Zoznam vodopádov v Japonsku

zoznamový článok projektov Wikimedia

Sto vodopádov v Japonsku (日本の滝百選 Nihon no taki hyakusen?) – zoznam sto reprezentatívnych vodopádov v Japonsku vytvorený cez japonské Ministerstvo životného prostredia v roku 1990[1].

# Meno Prefektúra Miesto
1 Hagoromo (羽衣の滝 Hagoromo-no-taki?) Hokkaidó Higashikawa
2 Inkura (インクラの滝 Inkura-no-taki?) Shiraoi
3 Garó ("飛竜"賀老の滝 Garó-no-taki?) Shimamaki
4 Ryūsei-Ginga (流星・銀河の滝 Ryūsei-Ginga-no-taki?) Kamikawa
5 Ashiribetsu (アシリベツの滝 Ashiribetsu-no-taki?) Minami-ku, Sapporo
6 Oshinkoshin (オシンコシンの滝 Oshinkoshin-no-taki?) Shari
7 Kurokuma (くろくまの滝 Kurokuma-no-taki?) Aomori (prefektúra) Ajigasawa
8 Matsumi (松見の滝 Matsumi-no-taki?) Towada
9 Fudó (不動の滝 Fudó-no-taki?) Iwate (prefektúra) Hachimantai
10 Akiu Great (秋保大滝 Akiu-ótaki?) Mijagi (prefektúra) Taihaku-ku, Sendai
11 Sankai (三階の滝 Sankai-no-taki?) Zaó
12 Nanataki (七滝 Nanataki?) Akita (prefektúra) Kosaka
13 Chagama (茶釜の滝 Chagama-no-taki?) Kazuno
14 Hóttai (法体の滝 Hóttai-no-taki?) Jurihonjó
15 Jasu (安の滝 Yasu-no-taki?) Kitaakita
16 Namekawa Great (滑川の大滝 Namekawa-no-ótaki?) Jamagata (prefektúra) Jonezawa
17 Shiraito (白糸の滝 Shiraito-no-taki?) Tozawa
18 Nanatsu (七ツ滝 Nanatsu-taki?) Tsuruoka
19 Otsuji (乙字ケ滝 Otsuji-ga-taki?) Fukušima (prefektúra) Sukagawa
20 Sanjó (三条の滝 Sanjó-no-taki?) Hinoemata
21 Chóshi (銚子ケ滝 Chóshi-ga-taki?) Kórijama
22 Fukuroda (袋田の滝 Fukuroda-no-taki?) Ibaraki (prefektúra) Daigo
23 Kegon ( 華厳滝 Kegon-no-taki?) Točigi (prefektúra) Nikko
24 Kirifuri (霧降の滝 Kirifuri-no-taki?) Nikko
25 Fukiware (吹割の滝 Fukiware-no-taki?) Gunma (prefektúra) Numata
26 Jófu (常布の滝 Jófu-no-taki?) Kusatsu
27 Tanashita no Fudó (棚下の不動滝 Tanashita-no-Fudó-no-taki?) Shibukawa
28 Marugami (丸神の滝] Marugami-no-taki?) Saitama (prefektúra) Ogawa
29 Hossawa (払沢の滝 Hossawa-no-taki?) Tokio Hinohara
30 Hajato (早戸大滝 Hayato ótaki?) Kanagawa (prefektúra) Sagamihara
31 Shasui (洒水の滝 Shasui-no-taki?) Jamakita
32 Nanatsugamagodan (七ツ釜五段の滝 Nanatsugamagodan-no-taki?) Jamanaši (prefektúra) Jamanaši
33 Kita Shindó (北精進ケ滝 Kitashindó-ga-taki?) Hokuto
34 Senga (仙娥滝 Senga-taki?) Kófu
35 Suzu (鈴ヶ滝 Suzu-ka-taki?) Niigata (prefektúra) Murakami
36 Naena (苗名滝 Naena-taki?) Mjókó
37 Sótaki (惣滝 Só-taki?) Mjókó
38 Shómjó (称名滝 Shómyó-daki?) Tojama (prefektúra) Tatejama
39 Uba (姥ケ滝 Uba-ga-taki?) Išikawa (prefektúra) Hakusan
40 Ryūsó (龍双ケ滝 Ryūsó-ga-taki?) Fukui (prefektúra) Ikeda
41 Jonako Daibakufu (米子大瀑布 Jonako-daibakufu?) Nagano (prefektúra) Suzaka
42 Sanbon (三本滝 Sanbon-daki?) Matsumoto
43 Tadachi (田立の滝 Tadachi-no-taki?) Nagiso
44 Neo (根尾の滝 Neo-no-taki?) Gifu (prefektúra) Gero
45 Hiraju Great (平湯大滝 Hirayu ótaki?) Takajama
46 Jóró (養老の滝 Yóró-no-taki?) Jóró
47 Amida (阿弥陀ケ滝 Amida-ga-taki?) Gujó
48 Abe (安倍の大滝 Abe no ótaki?) Šizuoka (prefektúra) Aoi-ku, Šizuoka
49 Jóren (浄蓮の滝 Jóren-no-taki?) Itó
