Marlon Brando

americký herec

Marlon Brando (* 3. apríl 1924, Omaha, Nebraska – † 1. júl 2004, Los Angeles) bol americký herec. Počas svojej kariéry obdržal mnohé ocenenia, vrátane dvoch Oscarov, dvoch Zlatých glóbusov a troch cien BAFTA. Je považovaný za jedného z najvýznamnejších a najvplyvnejších filmových hercov 20. storočia.[2] TIME označil Branda za „herca storočia“.[3]

Marlon Brando
Brando v roku 1961
Brando v roku 1961
Rod. menoMarlon Brando Jr.
Narodenie3. apríl 1924
Omaha, Nebraska, USA
Úmrtie1. júl 2004 (80 rokov)
Los Angeles, Kalifornia, USA
SúrodenciJocelyn Brando (sestra)
Deti11[1]
PodpisMarlon Brando, podpis (z wikidata)
Odkazy
Webstránkamarlonbrando.com/
CommonsSpolupracuj na Commons Marlon Brando

Jeho metodický štýl herectva kombinovaný s jeho osobnosťou výrazne ovplyvnil generáciu hercov, ako boli James Dean, Paul Newman, Robert De Niro, Al Pacino či Johnny Depp. Za svoje herecké umenie získal v roku 1954 Oscara za film V prístave.

FilmografiaUpraviť

  • 1950 : Men
  • 1951 : Električka zvaná Túžba (A Streetcar Named Desire)
  • 1952 : Viva Zapata! (Viva Zapata! - TV)
  • 1953 : Julius Caesar ( Julius Caesar - TV)
  • 1953 : The Wild One
  • 1954 : V prístave (On the Waterfront)
  • 1954 : Desirée
  • 1955 : Guys and Dolls
  • 1956 : The Teahouse of the August Moon
  • 1957 : Sayonara
  • 1958 : The Young Lions
  • 1959 : The Fugitive Kind ( Zostup Orfeov - TV)
  • 1961 : One-Eyed Jacks , aj režisér
  • 1962 : Vzbura na lodi Bounty ( Mutiny on the Bounty)
  • 1963 : The Ugly American ( Ošklivý Američan - TV)
  • 1964 : Bedtime Story ( Rozprávka na dobrú noc - TV)
  • 1965 : Morituri
  • 1966 : Štvanica ( Chase)
  • 1966 : Appaloosa
  • 1967 : Grófka z Hong-Kongu ( Grófka z Hong Kongu)
  • 1967 : Reflections in a Golden Eye
  • 1968 : Candy
  • 1968 : Noc nasledujúceho dňa
  • 1969 : Ostrov v ohni ( Queimada)
  • 1972 : Nightcomers ( Nočný prichádzajúci - V)
  • 1972 : The Godfather ( Krstný otec - TV)
  • 1972 : Ultimo tango Parigi ( Posledné tango v Paríži - TV)
  • 1976 : Missouri Breaks ( Zastavenie na Missouri - V)
  • 1978 : Superman ( Superman - TV)
  • 1979 : Apocalypse Now ( Apocalypse Now)
  • 1980 : Formuly
  • 1989 : Dry White Season ( Biele obdobie sucha)
  • 1990 : Zelenáč (Freshman)
  • 1992 : Krištof Kolumbus ( Christopher Columbus: The Discovery)
  • 1995 : Don Juan DeMarco
  • 1996 : Ostrov Dr. Moreaua (The Island of Dr. Moreau)
  • 1997 : The Brave
  • 1998 : Free Money
  • 2001 : Kto z koho ( The Score)

ReferencieUpraviť

  1. GOODWIN, Christopher. The boy Brando lost [online]. Londýn: Guardian News and Media Limited, 2008-02-24, [cit. 2022-01-15]. Dostupné online.
  2. TIME 100 Persons of The Century. Time, 1999-06-06. Dostupné online [cit. 2022-01-15]. ISSN 0040-781X. (po anglicky)
  3. The Actor MARLON BRANDO - TIME [online]. web.archive.org, 2019-05-09, [cit. 2022-01-15]. Dostupné online.

ZdrojUpraviť

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Marlon Brando na anglickej Wikipédii.