Trasa pútnikov do Santiago de Compostela: Rozdiel medzi revíziami

Smazaný obsah Přidaný obsah
nová
 
Riadok 21:
 
== Historie ==
Ve zdejší katedrále jsou podle tradice uloženy ostatky [[Jakub Většístarší|svatéhosvätého Jakuba]], KristovaKristovho učedníkaučeníka. Ten byl údajně pohřben v Santiagu, které následně padlo do rukou [[MaurovéMauri|MaurůmMaurom]]. Roku [[814]] byly spatřeny hvězdyhviezdy, jež ukázaly cestu ke ztracenému hrobu a [[25. červencejúl]]a byly ostatky nalezeny. Na místě Jakubova hrobu byl vystavěn kostel, jenž se stal poutním místem.
 
První doložená pouť do Compostely je z roku [[951]], kdy ji vykonal [[biskup]] z Le Puy. Podél cesty byly postupně zřizovány [[kostelkostol]]y a [[klášterkláštor]]y se svatými [[relikvierelikvia]]mi.
 
První manuál pro plahočící se poutníky pochází již z [[12. stoletístoročie|12. storočia]], kdy jej pravděpodobně sepsal [[Aymeric Picaud]], papežův sekretář pod názvem ''[[Liber Sancti Jacobi]]''. Rukopis obsahuje kázání, zprávy o zázracích a liturgické texty spojené s osobou svatého Jakuba. Dále se zde nachází také popis trasy, umělecká díla, která lze po cestě spatřit a zvyky místních obyvatel.
 
Symbolem dlouhotrvající poutě se již ve [[středověkstredovek]]u stala mušlemušľa hřebenatkahrebenatka a od roku [[1987]] je platný systém směrových značek s touto mušlí.
 
== Současné poutnictví ==