Malý seminár (Nitra): Rozdiel medzi revíziami

Budova bývalého malého seminár, dnes budova Kňazského seminára sv. Gorazda
Smazaný obsah Přidaný obsah
Vytvorená stránka „'''Kňazský seminár svätého Gorazda''' sa nachádza v klasicistickej palácovej budove Malého seminára. Dvojpod...“
(Žiaden rozdiel)

Verzia z 11:22, 1. február 2016

Kňazský seminár svätého Gorazda sa nachádza v klasicistickej palácovej budove Malého seminára. Dvojpodlažný objekt bol postavený v tvare "U" na staršom základe v rokoch 1876 - 1884 . Zásluhu na jeho postavený má biskup A. Roškoványi. Kňazský seminár slúži Cyrilo - Metodskej Bohosloveckej Fakulty Univerzity Komenského v Bratislave. Zakladateľom kňazského seminára bol biskup Palugyay.

Na budove sa pred vstupnou bránou nachádzajú 2 erby. Erby s nápismi naznačujú poslanie budovy. Na pravej strane je erb biskupa Palugyaya s textom: "Gloria aeterna praesuli Emerico Palugyay, Qui Haec Atria Insigni e Zelo posito Legato, iuventuti ecdclesiasticae Institui Iussit", čo v preklade znamená Večná sláva biskuupovi Imrichovi Palugyayovi, ktorý tieto priestory zo svojej vynikajúcej obetavosti zanechajúc potrebný kapitál pre ciele cirkevného dorastu prikázal zriadiť. Na ľavej strane je erb biskupa Roškoványiho, ktorý je nasledovný: "Honoris gratisci praesulis Augustini Roškoványi Devoveor Qui aedes has, virtuti scienciisque sacras singulari pietate et zelo aperuit Iuvenesque levitas favore charitate ac tutela prosecutus perbenigne iuvit". Text v preklade znamená Zasvätcujem k úcte vďačnému biskupovi Augustínovi Roškoványimu, ktorý túto budovu, zasvätenú cnosti a vedám, jedinečnou zbožnosťou a horlivosťou otvoril a mladých levítov priazňou, láskou a ochranou preláskavou pomáhal sprevádzať.

Literatúra

  • výňatok textu Malý seminár, Krajský pamiatkový úrad, Nitra