Josef Masopust: Rozdiel medzi revíziami

Smazaný obsah Přidaný obsah
preklepy
práca
Riadok 1:
{{Pracuje sa2}}
[[Súbor:Josef Masopust (2011).jpg|thumb|Josef Masopust (2011)]]
'''Josef Masopust''' ([[9. február]] [[1931]], [[Střimice]]) je bývalý československý futbalový hráč a tréner, najlepší európsky futbalista roku 1962. V tom istom roku obdržal aj významnú cenu [[Zlatá lopta]]. Českomoravský futbalový zväz ho vyhlásil ''Najlepší českým futbalistom posledných 50 rokov''. V roku 2000 vyhral anketu ''Česká futbalová osobnosť storočia'' a krátko potom ho odborníci zvolili ''Českým futbalistom storočia''.
Řádek 8 ⟶ 9:
Prvú ligu začal hrať na futbalovom štadióne ''Na drožďárně'' v [[Teplice|Tepliciach]]. Potom prestúupil do klubu [[Dukla Praha|Dukly Praha]], za ktorý hral takmer celú svoju kariéru a v ktorého drese, vedľa reprezentačného, tiež získaval futbalovú slávu.
 
Krátko po [[Druhá svetová vojna|vojne]] sa stal hráčom dorasteneckého mužstva Mostu, kam sa rodina po vojne presťahovala. VAko sedmnáctisedemnásťročnýhrálhral za A-mužstvo. V roce [[1949]], v osmnáctiosemnástich letech,rokoch podepsalpodpísal prestup do ligových Teplic, za ktoré hrál od začátkuzačiatku sezóny [[1950]] dva roky. KdyžKeď nastoupilnastúpil vojenskouna základnívojenskú službu,základnu přešelsužbu prešiel do nověnovo sesa tvořícíhotvoriaceho klubu ATK Praha, kteréktorý pozdějineskôr působilopôsobil pod názvynázvami ÚDA a Dukla Praha. V armádnímarmádnom mužstvumužstve zůstalzostal patnáctpätnásť letrokov. Po celoucelú dobu hrálhral na místěmieste levéhoľavého záložníka. Stal sesa tvůrcemtvorcom hry a spolu s týmemtímom získal sedmsedem ligových titulůtitulov.
 
Reprezentačný dres Československa obléklobliekol poprvéprvý raz v roceroku [[1954]] a zaodohral národnív mužstvo odehrál celkemňom 63 zápasů,zápasov vev kterýchktorých vstřelildal 10 branekgólov. MělMal velkýveľký podílpodiel na třetímtreťom místěmieste našich fotbalistůfutbalistov na [[Majstrovstvá Európy vo futbale 1960|majstrovstvách Európy 1960]] vevo [[Francúzsko|Francúzsku]] a předevšímnajmä na stříbrnémstriebornom umístěníumiestnení na [[Majstrovstvá sveta vo futbale 1962|majstrovstvách sveta 1962]] v [[Čile]]. O půlpol rokuroka pozdějineskôr získal [[Zlatá lopta|Zlatú loptu]], ktorá je každoročněkaždoročne určenurčená propre nejlepšíhonajlepšieho fotbalistufutbalistu EvropyEurópy. V letechrokoch [[1963]]–[[1965]] hral za vybrané mužstvá sveta a Európy, v týmutýme EvropyEurópy mu byla svěřenavo funkciafunkcii kapitána. Záver hráčskej kariéry strávil v rokoch [[1968]]–[[1970]] v [[Belgicko|Belgicku]]. Na vrcholnejvrcholovej úrovni sa pohybovalhral do třicetisvoji tridsiatich devítideviatich letrokov.
 
Z mnoha set utkání, která sehrál, mu v paměti nejvíc utkvěl zápas Dukla Praha – [[FC Santos]] v roce [[1959]] v [[Mexiko (mesto)|Mexiko-City]] a [[Československo]] – [[Brazília]] ve finále mistrovství světa v roce [[1962]] v [[Santiago de Chile]]. V utkání v Mexiku vyhrála Dukla Praha nad tehdy patrně nejlepším světovým fotbalovým klubem světa z Brazílie 4:3. Vstřelil dva góly, byl nejlepším hráčem zápasu a podal lepší výkon než největší hvězda Santosu [[Pelé]]. Druhým vrcholem bylo finále mistrovství světa [[1962]], ve kterém vstřelil Brazilcům jediný a vedoucí gól Československa, které prohrálo 1:3.