Zoznam cisárov dynastie Sung

zoznamový článok projektov Wikimedia

Cisári Dynastie Sung, čínskeho štátu existujúceho v rokoch 960–1279. Zakladateľom Dynastie Sung a prvým cisárom bol Čao Kchuang-jin (cisár Tchaj-cu), predtým vojvodca ríše Neskoré Čou. Čao Kchuang-jin zjednotil Čínu pod svojou vládou a stabilizoval pomery. Jeho nástupcovia vládli celej Číne do roku 1127, kedy sa pod tlakom džürčenskej ríše Ťin museli vzdať severu krajiny a stiahnuť sa na juh za rieku Jang-c'-ťiang. Preto je vláda sungskej dynastie tradične delená na obdobie Severný Sung (do 1127) a Južný Sung (1127–1279).

Tchaj-cu, prvý cisár Dynastie Sung

Cisári Dynastie Sung sídlili v období Severný Sung v Pien-ťingu (dnešné Kchaj-feng), neskôr v Lin-ane (dnešné Chang-čou).

Cisár bol v čínskych štátoch, vrátane Dynastie Sung, dedičným najvyšším vládcom a hlavou štátu. Rast vplyvu džentry a konfuciánsky vzdelaných úradníkov, v sungskej dobe často vyberaných na základe výsledkov úradníckych skúšok, priniesol obmedzenejšiu rolu cisára pri formulovaní štátnej politiky, hoci vo všetkých štátnych záležitostiach mal naďalej posledné slovo.[1]

Zoznam cisárovUpraviť

Podľa čínskej tradície cisár po smrti obdržal čestné posmrtné meno. Posmrtné mena cisárov Dynastie Sung boli dlhé – obvykle osemnásťznakové, napr. Čchi-jün li-ťi jing-wu žuej-wen šen-te šeng-kung č'-ming ta-siao chuang-ti (chyba, jazyk nebol zadaný 啟運立極英武睿文神德聖功至明大孝皇帝) zakladateľa sungskej dynastie, cisára Tchaj-cu – a k identifikácii cisárov sa nepoužívajú, niesu preto v zozname uvedené. Ďalším menom uďelovaným posmrtne bolo chrámové meno, určené k použitiu pri obradoch v chráme predkov dynastie. Obe mená vyjadrovali charakter vlády a cisára, napríklad zakladatelia dynastií dostávali chrámové meno Tchaj-cu (chyba, jazyk nebol zadaný 太祖, Veľký predok).[2]

Éra vlády je názov kratšieho či dlhšieho obdobia vlády, sumarizujúc základný smer štátnej politiky. Cisári Dynastie Sung vyhlasovali po dobu svojej vlády jednu, či viac ér.[2]

Zoznam cisárov Dynastie Sung[3]
Meno Portrét Narodenie
Úmrtie
Vláda Éra vlády
chrámové priezvisko a osobné meno
Dynastia Severný Sung 9601127
Tchaj-cu
太祖
Čao Kchuang-jin
趙匡胤
  927–976 960976 Ťien-lung (建隆, 960–963)[4]

Čchien-te (乾德, 963–968)[5]
Kchaj-pao (開寶, 968–976)[6]

Tchaj-cung
太宗
Čao Kchuang-i, 趙匡義,
od 960 Čao Kuang-i 趙光義,
od 977 Čao Ťiung, 趙炅
  939–997 976997 Tchaj-pching-sing-kuo (太平興國, 976–984)[7]

Jung-si (雍熙, 984–987)[8]
Tuan-kung (端拱, 988–989)[9]
Čchun-chua (淳化, 990–994)[10]
Č'-tao (至道, 995–997)[11]

Čen-cung
真宗
Čao Tche-čchang, 趙德昌,
od 983 Čao Jüan-siou, 趙元休,
od 986 Čao Jüan-kchan, 趙元侃,
od 995 Čao Cheng, 趙恆
  968–1022 9971022 Sien-pching (咸平, 998–1003)[12]

