Zoznam najbližších galaxií

zoznamový článok projektov Wikimedia

Toto je zoznam najbližších galaxií zoradených podľa vzdialenosti vzostupne. Mnohé vzdialenosti sú len odhadované a niektoré sa môžu líšiť od skutočnosti až o 50 % alebo i viac, teda aj poradie je len približné. Vzdialenosti sú udávané vo svetelných rokoch.

Zoznamy galaxií
Galaxie
Najbližšie galaxie
Skupiny a kopy galaxií
Kvazary
z  d  u

ZoznamUpraviť

Poradie Obrázok Názov Vzdialenosť od Slnka Poznámka
1.   Galaxia 0 Naša galaxia
2. Trpasličia galaxia Veľký pes 25 000 ly Satelit Galaxie
3. Segue 1 75 000 ly Satelit Galaxie
4.   Trpasličia galaxia Strelec 81 000 ly Satelit Galaxie
5. Trpasličia galaxia Veľký voz II 98 000 ly Satelit Galaxie
6. Trpasličia galaxia Sieť II 98 000 ly Satelit Galaxie
7. Trpasličia galaxia Trojuholník II 98 000 ly Satelit Galaxie
8. Segue 2 114 000 ly Satelit Galaxie
9. Willman 1 120 000 ly Satelit Galaxie
10. Trpasličia galaxia Pastier II 136 000 ly Satelit Galaxie
11. Trpasličia galaxia Vlasy Bereniky 137 000 ly Satelit Galaxie
12. Trpasličia galaxia Pastier III 150 000 ly Satelit Galaxie
13.   Veľký Magellanov mrak (LMC) 160 000 ly Satelit Galaxie
14.   Trpasličia galaxia Pastier I 197 000 ly Satelit Galaxie
15.   Malý Magellanov mrak (SMC) 206 000 ly Satelit Galaxie
16.   Trpasličia galaxia Malý voz 206 500 ly Satelit Galaxie
17.   Trpasličia galaxia Drak 248 000 ly Satelit Galaxie
18. Trpasličia galaxia Ryby I 260 000 ly Satelit Galaxie
19.   NGC 2419 276 000 ly Otvorená hviezdokopa
20. Trpasličia galaxia Sextant 281 000 ly Satelit Galaxie
21. Trpasličia galaxia Panna I 281 500 ly Satelit Galaxie
22.   Trpasličia galaxia Sochár 287 000 ly Satelit Galaxie
23. Trpasličia galaxia Veľký voz 330 000 ly Satelit Galaxie
24.   Trpasličia galaxia Kýl 330 500 ly Satelit Galaxie
25. Trpasličia galaxia Pohár II 383 000 ly Satelit Galaxie
26.   Trpasličia galaxia Herkules 430 000 ly Satelit Galaxie
27. Trpasličia galaxia Pec 460 000 ly Satelit Galaxie
28. Trpasličia galaxia Poľovné psy II 490 000 ly Satelit Galaxie
29.   Trpasličia galaxia Lev IV 502 000 ly Satelit Galaxie
30. Trpasličia galaxia Lev V 570 000 ly Satelit Galaxie
31. Trpasličia galaxia Ryby II 596 000 ly Satelit Galaxie
32.   Trpasličia galaxia Lev II 701 000 ly Satelit Galaxie
33. Trpasličia galaxia Poľovné psy I 711 000 ly Satelit Galaxie
34.   Trpasličia galaxia Lev I 890 000 ly Satelit Galaxie
35. Trpasličia galaxia Lev T 1 370 000 ly Satelit Galaxie
36.   Trpasličia galaxia Fénix 1 440 000 ly Satelit Galaxie
37.   Barnardova galaxia (NGC 6822) 1 760 000 ly Satelit Galaxie
38. MGC1 2 000 000 ly Guľová hviezdokopa
39.   NGC 185 2 021 000 ly Satelit Galaxie Androméda
40.   Androméda II 2 130 500 ly Satelit Galaxie Androméda
41.   IC 10 2 200 000 ly Satelit Galaxie Androméda
42.   NGC 147 2 202 000 ly Satelit Galaxie Androméda
43.   Trpasličia galaxia Lev A (Lev III) 2 250 000 ly Satelit Galaxie
44.   IC 1613 2 350 000 ly Satelit Galaxie Androméda
45. Androméda XI 2 410 000 ly Satelit Galaxie Androméda
46.   Androméda I 2 430 500 ly Satelit Galaxie Androméda
47.   Androméda III 2 440 500 ly Satelit Galaxie Androméda
48. 60px Trpasličia galaxia Veľryba 2 480 000 ly Satelit Galaxie Androméda
49.   Galaxia M32 (NGC 221) 2 480 500 ly Satelit Galaxie Androméda
50.   Trpasličia galaxia Kasiopeja 2 490 000 ly Satelit Galaxie Androméda
51. Androméda IX 2 500 000 ly Satelit Galaxie Androméda
52.   LGS 3 2 510 500 ly Satelit Galaxie v Trojuholníku 
53. Androméda V 2 520 000 ly Satelit Galaxie Androméda
54.   Trpasličia sférická galaxia Pegas (Androméda VI) 2 550 000 ly Satelit Galaxie Androméda
55.   Galaxia Androméda (M31) 2 560 000 ly
56.   Galaxia v Trojuholníku (M33) 2 592 000 ly
57.   Galaxia M110 (NGC 205) 2 690 500 ly Satelit Galaxie Androméda
58. Androméda VIII 2 700 000 ly Satelit Galaxie Androméda
59. Androméda XXI 2 800 000 ly Satelit Galaxie Androméda
60.   Trpasličia galaxia Tukan 2 836 000 ly
61.   Androméda X 2 900 000 ly Satelit Galaxie Androméda
62.   Trpasličia galaxia Pegas 3 000 000 ly Satelit Galaxie Androméda
63. Androméda XIX 3 040 000 ly Satelit Galaxie Androméda
64.   Wolf-Lundmark-Melotte (WLM) 3 064 500 ly
65. Androméda XXII 3 220 000 ly Satelit Galaxie Androméda
66.   Trpasličia nepravidelná galaxia Strelec 3 390 000 ly
67.   Trpasličia galaxia Vodnár 3 490 000 ly
68.   UGC 4879 (VV 124) 3 590 000 ly
69.   Trpasličia galaxia Výveva 4 080 000 ly
70.   Sextans A 4 310 000 ly

Pozri ajUpraviť