Diskusia:Ján Čapek zo Sán

Ehm, když se tak koukám na to, co si představuje Redaktor:AtonX jako nemístný POV, tak nevycházím u údivu.

Nemyslím si, že by fakt, že získal hodně kořisti nebo bohatou kořist byl POV, který by se vylepšil tím, že tam necháme, že získal kořist, naopak je to na úkor přenosti, neboť pod slovem kořist si lze představit cokoliv od jedné vyrabované koliby po tisíce zlatých. Pokud je tam bohatá kařist, znamená to minimálně, že byli s výsledkem spokojeni a že vydělali, což z nového textu vidět není.

Ještě zajímavější je jeho hodnocení bitev - drtivá nebo těžká porážka je terminus technikus, označující skutečně vážný neúspěch dalekosáhlého rozsahu. Pokud někdo přijde o veškerou pěchotu (která tvoří hlavní složku jeho armády), kořist i vybavení a stěží uteče s částí jízdy, tak to je drtivá porážka (slovenská výprava). A pokud ta porážka znamená navíc konečné rozdrcení jedné strany ve válce (což bitva u Lipan znamenala), tak už mi odstranění slova drtivá připadá vyloženě absurdní a směšné. Jinými slovy odstranit v tomto kontextu slovo drtivá není odstranění POV, ale snížení přesnosti a výpovědní hodnoty článku.

Pokud jde o vlastnosti Jana Čapka ze Sán, tady to může být poněkud složitější, dovolím si ale podotknout, že vypsané vlastnosti jsou negativní zcela určitě a byly do článku dány na základě reálných dat. Historici se shodují na tom, že panovačnost dotyčného vehnala spoustů kališníků do spojení s katolíky, což lze jen těžko hodnotit jako klad. Zbrklost a přehnané sebevědomí projevoval opakovaně na bojišti a to s katatsrofálními následky - což se projevilo při slovenském tažení (byl si natolik jist, že se jej nikdo neodváží napadnout, že nezařídil ani základní průzkum) i při bitvě u Lipan, kde společně s Prokopem Holým naletěl na jeden z nejprimitivnějších triků - předstíraný útěk... Jinými slovy jde o doložené vlastnosti, které značně snižovaly jeho jinak brilantní schopnosti taktika a stratéga. Cinik 10:58, 30 november 2005 (UTC)

Absolútne súhlasím, sám som sa čudoval, ale Ján Čapek mi nepripadal taký dôležitý, aby som sa tým zaoberal. Bronto 18:04, 30 november 2005 (UTC)

Späť na stránku „Ján Čapek zo Sán“.