Otvoriť hlavné menu

Alla Borisovna Pugačovová

ruská speváčka a herečka

Alla Borisovna Pugačovová (rus. Алла Борисовна Пугачёва – Alla Borisovna Pugačova; * 15. apríl 1949, Moskva, Sovietsky zväz) je sovietska a ruská speváčka a herečka. Jej umelecká kariéra pod umeleckým menom Alla Pugačovová, ktorú začala v roku 1965 trvá až dodnes. Pugačovovej precítený mezosopránový hlasový prejav zaradil túto speváčku medzi najuznávanejšie umelkyne krajín bývalej ZSSR, jej meno sa nachádza v prvej desiatke zoznamu najpredávanejších hudobných umelcov sveta.[1] V roku 1991 získala titul Národnej umelkyne Sovietskeho zväzu.

Alla Pugačovová
Alla Pugačovová v roku 2009
Alla Pugačovová v roku 2009
Základné informácie
Popis umelca sovietska a ruská speváčka a herečka
Rodné meno Alla Borisovna Pugačovová
Narodenie 15. apríl 1949 (70 rokov)
Moskva, Sovietsky zväz
Pôsobenie 1965-súčasnosť
Žáner pop, disco, funk rock, art rock, new wave
Vydavateľstvá Melodija
Webstránka www.allapugacheva.ru
V roku 2009 s prezidentom Ruska Dmitrijom Medvedevom

ŽivotopisUpraviť

Alla Pugačovová sa narodila 15. apríla 1949 v Moskve ako prvorodené dieťa manželom Borisovi Michailovičovi Pugačovovi a Zinaide Archipovne Odegovej. Takmer presne rok po narodení Ally sa manželom narodil ešte syn Jevgenij Borisovič Pugačov (*7. apríl 1950 - † 19. február 2011).

V roku 1976 Alla Pugačovová vystúpila v Cannes (Francúzsko) na veľtrhu gramofónových spoločností ako šansoniérka, no známa bola interpretáciou skladieb popového žánru, či spievanými baladami. Alle Pugačevovej vyšlo viacero albumov, vo vtedajšom Sovietskom zväze sa v rôznych anketách o najobľúbenejšie piesne dostali v hodnoteniach do prvej desiatky. Autorom jej skladieb bol Alexander Zacepin, v ktorého malom domácom štúdiu boli vyrobené jej prvé nahrávky až do podpísania zmluvy s hudobným vydavateľstvom Melodia (rusky: Μелодия).[2] V roku 1981 vyšiel v česko-slovenskom Supraphone album s jej piesňami.

Táto speváčka je v Rusku populárna dodnes. V roku 1997 sa stala tretíkrát za sebou Ženou roka.[3] V roku 2008 sa dostala na tretie miesto ankety ruskej televíznej súťaže. Ruský denník Izvestija v marci roku 2009 oznámil správu, že počas plánovaného koncertného turné mala v Rusku Alla Pugačovová vystúpiť na spoločnom koncerte s Michaelom Jacksonom.[4][5]

VzťahyUpraviť

Dodnes (r. 2011) bola Pugačovová štyrikrát vydatá a rozvedená, v súčasnosti je piaty raz vydatá, 23. decembra 2011 sa stal jej manželom je dlhoročný partner, moderátor Maxim Galkin. Ako jedna z najpopulárnejších osobností krajín bývalého ZSSR bola a je Pugačovová neustále vďačným objektom bulvárnych médií, ktoré neustále zverejňujú dlhé zoznamy jej partnerov. Oficiálne manželské vzťahy:

DiskografiaUpraviť

Štúdiové albumyUpraviť

  • 1976 - Золотой Орфей '76
  • 1977 - Зеркало души
  • 1979 - Арлекино и другие
  • 1980 - Поднимись над суетой
  • 1980 - То ли ещё будет
  • 1982 - Как тревожен этот путь
  • 1985 - Ах, как хочется жить
  • 1985 - Алла Пугачёва в Стокгольме
  • 1986 - Счастья в личной жизни
  • 1986 - Пришла и говорю
  • 1988 - Песни вместо писем
  • 1990 - Алла
  • 1991 - Рождественские встречи-91
  • 1992 - Рождественские встречи-92
  • 1995 - Не делайте мне больно, господа
  • 1998 - Да!
  • 2001 - Речной трамвайчик
  • 2002 - А был ли мальчик?
  • 2003 - Живи спокойно, страна!
  • 2008 - Приглашение на закат

Film a televíziaUpraviť

  • 1978 - Женщина, которая поёт
  • 1981 - Любовью за любовь
  • 1984 - Встречи с Аллой Пугачёвой
  • 1985 - Пришла и говорю
  • 1985 - Сезон чудес
  • 1995 - Жди и помни меня
  • 2003 - За двумя зайцами

ReferencieUpraviť

  1. Encyclopædia Britannica repeats a claim on its features website that Pugacheva has sold around 250 million records. Other internet sources claim figures from 75 million to 250 million records, though there is no official source for this information.
  2. DORŮŽKA, Lubomír. Panoráma populární hudby 1918/1978. Praha : Mladá Fronta, 1987. S. 240.
  3. SME.sk: zaujímavosti
  4. www.novinky.cz: Michael Jackson a Alla Pugačovová chystají podle ruských novin společný koncert
  5. www.halonoviny.cz: Zpěvačka Alla Pugačovová oslavila šedesátiny

Externé odkazyUpraviť

Iné projektyUpraviť