií

  India Tower Bombaj, India 707,5 m 2010 2016 (zrušené) stavba veže bola zastavená kvôli

sporom

Ping An Finance Center Šen-cen, Čína 660 m 2010 2015
Shanghai Tower Šanghaj, Čína 632 m 2009 2014
  Russia Tower Moskva, Rusko 612 m 2008 ?
  Chicago Spire Chicago, IL, USA 609,6 m 2007 ?
Abraj al Bait Hotel Tower Mekka, Saudská Arábia 601 m 2004 2012 plná výška 2011

PlánovanéUpraviť

Názov Miesto Výška Plánový začiatok stavby Plánovaný koniec stavby Poznámka
Seoul Light DMC Tower Soul, Južná Kórea 640,4 m 2012 2017
Signature Tower Jakarta Jakarta, Indonézia 638 m 2012 2016
Triple One Soul, Južná Kórea 620 m 2012 2016
Wuhan Greenland Center Wu-chan, Čína 606 m 2012 2015

Časová osUpraviť

Od Do Obrázok Názov Miesto Výška Poznámka
15000 pred Kr. 10000 pred Kr.   Puma Punku Tiwanaku, Bolívia
10000 pred Kr. 8000 pred Kr. Tell Karámil Halisa, Sýria 4,1 m
8000 pred Kr. 5500 pred Kr.   Jerišská veža Jericho, Predjordánsko 8,5 m
5500 (?) pred Kr. 2. polovica 4. tisícročia (?) pred Kr.   "Zikkurat" Tappa-je Sejalk Tappa-je Sjalk, Irán okolo 10 m
2. polovica 4. tisícročia pred Kr. 2612 pred Kr.   Chrám E-anna Warka (Uruk), Irak okolo 20 m zničený asi v 6. storočí pred Kr.
3000 pred Kr. 2612 pred Kr. Biely Chrám Warka (Uruk), Irak 20 m
2612 pred Kr. 2604 pred Kr.   Džózerova pyramída Sakkára, Egypt 62 m
2604 pred Kr. 2596 pred Kr.   Pyramída v Médúme Médúm, Egypt 93,5 m
2596 pred Kr. 2589 pred Kr.   Lomená pyramída Dahšúr, Egypt 101 m
2589 pred Kr. 2566 pred Kr.   Červená pyramída Dahšúr, Egypt 104 m
2566 pred Kr. 516 po Kr.   Cheopsova pyramída Gíza, Egypt 146,6 m
516 po Kr. 532 po Kr. Pagoda Jung-ning Luo-jang, Čína 147 m zničená požiarom v roku 532
532 po Kr. 1311   Cheopsova pyramída Gíza, Egypt 146,6 m
1311 1549   Lincolnská katedrála Lincoln, Spojené kráľovstvo 160 m zničená špička v r. 1549
1549 1625   Kostol svätého Olafa Tallin, Estónsko 159 m zničená špička v r. 1625
1625 1647   Kostol Panny Márie Stralsund, Nemecko 151 m zničená špička v r. 1647
1647 1874   Katedrála Notre-Dame v Štrasburgu Štrasburg, Francúzsko 142 m
1874 1876   Kostol svätého Mikuláša Hamburg, Nemecko 147 m kostol poškodený 24./25.7.1943 počas Bombardovania Hamburgu
1876 1880   Katedrála Notre-Dame v Rouene Rouen, Francúzsko 151 m
1880 1884   Kolínsky dóm Kolín n/Rýnom, Nemecko 157,38 m
1884 1889   Washington Monument Washington, DC, USA 169,31 m
1889 1930   Eiffelova veža Paríž, Francúzsko 312,3 m výška 1889 – 1991 312,3 m, 1991 – 1994 317,9 m, 1994 – 2000 318,7 m, 2000 – dnešok 324 m
1930 1931   Chrysler Building New York, NY, USA 318,9 m
1931 1954   Empire State Building New York, NY, USA 443,23 m do 1951 381 m, od 1951 443,23 m
1954 1956 Vysielač KWTV Oklahoma City, OK, USA 485,1 m
1956 1959 Vysielač KOBR-TV Caprock, NM, USA 490,7 m pôvodná bola zničená v r. 1960
1959 1960 Vysielač WGME-TV Raymond, ME, USA 493,5 m
1960 1962 Vysielač KFVS-TV Cape Girardeau County, MO, USA 511,1 m
1962 1963 Vysielač WTVM/WRBL-TV & WVRK-FM Cusseta, GA, USA 533 m
1963 Vysielač WIMZ-FM Knoxville, TN, USA 534,01 m
1963 1974   Vysielač KVLY-TV Blanchard, ND, USA 628,81 m
1974 1991   Vysielač Konstantynów Konstantynów, Poľsko 646,44 m zničený 8.8.1991
1991 2008   Vysielač KVLY-TV Blanchard, ND, USA 628,81 m
2008 dnešok Burdž Chalífa Dubaj, SAE 829,84 m dokončený v r. 2010

ReferencieUpraviť

  1. Burdž Chalífa na CTBUH
  2. Work on 1km-tall Kingdom Tower set to begin in January
  3. Kingdom Tower na SkyscraperPage.com

Iné projektyUpraviť

Externé odkazyUpraviť