Zoznam najvyšších budov v Londýne

zoznamový článok projektov Wikimedia

Toto je zoznam najvyšších budov v Londýne. Zoznam obsahuje budovy, ktoré sú vyššie ako 150 m. V súčasnosti je najvyššou budovou v Londýne Shard London Bridge s výškou 310 je aj najvyššou budovou v Európskej únii a druhou najvyššou v Európe. 6 londýnskych mrakodrapov sa nachádzajú v City of London, 7 v Canary Wharf, Shard London Bridge sa nachádza v Southwarku a St George Wharf Tower sa nachádza v Lambethe.

Skyline Londýna: vľavo Southwark, vpravo City of London

ZoznamUpraviť

Poradie Obrázok Názov Výška Počet poschodí Rok dokončenia Štvrť/obvod
1.   Shard London Bridge 310 m 95 2012 Southwark
2.   One Canada Square 235 m 50 1991 Canary Wharf
3.   Heron Tower 230 m 46 2010 City of London
4.   Leadenhall Building 225 m 46 2014 City of London
5.   25 Canada Square 201 m 45 2001 Canary Wharf
6.   8 Canada Square 199,5 m 45 2002 Canary Wharf
7.   Tower 42 183 m 43 1980 City of London
8.   St George Wharf Tower 181 m 49 2013 Lambeth
9.   30 St Mary Axe 179,8 m 41 2003 City of London
10.   Broadgate Tower 164,3 m 35 2007 City of London
11.   20 Fenchurch Street 160 m 37 2014 City of London
12.   One Churchill Place 156 m 32 2004 Canary Wharf
13.   25 Bank Street 153 m 33 2003 Canary Wharf
14.   40 Bank Street 153 m 33 2003 Canary Wharf
15.   10 Upper Bank Street 151 m 32 2003 Canary Wharf

Budovy vo výstavbeUpraviť

Poradie Obrázok stavby Obrázok Názov Výška Počet poschodí Plánované dokončenie
1.     The Pinnacle 288 m 64 2013
2.   Riverside South 1 237 m 45 2014
3.   Riverside South 2 186 m 37 2014
4. 100 Bishopsgate[1] 172 m 40 2014
5. Bevis Marks House Redevelopment[2] 168 m 40 ?

Najvyššie inžinierske stavbyUpraviť

Obrázok Názov Výška Rok dokončenia
  Crystal Palace Transmitter[3] 221,9 m 1950
  BT Tower[4] 177 m 1964
  Croydon Transmitter[5] 153 m 1964
  London Eye[6] 135 m 1999
  Wembley Stadium[7] 133 m 2007
  ArcelorMittal Orbit[8] 115 m 2012
  Battersea Power Station[9] 113 m 1953
  Katedrála svätého Pavla[10] 111 m 1710
  Victoria Tower[11] 102 m 1858
  Tate Modern[12] 99,1 m 1963
  Elizabeth Tower[13] 96 m 1859
  The O2[14] 95 m 1999
  Westminsterská katedrála[15] 87 m 1903
  Queen's Tower[16] 87 m 1887
  St. Mary Abbots Church[17] 84,7 m 1872
  Kostol svätej Augustíny[18] 77,4 m 1877

Časová osUpraviť

Od – do Obrázok Názov Výška Počet poschodí
1599 – 1613   Prvé Globe Theater 11 m 3
1614 – 1644   Druhé Globe Theater 11 m 3
1847 – 1852   Palm House 20 m 1
1852 – 1868   King's Cross railway station 34 m 1
1868 – 1961   St. Pancras railway station 82 m 6
1961 – 1963   Upstream Building 107 m 26
1963 – 1970   Millbank Tower 119 m 33
1970 – 1974   Euston Tower 124 m 36
1974 – 1980   Guy’s Tower 143 m 34
1980 – 1991   Tower 42 183 m 47
1991 – 2012   One Canada Square 235 m 50
2012 –   Shard London Bridge 310 m 87

ZdrojUpraviť

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku List of tallest buildings and structures in London na anglickej Wikipédii.

ReferencieUpraviť

  1. 100 Bishopsgate [online]. SkyscraperPage.com. Dostupné online. (anglicky)
  2. Bevis Marks House Redevelopment [online]. SkyscraperPage.com. Dostupné online. (anglicky)
  3. Crystal Palace Transmitter [online]. SkyscraperPage.com. Dostupné online. (anglicky)
  4. BT Tower [online]. SkyscraperPage.com. Dostupné online. (anglicky)
  5. Croydon TV Tower [online]. SkyscraperPage.com. Dostupné online. (anglicky)
  6. London Eye [online]. SkyscraperPage.com. Dostupné online. (anglicky)
  7. Wembley Stadium [online]. SkyscraperPage.com. Dostupné online. (anglicky)
  8. ArcelorMittal Orbit [online]. SkyscraperPage.com. Dostupné online. (anglicky)
  9. Battersea Power Station [online]. SkyscraperPage.com. Dostupné online. (anglicky)
  10. St. Paul's Cathedral [online]. SkyscraperPage.com. Dostupné online. (anglicky)
  11. Houses of Parliament [online]. SkyscraperPage.com. Dostupné online. (anglicky)
  12. Tate Modern [online]. SkyscraperPage.com. Dostupné online. (anglicky)
  13. 25 Tallest Clock Towers/Government Structures/Palaces [online]. CTBUH. Dostupné online. (anglicky)
  14. The O2 [online]. SkyscraperPage.com. Dostupné online. (anglicky)
  15. Westminster Cathedral [online]. SkyscraperPage.com. Dostupné online. (anglicky)
  16. The Queen's Tower, Imperial College [online]. SkyscraperPage.com. Dostupné online. (anglicky)
  17. St. Mary Abbots Church [online]. SkyscraperPage.com. Dostupné online. (anglicky)
  18. Chruch of St. Augustine [online]. SkyscraperPage.com. Dostupné online. (anglicky)