Kvadratický odhad je úloha pri ktorej je potrebné nájsť najmenšie číslo resp. najväčšie číslo také, že: , resp. .

Ak , tak najväčšie zo všetkých takých čísel , že pre každé platí , je .

Ak , tak najväčšie zo všetkých takých čísel , že pre každé platí , je .

Pomocou týchto poznatkov, prípadne samotnej techniky doplnenia na štvorec, možno nájsť podobné odhady aj v zložitejších situáciach.

Príklady upraviť

  Nájdite najväčšie také číslo  , aby nerovnosť

  platila pre všetky  .

Riešenie: Pravda, nie je vopred jasné, čí také číslo vôbec existuje. Nech   pre  . Nájdeme najväčšie možné číslo   také, že  , pre každé  . To je ľahké, podľa vyššie uvedeného dostávame:

  pre kazdé  . Preto   a rovnosť nastane vtedy a len vtedy, keď  . Platí teda   pre každé  . Navyše pre   nastáva rovnosť. Preto najväčšie také číslo  , že pre každé   platí  , je  .

  Nájdite najmenšie také číslo  , že pre každé   platí  .

  • Tento problém vlastne zahŕňa nasledujúce otázky:
  • a) existuje číslo   také, že   platí pre každé  ?
  • b) Ak áno, je niektoré z takých čísel najmenšie?
  • c) Ktoré je najmenšie také číslo, ak existuje?

Na všetky tieto otázky odpovieme naraz. Keďže   pre  , nerovnosť   platí pre niektoré   práve vtedy, keď  , čiže   za predpokladu, že  . Ak však   je také číslo, že   platí pre každé  , tak  , lebo výraz na ľavej strane vzťahu   je pre každé   kladný. Keďže  , tak predchádzajúca nerovnosť platí pre každé   vtedy a len vtedy keď   pretože   pre každé  , pričom rovnosť nastáva pre  . Nerovnosť   platí práve vtedy, keď  , číže  . Teda ak  , tak   platí pre všetky  . Navyše keď vezmeme   a z   vypočítané  , tak v   dostaneme rovnosť. Teda najmenšie z čísel  , ktoré spĺňajú   pre každé   je  .

  Ukážme, že existujú také čísla  , že nerovnosť   platí pre každé  , a že jedno z nich je najväčšie.

Riešenie: Všimnime si najprv, že

  •   pre každé číslo  . Preto   platí vtedy a len vtedy, keď  . Keď však  , vtedy   pre všetky  . Navyše pravá strana výrazu   je pre záporné   záporná. Z toho vyplýva, že tento výraz môže platiť pre každé   len vtedy, keď  . Teda uvedený výraz platí pre všetky   vtedy a len vtedy, keď   a zároveň  . Keďže  , pre každé  , pričom rovnosť platí pre  , bude nerovnosť   platiť pre všetky   vtedy a len vtedy, keď  . Teda   platí pre každé číslo   vtedy a len vtedy, keď   a nerovnosť   je splnená. Nerovnosť platí práve vtedy, keď  .
  • Keďže vyššie uvedený zlomok je pre   kladný, číslo   vyhovuje nerovnostiam   práve vtedy, keď  , čiže práve vtedy, keď  , čiže  . Takto sme zistili, že nerovnosť   platí pre každé číslo   vtedy a len vtedy, keď  . Teda   je najväčšie zo všetkých takých čísel  , že nerovnosť   platí pre každé číslo  .

Pozri aj upraviť

Literatúra upraviť

  • I. KLUVÁNEK: Prípravný kurz k diferenciálnemu a integrálnemu počtu. Ružomberok, Pedagogická fakulta Katolíckej univerzity v Ružomberku. 2006, s. 64-67