Súbor:Képes krónika - 134.oldal - A budai papok kiátkozzák a pápát.jpg

Képes_krónika_-_134.oldal_-_A_budai_papok_kiátkozzák_a_pápát.jpg(515 × 500 pixelov, veľkosť súboru: 72 KB, MIME typ: image/jpeg)

Tento zdieľaný súbor je z Wikimedia Commons a je možné ho používať na iných projektoch. Nižšie sú zobrazené informácie z popisnej stránky súboru.

Zhrnutie

Autor
Magyar: Kálti Márk
English: Mark of Kalt
Popis
Magyar: Képes krónika (134.oldal) - A budai papok kiátkozzák a pápát
"E" iniciáléban A budai papok kiátkozzák a pápát. Harangtornyos templom előtt két "hamis" pap áll. Az egyikük jobb kezében égő gyertyát tart, a baljával harangoz. A másik pap jobbjában könyvet tart, baljával a földön ülő püspökre, a dominikánus Miklós bíborosra (a későbbi XI. Benedek pápa) mutat. A krónika szerint a bíboros Károly Róbert támogatása érdekében jött Magyarországra. Megbízatásának azonban nem tudott érvényt szerezni. Távozásakor interdictum alá helyezte Buda város polgárait. Egyes budai papok ez elleni tiltakozásul kiátkozták a pápát. A kép beállítása a szöveggel ellentétben a "hamis" papok mellett szól.
English: Chronicon Pictum (Page 134) - The priests of Buda curse the pope
In the initial "E", two "false" priests are standing in front of a church with a bell tower. One of them holds a burning candle in his right hand and rings a bell with his left. The other priest holds a book in his right hand and points to the bishop sitting on the ground with his left hand: the Dominican Cardinal Nicola, the later Pope Benedict XI. According to the chronicle, the cardinal came to Hungary to support Charles Robert, however, he was unable to enforce his commission. Upon his departure, he placed the citizens of the city of Buda under an interdict. Some priests from Buda cursed the Pope in protest. The setting of the image, contrary to the text, speaks in favor of the "false" priests.
Dátum cca 1360
date QS:P571,+1360-00-00T00:00:00Z/9,P1480,Q5727902
Umiestnenie
Zdroj/Fotograf Chronicon Pictum https://web.archive.org/web/20120304111134/http://konyv-e.hu/pdf/Chronica_Picta.pdf

Licencovanie

Toto je věrná fotografická reprodukce původního dvourozměrného uměleckého díla. Ono dílo je samo volným dílem, a to z následujícího důvodu:
Public domain

Toto dílo je volné také v zemích, jejichž právní řád chrání majetková autorská práva po dobu života autora a 100 let po jeho smrti.


You must also include a United States public domain tag to indicate why this work is in the public domain in the United States.
Oficiálním stanoviskem nadace Wikimedia Foundation je, že „věrné reprodukce dvourozměrných volných děl jsou také volné a opačná tvrzení jsou útokem na samotný koncept volných děl.“ Podrobnosti naleznete na stránce Commons:When to use the PD-Art tag.
Tato fotografická reprodukce se tedy také považuje za volné dílo. Uvědomte si, že v závislosti na místních zákonech může být další užití tohoto díla ve vaší jurisdikci zakázáno či omezeno. Vizte Commons:Reuse of PD-Art photographs.

Štítky

Pridajte jednoriadkové vysvetlenie, čo tento súbor predstavuje
Chronicon Pictum (Page 134) - The priests of Buda curse the pope

Položky prezentované týmto súborom

motív

image/jpeg

História súboru

Po kliknutí na dátum/čas uvidíte ako súbor vyzeral vtedy.

Dátum/ČasNáhľadRozmeryPoužívateľKomentár
aktuálna12:08, 17. október 2022Náhľad verzie z 12:08, 17. október 2022515 × 500 (72 KB)OrionNimrodUploaded a work by Mark of Kalt from https://web.archive.org/web/20120304111134/http://konyv-e.hu/pdf/Chronica_Picta.pdf with UploadWizard

Na tento súbor odkazuje nasledujúca stránka:

Globálne využitie súborov

Nasledovné ďalšie wiki používajú tento súbor:

Metadáta