Bořivoj Zeman

Bořivoj Zeman (* 6. marec 1912, Praha – † 23. december 1991, Praha) bol český režisér a scenárista. Jeho manželkou bola spisovateľka pre deti a mládež Alena Santarová (rodená Vančurová).[1]

Bořivoj Zeman
český režisér a scenárista
Narodenie6. marec 1912
Praha, Rakúsko-Uhorsko
Úmrtie23. december 1991 (79 rokov)
Praha, Česko-Slovensko
PríbuzníVladislav Vančura
ManželkaAlena Santarová

ŽivotopisUpraviť

Pôvodným povolaním bol úradníkom, ktorý si pre seba písal scenáre krátkych filmov. Filmovú prácu začal v hostivařských a tiež v zlínskych ateliéroch, kde krátko spolupracoval s Karlom Zemanom.

Známe sú jeho dve komédie Dovolená s Andělem a Anděl na horách s postavou Gustava Anděla, revízora pražských dopravných podnikov, ktorého stvárnil Jaroslav Marvan. Okrem filmov pre dospelých sa tiež preslávil svojou tvorbou pre deti. Vo vtedajšom Československu nakrútil prvú filmovú rozprávku Pyšná princezna s Vladimírom Rážom a Alenou Vránovou v hlavných úlohách. Ďalším jeho dielom bola filmová rozprávka Byl jednou jeden král… natočená na motívy rozprávky Boženy Němcovej Soľ nad zlato s Janom Werichom, Vlastom Burianom a Milenou Dvorskú v hlavných úlohách. V roku 1968 natočil ďalšie filmovú rozprávku Šíleně smutná princezna, kde hlavné úlohy hrali populárni speváci Helena Vondráčková a Václav Neckář. Natočil aj filmovú paródiu Fantom Morrisvillu, kde hlavnú dvojrolu hral Oldřich Nový spolu so spevákom Waldemarom Matuškom.

Filmografia (výber)Upraviť

  • Dovolená s Andělem (1952)
  • Pyšná princezna (1952)
  • Byl jednou jeden král… (1954)
  • Anděl na horách (1955)
  • Páté kolo u vozu (1958)
  • Fantom Morrisvillu (1966)
  • Šíleně smutná princezna (1968)
  • Ženy v ofsajdu (1971)
  • Honza málem králem (1976)

ReferencieUpraviť

  1. BROŽOVÁ, Věra. Alena Santarová. www.slovnikceskeliteratury.cz. Dostupné online [cit. 2017-10-31].

Externé odkazyUpraviť

ZdrojUpraviť

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Bořivoj Zeman na českej Wikipédii.