Cenzúra (hudobná skupina)

Cenzúra je punková kapela, ktorá vznikla 6. júna 2000 v Bratislave.

Cenzúra
Základné informácie
Pôvod Slovensko Bratislava, Slovensko
Žáner(-re) Punk rock, Street punk, Oi!
Pôsobenie 2000 – súčasnosť
Vydavateľstvá Exponent, Revolver, Musea Polymnia
Webstránka http://www.cenzuraband.eu
Členovia skupiny:
Neupi
Andrej
Píšta
Zelo
Dawyt (od 2006)
Mato (od 2011)
Bývalí členovia
Filip (do 2001)
Diviak (do 2003)
Roman

Kapelu zakladajú vtedajší spolužiaci Roman (spev, gitara), Neupi (basgitara, spev) a Andrej (bicie). Neskôr sa pripája Filip (gitara), ktorý však po nahratí prvého dema Cenzúra (2001, D.I.Y.) od kapely odchádza. Ďalšími posilami sa stali Diviak (gitara) a Zelo (akordeón, ústna harmonika, klávesy). Kapela nahráva druhé demo a to živú nahrávku Naživo z Domu Kultúry Lúky (2002, D.I.Y.).

Prvé oficiálne CD vychádza kapele až v roku 2003 pod názvom Dajte mi pokoj! (2003, D.I.Y.). Cenzúra rozbieha koncertovanie v Česku aj v mnohých mestách na Slovensku. Pieseň „Kolotoč“ je umiestnená na kompilácii Czech & Slovak Streetkids II, ktorá vychádza pod hlavičkou vydavateľstva Rabiát records. Neskôr od kapely odchádza gitarista Diviak. Pieseň „Dajte mi pokoj!“ je umiestnená na kompilácii Punk rock made in Slovakia vol. 4. V marci vychádza DVD kompilácia Brutal scene vol. 1, kde má kapela umiestnenú skladbu „Oi! Song“.
Vo februári a marci 2006 skupina Cenzúra nahrala druhý album: Rebel bez príčiny (2006, Brutal records). V tom istom roku sa ku kapela pripája druhý gitarista Dawyt.
V roku 2007 je viacero skladieb umiestnených na rôznych slovenských a zahraničných výberoch. V októbri 2008 vychádza MCD Odpoveď na seba (2008, D.I.Y.).

ZostavaUpraviť

  • Neupi – basová gitara
  • Andrej – bicie
  • Pišta – spev
  • Zelo – akordeón, klávesy
  • Dawyt – gitara
  • Mato - altsaxofón, spev

DiskografiaUpraviť

  • 2001 – Cenzura (demo)
  • 2002 – Naživo z DK Lúky (demo)
  • 2003 – Dajte mi pokoj!
  • 2006 – Rebel bez príčiny
  • 2008 – Odpoveď na seba
  • 2012 - Vráť čas

Externé odkazyUpraviť