Ťing-te (景德, 1004–1007)[13]
Ta-čung-siang-fu (大中祥符, 1008–1016)[14]
Tchien-si (天禧, 1017–1021)[15]
Čchien-sing (乾興, 1022)[16]

Žen-cung
仁宗
Čao Šou-i, 趙受益,
od 1018 Čao Čen, 趙禎
  1010–1063 10221063 Tchien-šeng (天聖, 1023–1032)[17]

Ming-tao (明道, 1032–1033)[18]
Ťing-jou (景祐, 1034–1038)[19]
Pao-jüan (寶元, 1038–1040)[20]
Kchang-ting (康定, 1040–1041)[21]
Čching-li (慶曆, 1041–1048)[22]
Chuang-jou (皇祐, 1049–1054)[23]
Č'-che (至和, 1054–1056)[24]
Ťia-jou (嘉祐, 1056–1063)[25]

Jing-cung
英宗
Čao Cung-š’, 趙宗實,
od 1062 Čao Šu, 趙曙
  1032–1067 10631067 Č'-pching (治平, 1064–1067)[26]
Šen-cung
神宗
Čao Čung-čen, 趙仲鍼,
od 1063 Čao Sü, 趙頊
  1048–1085 10671085 Si-ning (熙寧, 1068–1077)[27]

Jüan-feng (元豐, 1078–1085)[28]

Če-cung
哲宗
Čao Jung, 趙傭,
od 1085 Čao Sü, 趙煦
  1076–1100 10851100 Jüan-jou (元祐, 1086–1094)[29]

Šao-šeng (紹聖, 1094–1098)[30]
Jüan-fu (元符, 1098–1100)[31]

Chuej-cung
徽宗
Čao Ťi
趙佶
  1082–1135 11001126 Ťien-čung-ťing-kuo (建中靖國, 1101)[32]

Čchung-ning (崇寧, 1102–1106)[33]
Ta-kuan (大觀, 1107–1110)[34]
Čeng-che (政和, 1111–1118)[35]
Čchung-che (重和, 1118–1119)[36]
Süan-che (宣和, 1119–1125)[37]

Čchin-cung
欽宗
Čao Chuan
趙桓
  1100–1161 11261127 Ťing-kchang (靖康, 1125–1127)[38]
Dynastia Južný Sung, 11271279
Kao-cung
高宗
Čao Kou
趙構
  1107–1187 11271162 Ťing-jen (靖炎, 1127–1130)[39]

Šao-sing (紹興, 1131–1162)[40]

Siao-cung
孝宗
Čao Šen
趙昚
  1127–1194 11621189 Lung-sing (隆興, 1163–1164)[41]

Čchien-tao (乾道, 1165–1173)[42]
Čchun-si (淳熙, 1174–1189)[43]

Kuang-cung
光宗
Čao Tun
趙惇
  1147–1200 11891194 Šao-si (紹熙, 1190–1194)[44]
Ning-cung
寧宗
Čao Kchuo
趙擴
  1168–1224 11941224 Čching-jüan (慶元, 1195–1200)[45]

Ťia-tchaj (嘉泰, 1201–1204)[46]
Kchaj-si (開禧, 1205–1207)[47]
Ťia-ting (嘉定, 1208–1224)[48]

Li-cung
理宗
Čao Jün
趙昀
  1205–1264 12241264 Pao-čching (寶慶, 1225–1227)[49]

Šao-ting (紹定, 1228–1233)[50]
Tuan-pching (端平, 1234–1236)[51]
Ťia-si (嘉熙, 1237–1240)[52]
Čchun-jou (淳祐, 1241–1252)[53]
Pao-jou (寶祐, 1253–1258)[54]
Kchaj-čching (開慶, 1259)[55]
Ťing-ting (景定, 1260–1264)[56]

