Matt Dallas

americký herec

Matthew Joseph „Matt“ Dallas (* 21. október 1982, Phoenix, Arizona, USA) je americký herec známy zo seriálu Kyle XY kde stvárnil hlavnú postavu.

Matt Dallas
Celé menoMatthew Joseph Dallas
Narodenie 21. október 1982 (41 rokov)
Phoenix, Arizona, USA
Roky pôsobenia2005 – súčasnosť
ManželBlue Hamilton (od 2015)
Deti1

Životopis upraviť

Narodil sa ako najstarší zo štyroch detí. O herectvo sa začal zaujímať v dvanástich rokoch, keď ho jeho babička zobrala na predstavenie Škaredé káčatko.

V jeho osemnástich rokoch sa presťahoval do Los Angeles. Prvých päť rokov venoval najmä modelingu a len zvoľna prenikal do televíznej tvorby. V roku 2004 hral vo videoklipe amerického rapera Fan_3' a v roku 2005 v klipe „Goodbye My Lover“ Jamesa Blunta.

Zviditeľnil sa v roku 2006 televíznym sci-fi seriálom Kyle XY, v ktorom stvárnil hlavnú postavu stredoškoláka obdareného mimoriadnymi schopnosťami. Seriál zaznamenal tri série a posledná séria bola nedokončená (ukončenie v roku 2009). Bol nominovaný na Cenu Teen Choice Award 2007 v kategórii „Choice TV: Breakout“ a dvakrát po sebe aj na cenu Saturn, v kategórii za najlepšieho televízneho herca (v rokoch 2007 a 2008) a magazín People ho tiež uviedol ako jedného z najsexi mužov roka 2006.

Hral ešte v niekoľkých filmoch, napríklad Vidiecka farma, alebo sa objavil aj v šiestich epizódach seriálu Čarodejnice z Eastwicku. Zahral si aj s herečkou Hilary Duffovou vo filme Príbeh o hľadaní lásky.

Dňa 7. januára 2013 oznámil na sociálnej sieti Twitter zasnúbenie s partnerom, ktorý je hudobník Blue Hamilton. O dva roky neskôr uzavreli manželstvo. Pred Vianocami 2015 spolu oznámili prostredníctvom videa na YouTube adopciu dvojročného syna Crowa.

Filmografia upraviť

  • 2004 – Vincentov svet (TV seriál)
  • 2005 – Camp Daze
  • 2005 – Wannabe
  • 2005 – Way of the Vampire
  • 2006 – Kyle XY (TV seriál)
  • 2006 – Living the Dream
  • 2006 – Shugar Shank
  • 2007 – The Indian
  • 2008 – Vidiecka farma
  • 2009 – Čarodejnice z Eastwicku (TV seriál)
  • 2010 – In Between Days
  • 2010 – Krutá pomsta
  • 2010 – Príbeh o hľadaní lásky (TV film)
  • 2011 – Hot Dudes with Kittens
  • 2012 – Baby Daddy (TV seriál)
  • 2012 – Wyatt Earp's Revenge
  • 2012 – You, Me & The Circus
  • 2012 – Zázračný dar (TV film)
  • 2013 – Isolated
  • 2013 – Life Tracker
  • 2014 – 1%ERS
  • 2014 – The Ghost of Goodnight Lane
  • 2014 – Thunder Road
  • 2015 – Paradox
  • 2015 – Story of Bonnie and Clyde, The
  • 2015 – Where Are You, Bobby Browning?
  • 2016 – Phantasmagoria: The Movie

Iné projekty upraviť

  •   Commons ponúka multimediálne súbory na tému Matt Dallas

Externé odkazy upraviť