F. R. David

Francúzaky spevák

F. R. David (vlastným menom Elli Robert Fitoussi; * 1. január 1947, Menzel Bourguiba, Tunisko) je francúzsky spevák.

F. R. David
F. R. David
Základné informácie
Rodné meno Elli Robert Fitoussi
Narodenie 1. január 1947 (73 rokov)
Menzel Bourguiba, Tunisko
Bydlisko Francúzsko
Pôsobenie spevák-skladateľ
Žáner pop, rock, New Wave
Hrá na nástroje spev, basová gitara, gitara, klavír, klávesy, bicie
Roky pôsob. 1967 – súčasnosť
Vydavateľstvá Carrere, CBS
Webstránka frdavid.net

KariéraUpraviť

Začiatkom 70-tych rokov bol členom francúzskej rockovej skupiny Les Variations. Jeho najuznávanejšou skladbou je singel „Words“ z roku 1982, ktorého sa celosvetovo predalo 8 miliónov kópií a dosiahol prvé miesta v rebríčkoch viacerých európskych krajín, ako aj 2. miesto v rebríčku UK Singles Chart na jeseň roku 1983.[1] Stal sa tak 22. najpredávanejším singlom v Spojenom kráľovstve roku 1983. Pieseň je chytľavá, ľahká balada so stredným tempom s jemným, vysokým hlasom.

DiskografiaUpraviť

AlbumyUpraviť

  • Words (1982)
  • Long Distance Flight (1984)
  • Reflections (1987)
  • Voices Of The Blue Planet (1998)
  • Words – ' 99 Version (1999)
  • The Wheel (2007)
  • Numbers (2009)

Kompilačné albumyUpraviť

  • Greatest Hits (1991)
  • Best Of F.R. David (2000)

SingleUpraviť

  • Words“ (1982)
  • „Pick Up The Phone“ (1982)
  • „Music“ (1983)
  • „I Need You“ (1983)
  • „Gotta Get A Move On“ (1983)
  • „Play A Little Game“ (1983)
  • „Rock Fame“ (1983)
  • „Sand Dunes“ (1983)
  • „Dream Away“ (1984)
  • „Sahara Night“ (1986)
  • „Don't Go“ (1987)
  • „Words '91“ (1991)
  • „I'll Try To Love Again“ (1992)

ReferencieUpraviť

  1. GERMAN, Yuri. Biography: F.R. David [online]. AMG, [cit. 2010-05-09]. Dostupné online.

Externé odkazyUpraviť