Blanka Bohdanová

česká herečka, maliarka a divadelná pedagogička

Blanka Bohdanová (* 4. marec 1930, Plzeň – † 3. október 2021, Praha)[1] bola česká herečka, maliarka a divadelná pedagogička, členka činohry Národného divadla v Prahe, nositeľka Ceny Thálie, držiteľka Cien Františka Filipovského (1996, 1997) za dabing.

Blanka Bohdanová
česká herečka, maliarka a divadelná pedagogička
Blanka Bohdanová
Narodenie4. marec 1930
Plzeň, Česko-Slovensko
Úmrtie3. október 2021 (91 rokov)
Praha, Česko
Alma materJanáčkova akademie múzických umění
PodpisBlanka Bohdanová, podpis (z wikidata)
Odkazy
CommonsSpolupracuj na Commons Blanka Bohdanová

Životopis upraviť

Už od detstva hrala divadlo a túžila aj po výtvarnom štúdiu na keramickej škole, však z dôvodov rodičovských obáv počas druhej svetovej vojny vyštudovala plzenskú obchodnú akadémiu. Po vojne odišla študovať na brniansku JAMU.

Po absolutóriu v roku 1951 svoje prvé divadelné angažmán strávila v oblastnom východočeskom divadle v Pardubiciach (1951 – 1957), potom sa presťahovala do Prahy, kde hrala najprv v Mestských divadlách pražských (1957 – 1960)[2] a neskôr v Divadle E. F. Buriana. Od roku 1966[3] do roku 2010 bola členkou činohry Národného divadla v Prahe. Herectvo tiež vyučovala na Pražskom konzervatóriu. V roku 1985 dostala titul zaslúžilá umelkyňa.[3]

Venovala sa tiež maliarstvu a grafike.

Filmografia upraviť

Filmy upraviť

  • 1958 Občan Brych – Ria
  • 1959 Kruh – predavačka
  • 1959 Romeo, Julie a tma – Kubiasová
  • 1959 Velká samota – Anna Malcová
  • 1960 Tři tuny prachu – Frágnerová
  • 1961 Jarní povětří – Zorka
  • 1961 Pouta – Sylva
  • 1962 Horoucí srdce – Johana Mužáková
  • 1964 Obžalovaný – novinárka
  • 1965 Hrdina má strach – Svatava
  • 1968 Čest a sláva – Kateřina
  • 1968 Ta třetí – Jarmila Pátková
  • 1970 Nahota
  • 1972 Akce Bororo
  • 1981 Křtiny – Čirůvková
  • 1982 Když rozvod, tak rozvod – Dolejšová
  • 1982 Neúplné zatmění – rehabilitačná sestra
  • 1982 Vinobraní – paní Eva
  • 1984 Poklad hraběte Chamaré – grófka
  • 1986 Velká filmová loupež
  • 1994 Jak si zasloužit princeznu
  • 1994 Štace (študentský film)

Televízia upraviť

  • 1963 Maškaráda – Nina
  • 1965 Odcházeti s podzimem
  • 1966 Úzkost
  • 1966 Evženie Grandetová – titulná úloha
  • 1968 Svět je báječné místo k narození
  • 1969 Bellevue – Krausová
  • 1974 30 prípadov majora Zemana (TVS) epizóda Křížová cesta – Dr. Koterová
  • 1975 Moje sestra je cvok
  • 1976 Krása
  • 1978 Paví král
  • 1978 Svatební košile – rozprávačka
  • 1980 Příliš mladí na lásku – matka Veselá
  • 1981 Mezičas – Horáčková
  • 1981 Zahrada dětí
  • 1982 Červánková královna – hlas Květiny
  • 1982 Doktor z vejminku (TVS) – Marie Loucká
  • 1983 Moje srdcová sedma (TVS)
  • 1983 My všichni školou povinní (TVS) – Iva Lamačová
  • 1983 Síť na bludičku – Hendersonová
  • 1983 Tažní ptáci – lekárka
  • 1984 Chytrá princezna – dáma
  • 1985 Třetí patro (TVS) – matka Slámová
  • 1986 Hvězdy nad Syslím údolím (TVS)
  • 1986 O rybáři a rybce – Nina Ivanovna
  • 1987 Jak se princ učil řemeslu
  • 1987 Ryba ve čtyřech – Klementýna
  • 1987 Viktor Veliký
  • 1988 Jen ty a já
  • 1988 Zlý věk
  • 1989 Naděje má hluboké dno
  • 1989 O podezíravém králi – kráľovná Viktorie
  • 1993 In flagranti
  • 1993 Pomalé šípy (TVS) – Jitka Matějková
  • 1994 Noční stráž
  • 1994 Zapomenuté tváře – Claudie
  • 1995 Hříchy pro diváky detektivek (TVS)
  • 1995 Život na zámku (TVS) – Moudrá
  • 1996 Lékárníkových holka (TVS) – grófka Moewenbergerová
  • 1996 Manželská tonutí (TV cyklus) Nejsem líná, jsem chudokrevná
  • 1996 O kováři Básimovi
  • 1997 Čas jeřabin – profesorka
  • 1997 Vánoční svátky
  • 1999 Hotel Herbich (TVS) – Ada
  • 2001 Ta třetí
  • 2004 Tři dámy s pistolí – Elli
  • 2005 Náves (TVS) – Blanka Křepelková
  • 2005 Rána z milosti
  • 2008 Aljona – Richardova matka
  • 2010 Bastardi – učiteľka Rýznarová

