Ľubica Čekovská

slovenská skladateľka a klaviristka

Ľubica Čekovská (* 16. marec 1975, Humenné) je slovenská skladateľka, aranžérka a klaviristka. Vyštudovala hudobnú teóriu a kompozíciu na Vysokej škole múzických umení v Bratislave. Neskôr pokračovala v postgraduálnom štúdiu na Kráľovskej hudobnej akadémii v Londýne. Je zastupovaná renomovaným vydavateľstvom Baerenreiter v Nemecku. Je držiteľkou mnohých ocenení doma i v zahraničí. Komponuje aj filmovú a divadelnú hudbu. (“Kruté radosti”, “Rukojemník”, “Dubček”, “Zakliata jaskyňa” či dokumentárne filmy.

Ľubica Čekovská
Ľubica Čekovská
Základné informácie
Narodenie 16. marec 1975 (49 rokov)
Humenné, ČSSR
Pôsobenie skladateľka, klaviristka
Žáner klasická hudba, džez,
Hrá na nástrojoch klavír
Súvisiace
články
Marián Čekovský, Bratislava Hot Serenaders

Zo života upraviť

Jej diela boli uvedené na dôležitých festivaloch súčasnej hudby. V roku 2009 bola jej kompozícia „Turbulence“ vybraná na festival ISCM New Music Days vo Švédsku. V tom istom roku si Slovenské národné divadlo objednalo jej prvú operu „Dorian Gray“, ktorá mala úspešnú premiéru v roku 2013, a táto premiéra bola súčasťou ISCM World Music Days na Slovensku. V roku 2010/2011 bola rezidenčným skladateľom „Composer in residence“ v Gere v Nemecku pri orchestri Philharmonisches Orchestra Altenburg-Gera.

V auguste 2020 mala na festivale v Bregenzi premiéru jej druhá opera – buffa „Impresario Dotcom“ Fassung Bregenz. V roku 2022, dielo s veľkým ohlasom zarezonovalo na doskách SND v Bratislave.

Ocenenia upraviť

  • 1999 Elsie Owen Prize of the Royal Academy of Music
  • 1999 Cuthberth Nunn Composition Prize of the Royal Academy of Music – dielo Fragment a elégia op. 4
  • 2000 Leverhulme Award
  • 2000 Mosco Carner Award – dielo Turbulence
  • 2004 Cena Jána Levoslava Bellu – dielo Klavírny koncert

Diskografia, kompilácie upraviť

  • Works for Trumpet and Organ – Ján Vladimír Michalko a Juraj Bartoš – Diskant, CD
  • 2001 Seven Through Five – Societa Rigata -, CD
  • 2005 Melos Ethos Ensemble – Hudobné centrum HC, CD
  • 2005 Passing Impressions – Hevhetia, CD
  • 2006 Visions – Slovak Music for Cello and Accordion – Diskant, CD
  • 2007 Cellomania – Pavlík Records, CD

Ďalšie diela upraviť

  • 2013 Soundtrack ku hre The Mandate

Referencie upraviť

Iné projekty upraviť

Externé odkazy upraviť