Jessica Tandyová

(Presmerované z Jessica Tandy)

Jessie Alice „Jessica“ Tandyová (* 7. jún 1909, Londýn, Spojené kráľovstvo – † 11. september 1994, Easton, Connecticut, USA) bola britská herečka, držiteľka Oscara za najlepší ženský herecký výkon vo filme Šofér slečny Daisy z roku 1989.

Jessica Tandyová
Jessica Tandy Publicity Photo.jpg
Celé menoJessica Alice Tandyová
Narodenie 7. jún 1909
Londýn, Spojené kráľovstvo
Úmrtie11. september 1994 (85 rokov)
Easton, Connecticut, USA
Povolanieherečka
Roky pôsobenia1932 – 1994
ManželJack Hawkins (1932 – 1940)
Hume Cronyn (1942 – 1994)
Cena Akadémie
Najlepšia herečka v hlavnej úlohe 1989
Šofér slečny Daisy
BAFTA Awards
Najlepšia herečka v hlavnej úlohe 1989
Šofér slečny Daisy
Cena Emmy
Najlepšia herečka v minisérii 1988
Hallmark Hall of Fame" Foxfire (1987)
Zlatý glóbus
Najlepšia herečka v hlavnej úlohe 1989
Šofér slečny Daisy

Filmografia (výber)Upraviť

  • 1932: The Indiscretions of Eve
  • 1938: Murder In The Family
  • 1944: The Seventh Cross
  • 1945: The Valley of Decision
  • 1946: The Green Years
  • 1946: Dragonwyck
  • 1947: Forever Amber
  • 1948: A Woman's Vengeance
  • 1950: September Affair
  • 1951: The Desert Fox: The Story of Rommel
  • 1958: The Light in the Forest
  • 1962: Hemingway's Adventures of a Young Man
  • 1963: Vtáci (The Birds)
  • 1974: Butley
  • 1981: Honky Tonk Freeway
  • 1982: The World according to Garp
  • 1982: Best Friends
  • 1982: Still of the Night
  • 1984: The Bostonians
  • 1985: Cocoon
  • 1988: The House on Carroll Street
  • 1988: Batteries not included
  • 1988: Cocoon: The Return
  • 1989: Šofér slečny Daisy (Driving Miss Daisy)
  • 1991: Vyprážané zelené paradajky (Fried Green Tomatoes)
  • 1992: Used People
  • 1994: Camilla
  • 1994: Nie som blázon (Nobody's Fool)

Iné projektyUpraviť

Externé odkazyUpraviť

ZdrojUpraviť

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Jessica Tandy na českej Wikipédii.