Kit Harington

Christopher Catesby "Kit" Harington (* 26. december, 1986, Londýn, Spojené kráľovstvo) je britský herec. Preslávil sa rolou Jona Snowa, hlavnej postavy z HBO fantasy seriálu Hra o tróny. Hral hlavnú rolu Alberta Narracotta v divadelnej hre Vojnový kôň z produkcie West End. Taktiež stvárnil hlavnú postavu Mila vo filme Pompeje (2014).

Kit Harington
Kit Harrington SDCC 2013.jpg
Celé menoChristopher Catesby Harington
Narodenie 26. december 1986 (35 rokov)
Londýn, Spojené kráľovstvo
Povolanieherec
Roky pôsobenia2008 – súč.
Oficiálna webstránkakitharington.com

ŽivotopisUpraviť

Narodil sa v Londýne ako druhý syn Debory Jane Catesbyovej, bývalej scenáristky a učiteľky kreatívneho písania na Birmingham University a Davida Richarda Haringtona, ktorý je majiteľom kníhkupectva. Bol pomenovaný po anglickom dramatikovi Christopherovi Marloweovi. Má skoro o tri roky staršieho brata Johna.

O herectvo sa začal zaujímať v relatívne mladom veku, aj keď spočiatku chcel byť kameramanom alebo žurnalistom. Jeho matka ho so sebou zvykla brávať do divadla, a tak sa jeho láska k herectvu ešte viac prehĺbila.

V jedenástich rokoch (1997) sa spolu s rodinou odsťahoval do Worcesteru. Naspäť do Londýna sa presťahoval v osemnástich. Kit navštevoval základnú školu Southfield od roku 1992 do roku 1998. Po dokončení školy začal navštevovať Chantry High School v Martley až do roku 2003. Od 2003 do 2005 študoval drámu a herectvo na Worcester Sixth Form College. Na škole maturoval z odboru rečníctva a drámy v roku 2008.

Aristokratický pôvodUpraviť

Kitov otec pochádza z prominentnej rodiny s rodokmeňom plným barónov, lordov, vojvodov a grófov, siahajúcim až do roku 1500. Väčšina z jeho predkov bola anglického pôvodu, no niektorí z nich pochádzali aj zo Španielska, Škótska, Írska, Walesu a Francúzska. Haringtonovi prarodičia z otcovej strany boli John Charles Dundas Harington (syn sira Richarda Haringtona, 12. baroneta a Selin Louisy Grace Dundas) a Lavender Cecilia Denny (dcéra Ernesta Wriothesleyho Dennyho a Lois Marjorie Legge). Prarodičia z matkinej strany boli Maurice William Catesby (syn Williama Charlesa Catesbyho a Gladys Lilian Florence Bascomb) a Philippa M. Evans.

KariéraUpraviť

Ešte počas štúdia na Worcester Sixth Form College v roku 2008 dostal Harington hlavnú rolu Alberta Narracotta v hre War Horse (Vojnový kôň) z produkcie West End v Oliver Theatre a New London Theatre. Hra získala dve Oliver Awards, za ktoré Kit dostal mnoho uznania. Neskôr, v roku 2010, bol obsadený v druhej divadelnej hre Posh ako Ed Montgomery v Royal Court Theatre.

Prielom v jeho kariére nastal, keď prijal jednu z hlavných rôl, a to rolu Jona Snowa v HBO fantasy seriáli Game of Thrones (Hra o tróny), ktorý je založený na knižnej sérií A Song of Ice and Fire (Pieseň ľadu a ohňa) od George R. R. Martina. Kvôli úlohe Jona si Kit musel zlepšovať svoje zručnosti s mečom a nechať narásť dlhšie vlasy. Seriál debutoval v apríli 2011 a okamžite sa stal hitom – finále 1. série presiahlo 5 miliónov zhliadnutí. Game of Thrones získal pozitívne recenzie a bol obnovený aj v 2. sérii.

V roku 2012 si zahral vo filme Návrat do Silent Hill 3D. Zahral si aj Mila vo filme Pompeje, ktorý mal premiéru v 2014. V tom istom roku takisto prepožičal svoj hlas darebákovi Eretovi, postave z pokračovania animovaného filmu Ako si vycvičiť draka 2.

Okrem toho, že sa Kit objavil aj ako Billy Bradley v pripravovanom filme Siedmy syn, ktorý vyšiel v 2014, hral rolu milostného záujmu hlavnej postavy, Rolanda Leightona, vo filme Testament of Youth, ktorého premiéra bola v roku 2014.

FilmografiaUpraviť

Rok Film Rola Poznámky
2011 Game of Thrones Jon Snow TV seriál
2012 Návrat do Silent Hill 3D Vincent
2014 Ako si vycvičiť draka 2 Eret dabing
2014 Spooks: The Greater Good Will Crombie
2014 Pompeje Milo
2014 Siedmy syn Billy Bradley
2014 Testament of Youth Roland Leighton

DivadloUpraviť

Rok Hra Rola Poznámky
2008 – 2009 Vojnový kôň Albert Narracott Olivier Theatre and New London Theatre
2010 Posh Ed Montgomery Royal Court Theatre

Pozri ajUpraviť

Iné projektyUpraviť

Externé odkazyUpraviť

ZdrojUpraviť

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Kit Harington na anglickej Wikipédii.