Ike Turner

Ike Turner vlastným menom Izear Luster Turner Jr. alebo Ike Wister Turner (* 5. november 1931, Clarksdale, Mississippi, USA – † 12. december 2007, San Marcos, Kalifornia) bol americký hudobník a hudobný producent.

Ike Turner
americký hudobník a hudobný producent
americký hudobník a hudobný producent
Narodenie5. november 1931
Úmrtie12. december 2007 (76 rokov)
Odkazy
Webstránkaiketurner.com
CommonsSpolupracuj na Commons Ike Turner

Koncom päťdesiatych rokov začala jeho spolupráca so začínajúcou speváčkou Annou Mae Bullock. Po svadbe v roku 1958 si zmenila meno na umelecké Tina Turner a následne začali vystupovať ako Ike and Tina Turner Revue s rhythm and bluesovým repertoárom. Ike mal extravagantný životný štýl. Bol alkoholovo a drogovo závislý, agresívne a brutálne sa správal k Tine, fyzicky ju napádal a tak manželstvo v roku 1976 skončilo rozvodom.

V roku 1991 boli Ike a Tina Turner uvedení do Rock and Roll Hall of Fame, a v roku 2001 ho uviedli do St. Louis Walk of Fame.

V roku 2007 získal hudobné ocenenie Grammy za album Risin' with the Blues, ktorý bol ohodnotený ako najlepší tradičný bluesový album.

Ike Turner zomrel vo svojom dome v San Marcos (Kalifornia) 12. decembra 2007 vo veku 76 rokov.

DiskografiaUpraviť

  • Rocket 88 (1951)
  • Ike Turner & the Kings of Rhythm (1963)
  • Ike Turner Rocks the Blues (1963)
  • River Deep - Mountain High (1966)
  • A Black Man's Soul (1969)
  • Get It Get It (1969)
  • Workin' Together (1971)
  • Bad Dreams (1971)
  • Blues Roots (1972)
  • I'm Tore Up (1978)
  • Hey Hey (1984)
  • My Blue Country (1998)
  • Here and Now (2001)
  • A Black Man's Soul (2003)
  • Risin' with the Blues (2006)