50 Širaito (白糸の滝 Shiraito-no-taki?)Otodome (音止めの滝 Otodome-no-taki?) Fujinomija
51 Atera Seven (阿寺の七滝 Atera-no-Nana-taki?) Aiči (prefektúra) Shinshiro
52 Nunobiki (布引の滝 Nunobi-no-taki?) Mie (prefektúra) Kumano
53 Akame Shijyūhachi (赤目四十八滝 Akame Shijyūhachi-taki?) Nabari
54 Nanatsugama (七ツ釜滝 Nanatsugama-taki?) ódai
55 Jatsubushi (八ツ淵の滝 Yatsubuchi-no-taki?) Šiga (prefektúra) Takašima
56 Kanabiki (金引の滝 Kanabiki-no-taki?) Kjóto Mijazu
57 Minoo (箕面滝 Minoo-no-taki?) Osaka (prefektúra) Minoh
58 Harafudó (原不動滝 Harafudó-taki?) Hjógo (prefektúra) Shisó
59 Saruo (猿尾滝 Saruo-daki?) Kami
60 Tendaki (天滝 Tendaki?) Jabu
61 Nunobiki (布引の滝 Nunobiki-no-taki?) Kobe
62 Somon (双門の滝 Somon-no-taki?) Nara (prefektúra) Tenkawa
63 Fudónanae (不動七重滝 Fudónanae-no-taki?) Shimokitajama
64 Sasa (笹の滝 Sasa-no-taki?) Totsukawa
65 Naka (中の滝 Naka-no-taki?) Kamikitajama
66 Nachi (那智滝 Nachi-no-taki?) Wakajama (prefektúra) Nachikatsuura
67 Kuwanoki (桑ノ木の滝 Kuwanoki-no-taki?) Shingū
68 Haso (八草の滝 Haso-no-taki?) Shirahama
69 Daisen (大山滝 Daisen-taki?) Tottori (prefektúra) Tóhaku
70 Ame (雨滝 Amedaki?) Tottori
71 Dankjó (壇鏡の滝 Dankjó-no-taki?) Šimane (prefektúra) Okinoshima
72 Rjūzujae (龍頭八重滝 Ryūzuyae-daki?) Unnan
73 Kanba (神庭の滝 Kanba-no-taki?) Okajama (prefektúra) Maniwa
74 Jósei (常清滝 Jósei-daki?) Hirošima (prefektúra) Mijoshi
75 Jakuchikjó Gorjū (寂地峡五竜の滝 Jakuchikyó Goryū-no-taki?) Jamaguči (prefektúra) Iwakuni
76 ógama (大釜の滝 ógama-no-taki?) Tokušima (prefektúra) Naka
77 Todoroki Kujyūku (轟九十九滝 Todoroki kujyūku-taki?) Kaijó
78 Amagoe (雨乞の滝 Amagoe-no-taki?) Kamijama
79 Jukiwa (雪輪の滝 Yukiwa-no-taki?) Ehime (prefektúra) Uwajima
80 Goraikó (御来光の滝 Goraikó-no-taki?) Kumakógen
81 Rjūó (龍王の滝 Ryūó-no-taki?) Kóči (prefektúra) Ótojo
82 Todoro (轟の滝 Todoro-no-taki?) Kami
83 Ótaru (大樽の滝 ótaru-no-taki?) Ochi
84 Kannon (観音の滝 Kannon-no-taki?) Saga (prefektúra) Karatsu
85 Mikaeri (見帰りの滝 Mikaeri-no-taki?) Karatsu
86 Jonjyūsanman (四十三万滝 Yonjyūsanman-taki?) Kumamoto (prefektúra) Kikuchi
87 Sendantodoro (栴壇轟の滝 Sendantodoro-no-taki?) Jatsushiro
88 Sukaruga (数鹿流ヶ滝 Sukaruga-taki?) Minamiaso
89 Kaname (鹿目の滝 Kaname-no-taki?) Hitojoshi
90 Higashishiija (東椎屋の滝 Higashishiiya-no-taki?) óita (prefektúra) Usa
91 Harajiri (原尻の滝 Harajiri-no-taki?) Bungo-óno
92 Shindó (震動の滝 Shindó-no-taki?) Kokonoe
93 Nishishiija (西椎屋の滝 Nishishiiya-no-taki?) Kusu
94 Sekinoo (関之尾滝 Sekinoo-no-taki?) Mijazaki (prefektúra) Mijakonojó
95 Jatogi (矢研の滝 Yatogi-no-taki?) Tsuno
96 Mukabaki (むかばきの滝 Maabaki-no-taki?) Nobeoka
97 Manai (真名井の滝 Manai-no-taki?) Takachiho
98 Rjūmon (龍門滝 Ryūmon-daki?) Kagošima (prefektúra) Kajiki
99 Ókawa (大川の滝 ókawa-no-taki?) Jakushima
100 Marijudu (マリユドゥの滝 Mariyudu-no-taki?) Okinawa (prefektúra) Taketomi

GalériaUpraviť

ReferencieUpraviť

  1. 日本の滝百選 - 動画で滝巡り [online]. water-fall.net, [cit. 2011-07-11]. Dostupné online. (po japonsky)

Externé odkazyUpraviť