BSG Chemie Leipzig alebo celým menom Betriebssportgemeinschaft Chemie Leipzig e.V. bol futbalový klub z nemeckého mesta Lipsko. Bol založený 16. augusta 1950, zanikol v roku 1990. Počas svojej existencie v rámci Nemeckej demokratickej republiky vyhral klub dva ligové tituly a dvakrát národný pohár.

BSG Chemie Leipzig
Celý názovBetriebssportgemeinschaft Chemie Leipzig e.V.
Založený1950
Rozpustený1990
ŠtadiónAlfred-Kunze-Sportpark, Lipsko
Kapacita10 889
Domáce farby
Hosťovské farby

História upraviť

Pred druhou svetovou vojnou bolo v Lipsku viacero futbalových klubov. V roku 1919 vznikol klub Britannia Leipzig. V roku 1919 sa tento klub zlúčil s ďalším miestnym klubom FC Hertha 05 Leipzig, čím vznikol nový klub s menom Leipziger Sportverein 1899. V roku 1938 došlo k zlúčeniu s klubom SV Tura a vznikol klub KSG Tura/SpVgg Leipzig. Po vojne došlo k zrušeniu existujúcich klubov a spolkov. V roku 1946 tak vznikol v Lipsku nový klub s názvom SG Leipzig-Leutzsch ako pokračovateľ tradície bývalého klubu TuRa. V roku 1949 došlo k zlúčeniu klubu s viacerými miestnymi klubmi, čím vznikol väčší klub ZSG Industrie Leipzig. V roku 1950 došlo k premenovaniu nového klubu na BSG Chemie Leipzig, čo je zároveň považované na vznik nového klubu. V sezóne 1950/51 sa klubu podarilo získať svoj prvý ligový titul. V roku 1954 došlo k zrušeniu klubu a dovtedajší hráči prešli ku konkurenčnému Lokomotive Leipzig. V roku 1963 došlo k zlúčeniu Lokomotive s klubom SC Rotation Leipzig, čím vznikol klub SC Leipzig. Súčasne došlo k opätovnému vytvoreniu pôvodného klubu BSG Chemie Leipzig. Klub už s pôvodným názvom hneď vyhral svoj druhý ligový titul, keď triumfoval v sezóne 1963/64. Klubu sa od tejto sezóny už veľmi nedarilo a začal sa pohybovať striedavo medzi prvou a druhou ligou.

Zánik a znovuzaloženie upraviť

Po zjednotení Nemecka v roku 1990 došlo k premenovaniu BSG Chemie na FC Grün-Weiß Leipzig. Nové meno však veľmi nepomohlo a klub sa spojil s klubom SV Chemie Böhlen z neďalekého mesta Böhlen, tým vznikol úplne nový klub FC Sachsen Leipzig. To znamenalo zánik klubu BSG Chemie. Fanúšikovia pôvodného klubu však v roku 1997 znovuzaložili svoj obľúbený klub, ktorý dostal rovnaký názov, ako pôvodný tím a to BSG Chemie Leipzig. Nový klub hrá štvrtú najvyššiu nemeckú súťaž.

Štadión upraviť

BSG Chemie hrával svoje domáce stretnutia na štadióne Alfred-Kunze-Sportpark. Tento bol otvorený v roku 1920. V čase, kedy ešte klub aktívne pôsobil mal štadión kapacitu 10 889 miest. V súčasnosti hrá na štadióne nástupca pôvodného klubu BSG Chemie Leipzig. Nová kapacita štadióna je 4 999 miest.

Farby a znak klubu upraviť

Klubovými farbami boli zelená a biela, hráči hrali zápasy v zelených alebo čiernych dresoch.

Názvy klubu upraviť

SG/Industrie
  • 1946 – SG Leipzig-Leutzsch (Sportgemeinschaft Leipzig-Leutzsch)
  • 1949 – ZSG Industrie Leipzig (Zentralen Sportgemeinschaft Industrie Leipzig)
  • 1950 – zánik
Chemie
  • 1950 – BSG Chemie Leipzig (Betriebssportgemeinschaft Chemie Leipzig)
  • 1954 – SC Lokomotive Leipzig (Sportclub Lokomotive Leipzig)
  • 1963 – BSG Chemie Leipzig (Betriebssportgemeinschaft Chemie Leipzig)
  • 1990 – fúzia s BSG Chemie BöhlenFC Sachsen Leipzig
  • 1990 – zánik

Športové úspechy upraviť

Východonemecká liga: 2

Východonemecký pohár: 2

Iné projekty upraviť

Externé odkazy upraviť

Zdroj upraviť

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku BSG Chemie Leipzig (1950) na anglickej Wikipédii.