Otvoriť hlavné menu

Wikipédia β

Maxwell Lemuel Roach (* 10. január 1924, Newland Township, Severná Karolína, USA[1]  – † 16. august 2007, New York, štát New York) bol americký jazzový bubeník, perkusista a skladateľ. Patrí k najvplyvnejším bubeníkom dvadsiateho storočia.

Max Roach
americký jazzový bubeník, perkusista a skladateľ
Max Roach
Rod. meno Maxwell Lemuel Roach
Narodenie 10. január 1924
Newland Township, Severná Karolína, USA
Úmrtie 16. august 2007 (83 rokov)
New York, štát New York, USA
Odkazy
Commons Spolupracuj na Commons Max Roach

Bol priekopníkom Bebop, ovplyvnil však aj mnoho ďalších hudobných žánrov. Hral spoločne s takými jazzovými velikánmi, ako boli napr. Dizzy Gillespie, Charlie Parker, Miles Davis, Duke Ellington, Charles Mingus, Sonny Rollins alebo Clifford Brown. Viedol tiež svoj jazzový ansámbl. Celý život bojoval za občianske práva čiernych obyvateľov USA.

Obsah

DiskografiaUpraviť

  • 1955 - Study in Brown (s Cliffordom Brownom)
  • 1956 - Clifford Brown a Max Roach at Basin Street
  • 1957 - Jazz in 3/4 time
  • 1958 - Deeds, Not Words (with all new cast Ray Draper, Booker Little, George Coleman)
  • 1960 - We Insist! - Freedom Now
  • 1960 - Long as you are living
  • 1961 - Percussion Bitter Sweet (s Malom Waldronom)
  • 1962 - Speak, Brother, Speak!
  • 1962 - It 'Time
  • 1978 - Birth and Rebirth (duo s Anthonym Braxtonom)
  • 1978Long time at circus yorks
  • 1979The Long march (duo s Archiem Sheppom)
  • 1979Historic Concerts (duo s Cecilom Taylorom)
  • 1979One In Two, Two In One (duo s Anthonym Braxtonom)
  • 1979M'Boom

ReferencieUpraviť

  1. Abweichendes Geburtsdatum gemäß einem Max-Roach-Interview von Phil Schaap hat das Jazzinstitut Darmstadt mit dem 8. Januar 1924

Iné projektyUpraviť

Externé odkazyUpraviť

ZdrojUpraviť

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Max Roach na českej Wikipédii.