Otvoriť hlavné menu

Cigánski diabli

slovenský orchester

Cigánski diabli, v zahraničí známy aj pod názvom Gypsy Devils, je slovenský orchester, ktorý vznikol v roku 2007. Cigánski diabli sú predstaviteľmi najmä žánru etno a World Music.

Cigánski diabli
Základné informácie
Pôvod Slovensko
Žáner(-re) Klasika, etno, gypsy, jazz, fúzie
Pôsobenie 2007 – súčasnosť
Vydavateľstvá H.o.M.E. production,
Supraphon Records,
Pavlík Records
Webstránka ciganskidiabli.sk
gypsydevils.com
Členovia skupiny:
Ernest Šarközi - Silvia Šarközi - Štefan Banyák - Zoltán Grunza - Jozef Farkaš - Robert Fehér

Klasická hudba je v ich podaní obohatená o prvky ako cigánska hudba, folklórna hudba, jazz, etno, flamenco a mnoho ďalších. Využívajú vlastné virtuózne aranžmány a prvky.

Pretavenie rôznych štýlov im prinieslo úspech na koncertných pódiách v 35 krajinách sveta, na piatich kontinentoch.

Účinkovali v koncertných halách Berlínska filharmónia, Komische Oper – Berlín, Kozerthaus – Berlín, Royal Opera House v Londýne, Hans Max Saal – Mníchov, Smetanova síň – Praha, Konzert und Kongressaal – Luzern, Concert Hall – Melbourne, Goldener Saal-Musikverein – Viedeň, Is Sanat Hall – Istanbul, Palác Kultúry – Novosibirsk, EXPO 2008 Zaragoza, EXPO 2010 Shanghai.

Slovensko reprezentovali aj na olympijských hrách: zimných olympijských hrách 2010 a letných olympijských hrách 2012. Vystupovali na hudobných festivaloch BadKissinger Sommer, Beethovenfest Bonn, David Oistrach festival Pärnu, Liszt festival Raiding, Euroclassic Pirmasens, World Arts festival Jeju, „Pražské jaro“, Sziget fesztivál Budapešť, Mondial des cultures Drummondville, Khamoro Praha a Festival de Martigues a spolupracujú s mnohými poprednými symfonickými orchestrami, dirigentmi, spevákmi a inštrumentalistami z celého sveta. Gipsy Kings, Paul Gulda & Viedenské sláčikové kvarteto, Komorná Filharmónia Bremen, Moravská Filharmónia Olomouc, Filharmónia B.Martinu Zlín, Symfonický orchester Slovenského rozhlasu Bratislava sú len niekoľkými z nich.

ProjektyUpraviť

  • Carmen a’la Gypsy Devils, hudobno-tanečný projekt, hudobné aranžmá umeleckého šéfa orchestra Ernesta Šarköziho[1]
  • Gypsy-Baroque, netradičné podanie skladieb od baroka až po súčasnosť s Barocco Sempre Giovane[2]
  • Cigánski diabli & 100 členný maďarský Cigánsky orchester BUDAPEŠŤ, spojenie so svetoznámym hudobným orchestrom
  • Cigánski diabli & Katka Knechtová, koncertné turné Cigánski Diabli & Katka Knechtová,[3]spojenie pop, folk, etno...
  • Cigánski diabli a Rocková hudba, fúzia etno a rockovej hudby s rockovou kapelou Desmod[4]
  • Cigánski diabli a Symfonický orchester: Komorná filharmónia Bremen, Symfonický orchester Atény, Symfonický orchester Nicozia...
  • Cigánski diabli a Paul Gulda, koncerty „Liszt-Roma Rhapsodie“ a „Haydn a´la Zingarese“ v spojení so svetoznámym rakúskym klavírnym virtuózom Paulom Guldom
  • Cigánski diabli a Jaroslav Svěcený, spojenie s českým husľovým virtuózom
  • Cigánski diabli & Lucie Bílá, netradičné spojenie s českou multižánrovou speváčkou
  • Cigánski diabli & Totti Ovidiu, hudobno-tanečná show: Cigánski diabli a tanečníci zo „Cirque du Soleil

Súčasní členoviaUpraviť

Aranžmá a cimbal – umelecký riaditeľ Ernest Šarközi, sólo spev a violončelo – Silvia Šarközi, 1. husle – Štefan Banyák, klarinet a tarogato – Zoltán Grunza, viola – Jozef Farkaš, kontrabas – Robert Fehér

Ocenenia [5]Upraviť

  • Najlepší cigánsky orchester na svete (medzinárodný festival v Ciechocineku – Poľsko)
  • 3 ocenenia Grammy od Slovenskej hudobnej akadémie
  • 2007 – Zlatá a Platinová platňa za album Cigánski diabli
  • 2007 – Zlatá a Platinová platňa za album Diabolské Vianoce
  • 2008 – Zlatá platňa za album Dobré časy
  • 2008 – Ocenenie Žena roka v oblasti kultúry pre Silviu Šarköziovú
  • 2014 – Ocenenie WORLD MASTER AWARD – Južná Kórea

DiskografiaUpraviť

Cigánski diabli počas svojej kariéry vydali 5 albumov:[6]

  • Cigánski diabli (2007, H.o.M.E. production)
  • Diabolské Vianoce (2007, H.o.M.E. production)
  • Dobré časy (2008, H.o.M.E. production)
  • Adagio & Furioso (2010, Supraphon Records)
  • Carmen (2013, Pavlik Records)

Posledný album Carmen svojou virtuozitou natoľko očaril publikum, že vyústil do spolupráce so Slovenským národným divadlom a v roku 2015 si ho už diváci mohli vychutnať aj vo forme hudobno-tanečného projektu známeho pod názvom „Carmen a’la Gypsy Devils“, v ktorom majstrovské dielo orchestra Cigánski diabli a hlavne špeciálne hudobné aranžmá umeleckého šéfa orchestra Ernesta Šarköziho, prináša úplne nový pohľad na spracovanie klasického príbehu lásky.

ReferencieUpraviť

  1. BRATHOVÁ, Barbara. Tanec diablov [online]. monitoringdivadiel.sk, 2015-10-21, [cit. 2016-07-13]. Dostupné online.
  2. Gypsy Baroque [online]. ipardubice.cz, [cit. 2016-07-13]. Dostupné online.
  3. tlacovespravy.sk [online]. [Cit. 2016-07-13]. Dostupné online.
  4. DESmod a Cigánski diabli očarili Slovensko: Ďalšie koncerty [online]. aktuality.sk, 2012-12-19, [cit. 2016-07-13]. Dostupné online.
  5. Orchester [online]. ciganskidiabli.sk, [cit. 2016-07-13]. Dostupné online.
  6. Diskografia [online]. ciganskidiabli.sk, [cit. 2016-07-13]. Dostupné online.

Externé odkazyUpraviť