Dabing upraviť

  • 1959 Někdo to rád horké – Sugar
  • 1960 Cirkus jede – tanečnica Eva
  • 1962 Pevnost na Rýně – barmanka
  • 1966 Velký flám – Germaine
  • 1967 Dita Saxová – Dita Saxová
  • 1972 Akce Bororo – Fričová
  • 1989 Řidič slečny Daisy – Daisy Werthanová

Referencie upraviť

  1. ZAVŘELOVÁ, Monika. Zemřela herečka Blanka Bohdanová. Člence Národního divadla bylo 91 let. iDNES.cz (Praha: MAFRA), 2021-10-03. Dostupné online [cit. 2021-10-03].
  2. Marie Valtrová: ORNESTINUM, Slavná éra Městských divadel pražských, Brána, Praha, 2001, str. 191, ISBN 80-7243-121-8
  3. a b Kolektív autorov: Národní divadlo a jeho předchůdci, Academia, Praha, 1988, str. 37

Literatúra upraviť

  • Svatopluk Beneš: Být hercem, Melantrich, Praha, 1992, str. 95, 113 – 4
  • Bohumil Bezouška, V. Pivcová, J. Švehla: Thespidova kára Jana Pivce, Odeon, Praha, 1985, str. 271, 291
  • František Černý: Měnivá tvář divadla aneb Dvě století s pražskými herci, Mladá fronta, Praha, 1978, str. 290
  • Česká divadla : encyklopedie divadelních souborů. Praha : Divadelní ústav, 2000. 615 s. ISBN 80-7008-107-4. S. 63, 263, 529, 531.
  • Miloš Fikejz. Český film : herci a herečky. I. díl : A–K. 1. vydání (dotisk). Praha : Libri, 2009. 750 s. ISBN 978-80-7277-332-9. S. 86 – 88.
  • Eva Högerová, Ljuba Klosová, Vladimír Justl: Faustovské srdce Karla Högera, Mladá fronta, Praha, 1994, str. 330, 425, 447 – 8, ISBN 80-204-0493-7
  • Kdo je kdo : 91/92 : Česká republika, federální orgány ČSFR. Díl 1, A–M. Praha : Kdo je kdo, 1991. 636 s. ISBN 80-901103-0-4. S. 69.
  • Kdo je kdo = Who is who : osobnosti české současnosti : 5000 životopisů / (Michael Třeštík editor). 5. vyd. Praha : Agentura Kdo je kdo, 2005. 775 s. ISBN 80-902586-9-7. S. 50.
  • Kolektiv autorů: Národní divadlo a jeho předchůdci, Academia, Praha, 1988, str. 37
  • Osobnosti – Česko : Ottův slovník. Praha : Ottovo nakladatelství, 2008. 823 s. ISBN 978-80-7360-796-8. S. 60.
  • TOMEŠ, Josef, a kol. Český biografický slovník XX. století : I. díl : A–J. Praha ; Litomyšl : Paseka ; Petr Meissner, 1999. 634 s. ISBN 80-7185-245-7. S. 113.
  • Marie Valtrová: Kronika rodu Hrušínských, Odeon, Praha, 1994, str. 193, 223, 301, 303, 305, 384, ISBN 80-207-0485-X
  • Marie Valtrová: ORNESTINUM, Slavná éra Městských divadel pražských, Brána, Praha, 2001, str. 18, 95, 191, ISBN 80-7243-121-8
  • Marie Valtrová – Ota Ornest: Hraje váš tatínek ještě na housle?, Primus, Praha, 1993, str. 259, 305 – 6, 308, ISBN 80-85625-19-9

Externé odkazy upraviť

Zdroj upraviť

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Blanka Bohdanová na českej Wikipédii.