Tu-cung
度宗
Čao Čchi
趙祺
  1240–1274 12641274 Sien-čchun (咸淳, 1265–1274)[57]
Kung-cung
恭宗
Čao Sien
趙顯
1271–1323 12741276 Te-jou (德祐, 1275–1276)[58]
Tuan-cung
端宗
Čao Š'
趙是
1268–1278 12761278 Ťing-jen (景炎, 1276–1278)[59]
Chuaj-cung
怀宗
Čao Ping
趙昺
  1271–1279 12781279 Siang-sing (祥興, 1278–1279)[60]

ReferencieUpraviť

  1. MOTE, Frederick W. Imperial China 900-1800. Cambridge, Massachusetts : Harvard University Press, 2003. 1136 s. ISBN 0-674-01212-7. (anglicky)
  2. a b THEOBALD, Ulrich. Chinaknowledge - a universal guide for China studies [online]. [Cit. 2011-10-06]. Kapitola Chinese History - titles of rulers and names of persons. [ďalej len Theobald]. Dostupné online. (anglicky)
  3. Theobald. [Cit. 2011-10-04]. Kapitola Chinese History - Song Dynasty 宋 (960-1279) emperors and rulers.
  4. 柏 [BO], 楊 [Yang]. 中國歷史年表 [Timeline of Chinese History]. 2. vyd. Tchaj-pej : 星光出版社 [Sing-Kuang Book Company], 1977. (čínsky)
  5. Bo, s. 876–878.
  6. Bo, s. 878–881.
  7. Bo, s. 881–883.
  8. Bo, s. 883–885.
  9. Bo, s. 885–886.
  10. Bo, s. 886–887.
  11. Bo, s. 887.
  12. Bo, s. 887–881.
  13. Bo, s. 891–892.
  14. Bo, s. 892–894.
  15. Bo, s. 894–895.
  16. Bo, s. 895.
  17. Bo, s. 895–896.
  18. Bo, s. 896–897.
  19. Bo, s. 897–898.
  20. Bo, s. 898.
  21. Bo, s. 898–899.
  22. Bo, s. 899–903.
  23. Bo, s. 903–904.
  24. Bo, s. 905.
  25. Bo, s. 905–907.
  26. Bo, s. 908–909.
  27. Bo, s. 909–914.
  28. Bo, s. 914–918.
  29. Bo, s. 918–921.
  30. Bo, s. 921–923.
  31. Bo, s. 923–924.
  32. Bo, s. 927.
  33. Bo, s. 927–928.
  34. Bo, s. 928–929.
  35. Bo, s. 929–931.
  36. Bo, s. 931.
  37. Bo, s. 932–935.
  38. Bo, s. 937–938.
  39. Bo, s. 938–942.
  40. Bo, s. 944–961.
  41. Bo, s. 961–962.
  42. Bo, s. 963–965.
  43. Bo, s. 965–969.
  44. Bo, s. 970–972.
  45. Bo, s. 972–973.
  46. Bo, s. 977–978.
  47. Bo, s. 979–981.
  48. Bo, s. 981–988.
  49. Bo, s. 989–990.
  50. Bo, s. 991–994.
  51. Bo, s. 995–996.
  52. Bo, s. 996–997.
  53. Bo, s. 998–1002.
  54. Bo, s. 1003–1004.
  55. Bo, s. 1005.
  56. Bo, s. 1006–1008.
  57. Bo, s. 1008–1011.
  58. Bo, s. 1012–1013.
  59. Bo, s. 1013–1015.
  60. Bo, s. 1015–1016.

Iné projektyUpraviť

LiteratúraUpraviť

  • TWITCHETT, Denis; SMITH, Paul Jakov. The Cambridge History of China, Vol. 5 Part One: The Sung China And Its Precursors, 907-1279 AD. 1. vyd. Cambridge, New York, Melbourne, Madrid, Cape Town, Singapore, Sao Paulo, Delhi : Cambridge University Press, 2009. 1128 s. ISBN 0-521-81248-8, 978-0521812481. (anglicky)

Externé odkazyUpraviť