Academy Award za najlepší mužský herecký výkon v hlavnej úlohe: Rozdiel medzi revíziami

Smazaný obsah Přidaný obsah
→‎Dejiny: práca
Riadok 6:
 
==Zujímavosti==
*CelkemCelkovo devětdeväť mužůhercov má na svémsvojom kontěkonte dvědve zlaté sošky za nejlepšínajlepší herecký výkon v hlavníhlavnej roliúlohe. V chronologickémchronologickom pořadíporadí to jsou: [[Spencer Tracy]] (v letechrokoch 1937, 1938), [[Fredric March]] (1932, 1946), [[Gary Cooper]] (1941, 1952), [[Marlon Brando]] (1954, 1972), [[Dustin Hoffman]] (1979, 1988), [[Tom Hanks]] (1993, 1994), [[Jack Nicholson]] (1975, 1997) a [[Daniel Day-Lewis]] (1989, 2007).
*Dvakrát za sebou a tedyteda obhájitobhájiť svésvoje vítězstvívíťazstvo v následujícímnasledujúcom ročníku dokázali pouzelen [[Spencer Tracy]] a [[Tom Hanks]]. KroměOkrem toho získali svésvojich OscaryOscarov vev stejnémrovnakom věkuveku (prvníhoprvého v 37 a druhého v 38 letechrokoch).
*[[Spencer Tracy]] a [[Laurence Olivier]] jsou držitelidržiteľmi devítideviatich nominacínominácii v tétotejto kategoriikategórii, přičemžpričom [[Spencer Tracy]] proměnilpremenil dvědve nominacenominácie vena vítězstvívíťazstvo a [[Laurence Olivier]] pouzelen jednu (1948). V těsnémtesnom závěsuzávese za nimi jsou s počtempočtom osmiôsmich získaných nominacínominácii [[Paul Newman]], [[Jack Nicholson]] a [[Peter O'Toole]], kterýktorý ani jedinoujedinú z nich neproměnilnepremenil vena vítězstvívíťazstvo.
*ŠestiŠiestim hercůmhercom sesa podařilopodarilo získatzískať zlatouzlatú sošku v obouoboch mužských hereckých kategoriíchkategóriach (v hlavníhlavnej i vedlejšívedľajšej roliúlohe): [[Jack Lemmon]], [[Robert De Niro]], [[Jack Nicholson]], [[Gene Hackman]], [[Kevin Spacey]] a [[Denzel Washington]]. V součtusúčte obouoboch těchtotýchto kategoriíkategórii jsou rekordmanyrekordmani [[Walter Brennan]] a [[Jack Nicholson]] ses třemitromi zlatými soškami na kontěkonte. [[Jack Nicholson]] navíc drží iaj rekord v počtupočte nominacínominácii, kterýchktorých v součtusúčte obouoboch kategoriíkategórii získal celkemcelkovo dvanáctdvanásť.
*Nejstarším držitelem zlaté sošky za nejlepší herecký výkon v hlavní roli se stal v 76 letech [[Henry Fonda]], který byl oceněn za svůj výkon ve filmu ''[[Na Zlatém jezeře]]'' (On Golden Pond; 1981). V době slavnostního předávání byl již Fonda velmi nemocen a cenu za něj převzala jeho dcera Jane. Za výkon ve filmu ''Příběh Alvina Straighta'' (The Straight Story; 1999) byl Richard Farnsworth ve svých 79 letech nominován na Oscara a stal se tak nejstarším nominovaným v této kategorii.
*Nejmladším oscarovým laureátem se stal [[Adrien Brody]], kterému bylo při přebírání zlaté sošky za výkon ve filmu Pianista (The Pianist; 2002) 29 let. Nejmladším nominovaným se ve svých devíti letech stal [[Jackie Cooper]], který byl nominován za výkon ve filmu Skippy (Skippy; 1931).