DJ Yanko Král

DJ Yanko Král (* 21. január 1983, Česko-Slovensko) je slovenský hip-hopový diskdžokej (DJ), bývalý člen skupiny H16. V skupine pôsobil ako koncertný DJ a jeho scratche sa nachádzajú aj na albumoch H16. Je autor mixtapov: Thug errčite vol. 1 a Thug errčite vol. 2 a množstva ďalších mixovaných setov.

DJ Yanko Kral
Základné informácie
Umelecké mená DJ Yanko, DJ Yanko Kral
Narodenie 21. január 1983 (38 rokov)
Česko-Slovensko
Bydlisko Bratislava
Pôsobenie DJ, lektor, moderátor
Žáner Various
Roky pôsob. 2000 – súčasnosť
Vydavateľstvá (sólo); Hip-Hop.sk (2004 – 2009) (spolu s H16); EMI (2006 – 2009) (spolu s H16)
Súvisiace
články
H16, Otecko, Grimaso, Vec, Moja Reč

Hudobná kariéraUpraviť

V roku 2003 spoluzaložil skupinu H16, ktorú na začiatku tvoril on, reperi Otecko Majk Spirit a producent Abe (Grimaso, Cigo a Billy Hollywood sa pripojili neskôr). V lete 2003 vydali skladbu „Nech ti nejebe“, kde v refréne bolo počuť Yankove scratche.[1] V roku 2004 sa nachádzali jeho scratche na prvom EP od H16, Jednašeska ftvojom klube.[2]

V apríli 2006 vydal svoj prvý mixtape Thug errčite vol. 1, kde namixoval do jedného setu prevažne americké skladby. Album odrážal vtedajšiu popularitu amerického južanského rapu a crunku.[3] Tiež propagoval vtedy pripravovaný debutový album H16 Kvalitný materiál, ktorý vyšiel v tom istom roku a v štyroch skladbách sa na ňom nachádzali jeho scratche.[4]

V roku 2007 vydal svoj druhý mixtape Thug errčite vol. 2, ktorý mal odlišný koncept. Yanko dal na tomto mixtape dokopy poväčšine prebraté inštrumentálne skladby, cez ktoré urobili hostia ako H16, Vec, Boy Wonder, Nironic, Supercrooo a Turbo T nové skladby.[5]

Začiatkom roka 2008 sa objavil na Vecovom albume Funkčný veterán v skladbe „Rošáda“ netradične ako hosť za mikrofónom spolu s ďalšími DJmi a producentmi.[6] Taktiež na druhom albume H16 Čísla Nepustia urobil scratche v skladbách „Intro“ a „Staré časy“.[7]

Jeho sety už nepozostávajú výhradne z hip hopu. Yanko Kral mixuje crossover house music, bass music a rôžnych elektronických žánrov.

Počas festivalovej sezóny vystupuje na popredných domácich festivaloch ako napr. Grape, Pohoda, Uprising a pod. V roku 2015 založil v Bratislavskom Nu Spirit Clube svoju rezidentnú akciu „Tlak“. Po tom ako Nu Spirit Club ukončil svoje pôsobenie v marci 2018, sa „Tlak“ presúva po rôznych kluboch v Bratislave.

Od roku 2014 má každý piatok na Rádiu FM svoje pravidelné relácie s názvom Fresh_FM a Scena_FM, v ktorých sa venuje ako novej, tak aj staršej klubovej hudbe spolu s rôznymi hosťami a live DJ setmi.

V roku 2018 zakladá spolu s Gabbanom a Subtensionom DJ-skú a producentskú školu LFO, kde je aj lektorom.

DiskografiaUpraviť

Mixtapy (sólo)Upraviť

  • 2006: Thug errčite vol. 1
  • 2007: Thug errčite vol. 2
  • 2012: Europa2 Minimix
  • 2013: Grape Festival live mix
  • 2013: Yanko Kral & Stame Back2Back Session
  • 2013: Yanko Kral @ Durvacrew Art House (video)
  • 2013: Europa 2 Mixlab
  • 2014: Radio RM live Dj set @ Popo FM
  • 2014: Dj set @ Scena_FM
  • 2015: Whut! feat. B.Visible, Dj Crum
  • 2015: DJ Yanko Kral v Rane na eFeMku
  • 2015: Tlak Tape
  • 2016: Silvester Mix
  • 2017: Mix SK Hudby pre Radio_FM
  • 2018: Tlak @ Sun Deck (video)
  • 2019: Letny Mix Radio_FM
  • 2019: Letny Mix Radio_FM #2
  • 2019: Update Mix vol. 3 (video)
  • 2020: Kvant Light Sessions (video)
  • 2020: Mix 4 Radio_FM
  • 2020: Letny Mix Radio_FM

Mimoalbumové skladbyUpraviť

(zoznam zahŕňa skladby, kde DJ Yanko Král hosťoval alebo robil scratche)

2003Upraviť

„Nech ti nejebe“ (prod. Abe; scratch: DJ Yanko Král)

2004Upraviť

01. „Intro“ (prod. Otecko; scratch: DJ Yanko Král)
02. „Jednašeska ftvojom klube“ (prod. Grimaso; scratch: DJ Yanko Král)
06. „Jednašeska ftvojom klube (radio)“ (prod. Grimaso; scratch: DJ Yanko Král)

2006Upraviť

01. „Intro“ (prod. Abe; scratch: DJ Yanko Král)
02. „Nech ti nejebe 2“ (prod. Otecko; scratch: DJ Yanko Král)
04. „Idem si svoje“ (prod. Grimaso; scratch: DJ Yanko Král)
15. „Nasávaj ten dym“ (prod. Grimaso; scratch: DJ Yanko Král)

2008Upraviť

01. „Intro“ (prod. Grimaso; scratch: DJ Yanko Král)
13. „Staré časy“ (prod. Otecko; scratch: DJ Yanko Král)
15. „Rošáda (bonusisko)“ (ft. Roman Zámožný, DJ Yanko Král, Dalib Skwely, DJ Jazzy, Abe, Grimaso, Viktor Hazard & NY Kolaj) (prod. Otecko & Vec)

2012Upraviť

  • Haf & Beyuz - Blázon čas
04. „Omietkový démon“ (ft. Miško Turza) (prod. Beyuz; scratch: DJ Yanko Král)

2013Upraviť

01. „Intro“ (prod. Grimaso; scratch: DJ Yanko Král)

ReferencieUpraviť

  1. H16 - "nová" formácia s pesničkou na stiahnutie [online]. . Dostupné online.
  2. "Jednašeska ftvojom klube" v predaji. [online]. . Dostupné online.
  3. DJ Yanko aka Yanko Král - Thug Errčite. Mixtape exkluzívne pre Vás! [online]. . Dostupné online.
  4. Album H16 "Kvalitný materiál" vo výrobe, poznáme dátum vydania, kontroluj cover! [online]. . Dostupné online.
  5. DJ Yanko Král - Thug Errčite mixtape vol. 2 v Boombap Shopu [online]. . Dostupné online.
  6. Vec - Funkčný veterán [online]. . Dostupné online.
  7. Horúce info: H16 odovzdali master do výroby! [online]. . Dostupné online.