Paul Mazursky, rodným menom Irwin Lawrence Mazursky (* 25. apríl 1930, Brooklyn, New York, New York, USA – † 30. jún 2014, Los Angeles, Kalifornia) bol americký filmový režisér, scenárista, producent a herec.

Paul Mazursky
Paul Mazursky (2008)
Celé menoIrwin Lawrence Mazursky
Narodenie 25. apríl 1930
Brooklyn, New York, New York, USA
Úmrtie30. jún 2014 (84 rokov)
Los Angeles, Kalifornia, USA
Povolanierežisér, scenárista a herec
Roky pôsobenia1953 – 2014
ManželkaBetsy (Purdy) Mazursky (1953 – 2014)

Narodil sa v newyorskom Brooklyne do židovskej rodiny. V roku 1951 získal vzdelanie na Brooklyn College a následne sa začal venovať hereckej kariére. Mimo radu filmov na ktorých sa podieľal napísal v roku 1999 autobiografickú knihu nazvanú Show Me the Magic. V rokoch 2011 až 2014 prispieval ako kritik do časopisu Vanity Fair.

Zomrel v roku 2014 vo veku 84 rokov.[1]

Filmografia (výber)

upraviť
  • Džungľa pred tabuľou (1955) – herec
  • Bob & Carol & Ted & Alice (1969) – réžia
  • Blume in Love (1973) – réžia, herec
  • Harry and Tonto (1974) – réžia, herec
  • An Unmarried Woman (1978) – réžia, herec
  • Moskva na Hudsone (1984) – réžia, scenár, produkcia
  • Somrák z Beverly Hills (1986) – réžia, herec
  • Pointa (1988) – herec
  • Scenes from a Mall (1991) – réžia
  • Carlitova cesta (1993) – herec
  • Drsný a drsnejší (1996) – herec
  • Faithful (1996) – réžia, herec
  • Majestic (2001) – herec
  • Coast to Coast (TV film) (2003) – réžia, herec
  • Yippee (2006) – réžia

Referencie

upraviť
  1. WOO, Elaine. Paul Mazursky dies at 84; director chronicled trends of '60s and '70s [online]. Los Angeles: Los Angeles Times, 2014-07-01, [cit. 2014-10-18]. Dostupné online. (anglicky)

Externé odkazy

upraviť
  • Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Paul Mazursky na českej Wikipédii.