Otvoriť hlavné menu

Brie Larson

americká herečka a speváčka

Brie Larson, vlastným menom Brianne Sidonie Desaulniers; (* 1. október 1989, Sacramento, Kalifornia, USA)[1] je americká herečka a speváčka.

Brie Larson
Brie Larson by Gage Skidmore.jpg
Celé menoBrianne Sidonie Desaulniers
Narodenie 1. október 1989 (29 rokov)
Sacramento, Kalifornia, USA)
Povolanieherečka
Roky pôsobenia1998 – súčasnosť
Cena Akadémie
2015 najlepšia herečka v hlavnej úlohe Izba
BAFTA Awards
2015 najlepšia herečka v hlavnej úlohe Izba
Zlatý glóbus
25015 najlepšia herečka (dráma) Izba

Obsah

ŽivotopisUpraviť

Narodila sa rodičom Heather Edwards a Sylvainovi Desaulniersovi.[2][3] Rodičia sú chiropraktici.[4] Jej rodným jazykom je francúzština.[5] Po rozvode rodičov sa presťahovala s matkou a sestrou do Los Angeles. Po vyúčbe doma[6] študovala herectvo na American Conservatory Theater v San Franciscu.[7][8][9]

Svoju kariéru začala v deväťdesiatych rokoch, keď hrala malé úlohy v rôznych seriáloch. Prvú väčšiu úlohu dostala v roku 2004 vo filme Koniec snenia. V rokoch 2009 - 2011 hrala v seriáli United States of Tara . Ako speváčka vydala v roku 2005 jedno album nazvané Finally Out of P.E.

V roku 2016 získala ceny za Zlatý glóbus, BAFTA i Oscara za výkon v hlavnej úlohe v dráme Izba.

29. júna 2016 bolo oznámené, že sa stala, ako jedna zo 683 osobností, členkou Akadémie filmových umení a vied.[10]

Od roku 2013 je jej partnerom hudobník a herec Alex Greenwald.[11][12][13]

Filmografia (výber)Upraviť

  • Koniec snenia (2004)
  • Cez noc tridsiatničkou (2004)
  • Sovie húkanie (2006)
  • Scott Pilgrim proti celému svetu (2010)
  • 21 Jump Street (2012)
  • Lásky Don Jona (2013)
  • Short Term 12 (2013)
  • Izba (2015)
  • Kong (2017)
  • Captain Marvel (2019)

ReferencieUpraviť

  1. http://www.imdb.com/name/nm0488953/
  2. California Birth Index, 22. 12. 2016
  3. Sylvain Desaulniers public record, 19. január 2016
  4. On the Rise: Brie Larson Discusses Her Breakout Role in 'Short Term 12' [online]. Icon vs. Icon, 2013-8-19, [cit. 2013-12-11]. Dostupné online. (anglicky)
  5. GRAHAM, Bill. Brie Larson Talks 'Short Term 12' in San Francisco, Her First Language and the Only Film of Hers She'll Rewatch [online]. The Film Stage, September 5, 2013-9-5. Dostupné online. (anglicky)
  6. Brie Larson - Biography from Biogs.com [online]. Biogs.com, [cit. 2016-01-27]. Dostupné online. (anglicky)
  7. Brie Larson bio, prístup 1. október 2016
  8. LEWIS, Tim. Brie Larson interview: 'I just wanted to do weird stuff' [online]. The Observer, 2013-10-20, [cit. 2013-12-11]. Dostupné online. (anglicky)
  9. MILLER, Michael. Brie Larson: How Her Childhood Helped Inspire Her 'Emotional Marathon' Performance in Room [online]. People, 2015-10-14, [cit. 2015-10-20]. Dostupné online. (anglicky)
  10. Emma Thrower: Tom Hiddleston, Emma Watson, Idris Elba, John Boyega and more join the Academy In: empireonline.com, 30. Juni 2016.
  11. PETERSEN, Anne Helen. Brie Larson is Ready [online]. BuzzFeed, 2015-10-16, [cit. 2015-10-19]. Dostupné online. (anglicky)
  12. VINEYARD, Jennifer. Jared Leto Accepts Matthew McConaughey's Gotham Award, and Other Highlights From the Show [online]. Vulture, 2013-12-3, [cit. 2015-10-19]. Dostupné online. (anglicky)
  13. KIMBLE, Lindsay. Brie Larson Engaged to Alex Greenwald [online]. People.com, 2016-5-9. Dostupné online. (anglicky)

Iné projektyUpraviť

  •   Commons ponúka multimediálne súbory na tému Brie Larson

Externé odkazyUpraviť

ZdrojUpraviť

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článkov Brie Larson na českej Wikipédii a Brie Larson na anglickej Wikipédii.