Charles David George "Charlie" Stross (* 18. október 1964, Leeds) je spisovateľ žijúci v Edinburghu v Škótsku. Jeho práce siahajú od science fiction cez horor k fantasy.

Charles Stross
Charles Stross na Finncone 2019
Charles Stross na Finncone 2019
Narodenie18. október 1964 (59 rokov)
Leeds, Anglicko
Odkazy
Webstránkaantipope.org
CommonsSpolupracuj na Commons Charles Stross

Stross býva niekedy považovaný za príslušníka novej generácie britských sci-fi autorov, ktorí sa špecializujú na tzv. „hard“, teda technologickú science-fiction a space opery. Medzi jeho súčasníkov patria Alastair Reynolds, Ken MacLeod a Liz Williamsová. Okrem iných kyberpunkových a postkyberpunkových autorov jeho zdrojmi inšpirácie sú Vernor Vinge, Neal Stephenson, William Gibson, a Bruce Sterling.

Životopis upraviť

Ako sám tvrdí, spisovateľom science-fiction sa chcel stať od svojich šiestich rokov. Svoju kariéru začal v sedemdesiatych a osemdesiatych rokoch publikovaním niekoľkých článkov ku hrám na hrdinov v časopise White Dwarf.

Jeho prvá publikovaná poviedka "The Boys" vyšla v Interzone v r. 1987. Prvý román Singularity Sky vydalo nakladateľstvo Ace Books v r. 2003 a bol nominovaný na cenu Hugo Award. Zbierka poviedok Toast: And Other Rusted Futures sa zjavila v r. 2002. V r. 2005 získal cenu Hugo za novelu "The Concrete Jungle". Román Accelerando vyhral v r. 2006 cenu Locus za najepší román, bol finalistom ceny Johna W. Campbella a bol v užšom výbere na cenu Hugo Award v kategórii za najlepší román. Román Glasshouse získal cenu Prometeus v r. 2007 a bol finalistom pre cenu Hugo. Najnovšie jeho novela Missile Gap získala cenu Locus za rok 2007 v kategórii najlepšia novela.

Okrem písania science-fiction pracoval ako autor technických manuálov, novinár na voľnej nohe, programátor a farmaceut. Vyštudoval farmáciu a informatiku.

V auguste 2004 debutoval animovaný film Rogue Farm natočený na motívy jeho rovnomennej poviedky z r. 2003.


Bibliografia upraviť

Technické práce upraviť

Samostatné práce upraviť

Séria Eschaton upraviť

„Post-singularitná space opera.“

Séria "Bob Howard - Laundry" upraviť

Táto séria kombinuje aspoekty science-fiction, hororu a špionážneho thrilleru.

Séria Merchant Princes upraviť

fantasy, oscilujúca medzi alternatívnou, modernou aj predindustriálnou Zemou. Prvé tri knihy kolektívne získali cenu Sidewise Award za alternatívnu históriu.

Iné projekty upraviť

Externé odkazy upraviť

Texty online upraviť

Eseje upraviť