Futbalista roka (Česko-Slovensko)

award

Futbalista roka v Česko-Slovensku bolo futbalové ocenenie určené pre najlepšieho futbalistu v bývalom Česko-Slovensku v rokoch 1965 – 1992.

Futbalista roka v Československu
Udeľovanénajlepší futbalista roka
KrajinaČeskoslovensko
UdeľujeStadion (týždenník)
Prvý ročník1965
Posledný ročník1992
Podrobnosti
Najviac oceneníIvo Viktor (5)

História upraviť

Anketa vznikla z iniciatívy českého športového týždenníka Stadion, o víťazovi a ďalšom poradí sa rozhodovalo na základe hlasovania futbalových trénerov a novinárov.

Prvým víťazom ankety sa stal v roku 1965 Ján Popluhár zo Slovana Bratislava [1], neskôr vyhlásený za Futbalistu 20. storočia na Slovensku. O rok neskôr zvíťazil Josef Masopust, držiteľ Zlatej lopty z roku 1962. V roku 1967 bol najlepším futbalistom Ján Geleta, slovenský rodák v drese Dukly Praha [2], cenu mu odovzdal reprezentant Anglicka Geoffrey Hurst, majster sveta 1966. Prvým dvojnásobným Futbalistom roka sa stal Karol Dobiaš, keď v roku 1971 úspešne obhájil prvenstvo z predošlého roku [3]. Zaujímavosťou je, že ako jediný získal dve rôzne trofeje, prvých šesť víťazov bolo ocenených krištáľovým pohárom, od roku 1971 sa najlepším udeľuje pozlátená korunka s českými granátmi a symbolom futbalovej lopty, dielo výtvarníka Jaroslava Jambora.

Celkove bolo vyhlásených 28 ročníkov ankety, na futbalový trón zasadlo 20 hráčov, najčastejšie, päťkrát triumfoval Ivo Viktor [4], jeden z najlepších brankárov česko-slovenskej futbalovej histórie. Slovenskí futbalisti si zapísali desať prvenstiev, symbolicky sa stali víťazmi prvého aj posledného „fedrálneho“ ročníka ankety. Najmladším laureátom bol v roku 1969 22-ročný Ladislav Kuna [5] , najstarším víťazom bol Josef Masopust vo veku 35 rokov. Prvým Futbalistom roka pôsobiacim v zahraničnom klube sa stal v roku 1990 Ján Kocian, v tom čase hráč bundesligového klubu FC St. Pauli.

Prehľad víťazov upraviť

Rok 1  2  3 
1965 Ján Popluhár Josef Masopust Jan Lála
1966 Josef Masopust Ivo Viktor Ján Popluhár
1967 Ján Geleta Ladislav Kuna Ján Popluhár
1968 Ivo Viktor Ladislav Kuna Jozef Adamec
1969 Ladislav Kuna Ivo Viktor Jozef Adamec
1970 Karol Dobiaš Václav Migas Josef Jurkanin
1971 Karol Dobiaš Pavel Stratil Jaroslav Pollák
1972 Ivo Viktor Vladimír Hagara Igor Novák
1973 Ivo Viktor Ján Pivarník Václav Samek
1974 Ján Pivarník Přemysl Bičovský Anton Ondruš
1975 Ivo Viktor Zdeněk Nehoda Anton Ondruš
1976 Ivo Viktor Anton Ondruš Karol Dobiaš
1977 Karel Kroupa Jan Fiala Anton Ondruš
1978 Zdeněk Nehoda Jozef Barmoš Marián Masný
1979 Zdeněk Nehoda Antonín Panenka Ján Kozák
1980 Antonín Panenka Ladislav Vízek Ján Kozák
1981 Ján Kozák Přemysl Bičovský Rostislav Vojáček
1982 Jan Fiala Přemysl Bičovský Milan Čermák
1983 Ladislav Vízek Ladislav Jurkemik Jan Fiala
1984 Jan Berger Zdeněk Prokeš Peter Zelenský
1985 Ladislav Vízek Jan Berger Jozef Chovanec
1986 Jozef Chovanec Luděk Mikloško Karel Kula
1987 Ivan Hašek Jozef Chovanec Ivo Knoflíček
1988 Ivan Hašek Jozef Chovanec Miroslav Kadlec
1989 Michal Bílek Ľubomír Moravčík Miroslav Kadlec
1990 Ján Kocian Tomáš Skuhravý Ľubomír Moravčík
1991 Tomáš Skuhravý Ľubomír Moravčík Luboš Kubík
1992 Ľubomír Moravčík Jiří Němec Tomáš Skuhravý

Poznámka: zvýraznení sú slovenskí futbalisti

Viacnásobní víťazi upraviť

Najčastejšie v prvej trojke upraviť

Meno 1  2  3  Spolu
Ivo Viktor 5 2 0
Jozef Chovanec 1 2 1
Ľubomír Moravčík 1 2 1
Anton Ondruš 0 1 3
Zdeněk Nehoda 2 1 0
Ladislav Vízek 2 1 0
Karol Dobiaš 2 0 1
Ladislav Kuna 1 2 0

Pozri aj upraviť

Referencie upraviť

  1. Popluhár nejlepším fotbalistou [online]. archiv.ucl.cas.cz, 15. 12. 1965. Dostupné online.
  2. Geleta najlepším fotbalistou. Kuna druhý a Popluhár třetí [online]. archiv.ucl.cas.cz, 24. 11. 1967. Dostupné online.
  3. Podruhé Dobiáš [online]. archiv.ucl.cas.cz, 26. 11. 1971. Dostupné online.
  4. Štvrté repete Iva Viktora. TIP, január 1977, roč. IX., čís. 4, s. 5.
  5. Kuna Fotbalistou roku [online]. archiv.ucl.cas.cz, 6. 12. 1969. Dostupné online.