Yael Grobglasová

Yael Grobglasová (hebrejsky: יעל גרובגלס‎‎; 31. máj 1984, Paríž, Francúzsko) je francúzska a izraelská herečka. Jej prvá veľká herecká rola bola v troch sériách izraelského sci-fi seriálu Ha'Yi (angl. The Island, 2007 – 2009), vďaka ktorému sa dostala do popredia izraelského publika. Získala uznanie za svoju debutovú filmovú úlohu v horore Rabies (hebrejsky: כלבת‎‎, 2010), ktorý sa dostal na Tribeca Film Festival. Počas rokov 2010 – 2011 Grobglasová účinkovala v množstve popredných izraelských televíznych šou, vrátane sitkomu Ha-Shualim (angl. The Foxes 2010), Ramzor (angl. Traffic Light, hebrejsky: רמזור), a Hatzuya (2011). Grobglasová je tiež známa vďaka svojej role vo videu skupiny We the Kings k piesni „Say You Like Me“.[1] V roku 2013 účinkovala v seriáli americkej stanice The CW, Reign. Zahrala si tam postavu Olivie, talianskej šľachtičnej.[2]

Yael Grobglasová
Yael Grobglas at 2015 PaleyFest.jpg
Grobglasová počas prezentácie seriálu Jane the Virgin na PaleyFest 2015
Narodenie 31. máj 1984 (36 rokov)
Paríž, Francúzsko
PovolanieHerečka
Roky pôsobenia2004 – súčasnosť
Oficiálna webstránkayaelgrobglas.com/

V roku 2014 bola obsadená do seriálu stanice The CW, Jane the Virgin, kde stvárňuje Nataliu/Petru Solano a jej dvojča Anezku, za ktorý získala nominácie na Zlatý glóbus.

DetstvoUpraviť

Grobglasová sa narodila v Paríži. Jej otec, Jean Pierre Grobglas, je z francúzsko-židovskej rodiny.[3][4][5] Jej matka Eva pochádza z Rakúska a konvertovala na Judaizmus.[6] V roku 1986, keď mala Grobglasová 2 roky, jej rodina imigrovala do Izraela a usadila sa v meste Ra'anana.

Jej talent a vášeň pre múzické umenie sa prejavilo už v detstve. Ako tínedžerka vystupovala v profesionálnych tanečných a baletných skupinách. Neskôr sa venovala modelingovej kariére a podieľala sa na rade prehliadok a reklamných kampaní. Nakoniec si však uvedomila, že najväčší záujem má o herectvo. Grobglasová vyštudovala Yoram Loewenstein Performing Arts Studio v Tel Avive.

FilmografiaUpraviť

Rok Názov Rola Poznámky
2007 Ulai Hapa'am Hosťovská rola TV seriál; angl.: Maybe This Time
2007 – 2009 Ha'yi Gini Sci-fi TV seriál (3. séria); angl.: The Island
2010 Rabies Shir Hebrejsky: כלבת (Kalevet)
2010 Ha'Shualim Eli Komediálny TV seriál; angl.: The Foxes
2011 Ramzor Hosťovská rola TV seriál (3. séria); angl.: Traffic Light
2011 Split Noy TV seriál (3. séria); hebrejsky: Hatzuya
2011 Bnot Hazahav Vedľajšia rola Komediálny TV seriál; angl.: Golden Girls
2011 Yehefim Vedľajšia rola TV miniseriál; angl.: Barefoot
2011 We the Kings The Girl „Say You Like Me“
2012 Tanuhi Gaby TV seriál; angl.:Chill
2012 Play It Again, Sam Linda Beersheba Theater
2013 The Selection America Singer Neúspešný televízny pilotný diel
2013 Sabri Maranan Adam's date the Craziness 2 epizódy
2013 – 2014 Reign Olivia D'Amencourt Vedľajšia rola
2014 – súčasnosť Jane the Virgin Petra Solano (aka. Natalia Andel)/Anezka Hlavná rola (dvojitá rola)
2015 JeruZalem Rachel Klein Hlavná rola
2015 HaPijamot Amit TV seriál
2016 Crazy Ex-Girlfriend Trina 2. séria, 4. epizóda
2016 Grace Note Thea
2017 An Interview with God Sarah Asher Hlavná rola

ReferencieUpraviť

  1. We The Kings 'Say You Like Me' Interactive Video [online]. Wethekingsmusic.com, [cit. 2013-02-22]. Dostupné online.
  2. BRICKER, Tierney. Reign Scoop: The Selection's Yael Grobglas Cast as a Threat to the Throne [online]. July 31, 2013, [cit. 2013-07-31]. Dostupné online.
  3. A cast of castaways. The Jerusalem Post. Dostupné online.
  4. Yael Grobglas. TV Guide. Dostupné online.
  5. mynet רעננה - המהפך של יעל גרובגלס [online]. . Dostupné online.
  6. http://web.archive.org/web/20151117163334/http://www.studioact.co.il/UserFiles/IfatExport(1).pdf

Iné projektyUpraviť

ZdrojUpraviť

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Yael Grobglas na anglickej Wikipédii.