Zoznam významných svetových tenoristov

zoznamový článok projektov Wikimedia

Toto je zoznam významných svetových operných spevákov – tenoristov. Zoznam je možné dopĺňať.

AUpraviť

ÁUpraviť

BUpraviť

CUpraviť

DUpraviť

EUpraviť

FUpraviť

GUpraviť

HUpraviť

CHUpraviť

IUpraviť

JUpraviť

KUpraviť

LUpraviť

MUpraviť

NUpraviť

OUpraviť

PUpraviť

RUpraviť

SUpraviť

TUpraviť

UUpraviť

VUpraviť

WUpraviť

ZUpraviť

ŽUpraviť

LiteratúraUpraviť

  • ARLEAGA y PEREIRA, F.: Celebridades musicales. Barcelona: Editorial Aristico de I.T.M. Gegul, 1886.
  • BLAIR, D.S.: Great opera singers of the twentieth century 1927-1990. Lewiston: Edwin Mellen Press, 1991.
  • BLAUKOPF, K.: Grosse Oper, grosse Sänger. Teufen: Arthur Niggli und Willy Verkauf, 1955.
  • BLYTH, A: Opera on Record. New York: Harper Colophon Books, 1982.
  • BLYTH, A.: Opera on Record 3. Dover: Longwood Press, 1984.
  • BRAND-SELTEI, E.: Belcanto: eine Kulturgeschichte der Gesangskunst. Wilhelmshaven: Heinrichshofen's Verlag, 1972.
  • de BREMONT, A.: The Great Singers. New York: Brentano's, 1892.
  • de CANDE, R – BLANCHARD, R.: Dieux et divas de l'opera: de 1820 a 1950 grandeur et decadence du bel canto. Paris: Plon, 1986.
  • CELLETTI, R.: Le grandi voci; dizionario critico; biografico dei cantanti con discografia operistica. Roma: Istituto per la Collaborazione Culturale, 1964.
  • CELLETTI, R.: Voce di tenore. Milano: IdeaLibri, 1989.
  • DAVIDSON, G.: Opera biographies. London: Werner Laurie, 1955.
  • DOUGLAS, N.: Legendary voices. London: Andre Deutsch, 1992.
  • DUSEK, P. – PARSCHALK, V.: Nicht nur Tenore: das Beste aus der Opernwerkstatt. Wien: Jugend und Volk, 1988.
  • DUSEK, P. – PARSCHALK, V.: Nicht nur Tenore: das Beste aus der Opernwerkstatt. Zweiter Band. Wien: Jugend und Volk, 1988.
  • DUSEK, P. – PARSCHALK, V.: Nicht nur Tenore: das Beste aus der Opernwerkstatt. Dritter Band. Wien: Jugend und Volk, 1988.
  • EWEN, D.: Musicians since 1900: performers in concert and opera. New York: H. W. Wilson, 1978.
  • KESTING, J.: Die grossen Sänger. Düsseldorf: Claassen, 1986.
  • KLEIN, H.: The golden age of opera. London: George Routledge & Sons, Ltd., 1933.
  • LAHEE, H.C.: Famous singers of to-day and yesterday. Boston: L.C. Page, 1898.
  • LAHEE, H.C.: The Grand Opera Singers of Today. Boston: The Page Company Publishers, 1922.
  • LAURI-VOLPI, G.: Voci parallele. Bologna: Bongiovanni Editore, 1977.
  • MARCHAND, M.P.: 100 grandes cantantes del pasado. Santiago de Chile: Editorial Andres Bello, 1990.
  • NATAN, A.: Primo Uomo: grosse Sänger der Oper. Basil: Basilius Presse, 1963.
  • PLEASANTS, H.: The great singers: From Jenny Lind to Callas and Pavarotti. London: Victor Gollancz Ltd, 1967.
  • POSSIGER, G.: Die grossen Sänger und Dirigenten. Münich: Wilhelm Heyne, 1968.
  • PUJOL, R.: Mundo lirico. Barcelona: Ediciones Rondas, 1965.
  • ROGERS, F.: Some famous singers of the 19th century. New York: Arno Press, 1977.
  • ROSENTHAL, H.T.: Great singers of today. London: Calder and Boyars, 1966.
  • SCOTT, M.: The record of singing to 1914. London: Gerald Duckworth, 1977.
  • SCOTT, M.: The record of singing. Vol. 2: 1914 to 1925. London: Gerald Duckworth & Co. Ltd., 1979.
  • SCHWEIGER, E.: Warum der Applaus: berühmte Interpreten über ihre Musik. Münich: Ehrenwirth Verlag, 1968.
  • SIMPSON, H.: Singers to remember. Lingfield: Oakwood Press, 1972.
  • STEANE, J.B.: The grand tradition: seventy years of singing on record. London: Gerald Duckworth & Co. Ltd., 1974.
  • TUGGLE, R.A – MISH, H.: The golden age of opera. New York: Holt, Rinehart and Winston, 1983.

Externé odkazyUpraviť

  • History of the tenor
  • mostlyopera, diskusia o najlepších tenoristoch súčasnosti v anglickom jazyku
  • sodahead, diskusia o najlepších tenoristoch 20. storočia v anglickom jazyku
  • wordlrec, diskusia o najlepších tenoristoch v anglickom jazyku