Zoznam najbližších galaxií

zoznamový článok projektov Wikimedia

Toto je zoznam najbližších galaxií zoradených podľa vzdialenosti vzostupne. Mnohé vzdialenosti sú len odhadované a niektoré sa môžu líšiť od skutočnosti až o 50 % alebo i viac, teda aj poradie je len približné. Vzdialenosti sú udávané vo svetelných rokoch.

Zoznamy galaxií
Galaxie
Najbližšie galaxie
Skupiny a kopy galaxií
Kvazary
z  d  u

ZoznamUpraviť

Poradie Obrázok Názov Vzdialenosť od Slnka Poznámka
1.   Galaxia 0 Naša galaxia
2. Trpasličia galaxia Veľký pes 25 000 ly Satelit Galaxie
3. Trpasličia galaxia Drak II 70 100 ly Satelit Galaxie
4. Trpasličia galaxia Tukan III 74 700 ly Satelit Galaxie
5. Segue 1 75 000 ly Satelit Galaxie
6.   Trpasličia galaxia Strelec 81 000 ly Satelit Galaxie
7. Trpasličia galaxia Vodný had I 90 000 ly Satelit Galaxie
8. Trpasličia galaxia Kýl III 90 700 ly Satelit Galaxie
9. Trpasličia galaxia Veľký voz II 98 000 ly Satelit Galaxie
10. Trpasličia galaxia Trojuholník II 98 000 ly Satelit Galaxie
11. Trpasličia galaxia Sieť II 102 000 ly Satelit Galaxie
12. Segue 2 114 000 ly Satelit Galaxie
13. Trpasličia galaxia Kýl II 122 000 ly Satelit Galaxie
14. Willman 1 120 000 ly Satelit Galaxie
15. Trpasličia galaxia Pastier II 136 000 ly Satelit Galaxie
16. Trpasličia galaxia Vlasy Bereniky 137 000 ly Satelit Galaxie
17. Trpasličia galaxia Maliar II 147 000 ly Satelit Galaxie
18. Trpasličia galaxia Pastier III 150 000 ly Satelit Galaxie
19. Trpasličia galaxia Tukan IV 157 000 ly Satelit Galaxie
20.   Veľký Magellanov mrak (LMC) 160 000 ly Satelit Galaxie
21. Trpasličia galaxia Žeriav II 179 000 ly Satelit Galaxie
22. Trpasličia galaxia Tukan II 186 000 ly Satelit Galaxie
23.   Trpasličia galaxia Pastier I 197 000 ly Satelit Galaxie
24.   Malý Magellanov mrak (SMC) 206 000 ly Satelit Galaxie
25.   Trpasličia galaxia Malý voz 206 500 ly Satelit Galaxie
26. Trpasličia galaxia Eridanus IV 250 000 ly Satelit Galaxie
27. Trpasličia galaxia Hodiny II 254 000 ly Satelit Galaxie
28.   Trpasličia galaxia Drak 258 000 ly Satelit Galaxie
29. Trpasličia galaxia Hodiny I 258 000 ly Satelit Galaxie
30. Trpasličia galaxia Ryby I 260 000 ly Satelit Galaxie
31.   NGC 2419 276 000 ly Otvorená hviezdokopa
32. Trpasličia galaxia Sextant 281 000 ly Satelit Galaxie
33. Trpasličia galaxia Panna I 281 500 ly Satelit Galaxie
34.   Trpasličia galaxia Sochár 287 000 ly Satelit Galaxie
35. Trpasličia galaxia Veľký voz 330 000 ly Satelit Galaxie
36.   Trpasličia galaxia Kýl 330 500 ly Satelit Galaxie
37. Trpasličia galaxia Pohár II 383 000 ly Satelit Galaxie
38.   Trpasličia galaxia Herkules 430 000 ly Satelit Galaxie
39. Trpasličia galaxia Pec 460 000 ly Satelit Galaxie
40. Trpasličia galaxia Poľovné psy II 490 000 ly Satelit Galaxie
41.   Trpasličia galaxia Lev IV 502 000 ly Satelit Galaxie
42. Trpasličia galaxia Lev V 570 000 ly Satelit Galaxie
43. Trpasličia galaxia Ryby II 596 000 ly Satelit Galaxie
44.   Trpasličia galaxia Lev II 701 000 ly Satelit Galaxie
45. Trpasličia galaxia Poľovné psy I 711 000 ly Satelit Galaxie
46.   Trpasličia galaxia Lev I 890 000 ly Satelit Galaxie
47. Trpasličia galaxia Lev T 1 370 000 ly Satelit Galaxie
48.   Trpasličia galaxia Fénix 1 440 000 ly Satelit Galaxie
49.   Barnardova galaxia (NGC 6822) 1 760 000 ly Satelit Galaxie
50. MGC1 2 000 000 ly Guľová hviezdokopa
51.   NGC 185 2 021 000 ly Satelit Galaxie Androméda
52.   Androméda II 2 130 500 ly Satelit Galaxie Androméda
53.   IC 10 2 200 000 ly Satelit Galaxie Androméda
54.   NGC 147 2 202 000 ly Satelit Galaxie Androméda
55.   Trpasličia galaxia Lev A (Lev III) 2 250 000 ly Satelit Galaxie
56.   IC 1613 2 350 000 ly Satelit Galaxie Androméda
57. Androméda XI 2 410 000 ly Satelit Galaxie Androméda
58.   Androméda I 2 430 500 ly Satelit Galaxie Androméda
59.   Androméda III 2 440 500 ly Satelit Galaxie Androméda
60. 60px Trpasličia galaxia Veľryba 2 480 000 ly Satelit Galaxie Androméda
61.   Galaxia M32 (NGC 221) 2 480 500 ly Satelit Galaxie Androméda
62.   Trpasličia galaxia Kasiopeja 2 490 000 ly Satelit Galaxie Androméda
63. Androméda IX 2 500 000 ly Satelit Galaxie Androméda
64.   LGS 3 2 510 500 ly Satelit Galaxie v Trojuholníku 
65. Androméda V 2 520 000 ly Satelit Galaxie Androméda
66.   Trpasličia sférická galaxia Pegas (Androméda VI) 2 550 000 ly Satelit Galaxie Androméda
67.   Galaxia Androméda (M31) 2 560 000 ly
68.   Galaxia v Trojuholníku (M33) 2 592 000 ly
69.   Galaxia M110 (NGC 205) 2 690 500 ly Satelit Galaxie Androméda
70. Androméda VIII 2 700 000 ly Satelit Galaxie Androméda
71. Androméda XXI 2 800 000 ly Satelit Galaxie Androméda
72.   Trpasličia galaxia Tukan 2 836 000 ly
73.   Androméda X 2 900 000 ly Satelit Galaxie Androméda
74.   Trpasličia galaxia Pegas 3 000 000 ly Satelit Galaxie Androméda
75. Androméda XIX 3 040 000 ly Satelit Galaxie Androméda
76.   Wolf-Lundmark-Melotte (WLM) 3 064 500 ly
77. Androméda XXII 3 220 000 ly Satelit Galaxie Androméda
78.   Trpasličia nepravidelná galaxia Strelec 3 390 000 ly
79.   Trpasličia galaxia Vodnár 3 490 000 ly
80.   UGC 4879 (VV 124) 3 590 000 ly
81.   Trpasličia galaxia Výveva 4 080 000 ly
82.   Sextans A 4 310 000 ly

Pozri ajUpraviť