Gabriela Marcinková

slovenská divadelná, filmová a televízna herečka

Mgr. art. Gabriela Mihalčínová Marcinková (* 2. apríl 1988, Prešov)[1] je slovenská divadelná, filmová a televízna herečka, absolventka Vysokej školy múzických umení v Bratislave. Účinkovala v divadelných hrách Aj kone sa strieľajú, Othello, Rok v Kocúrkove či Veľa kriku pre nič. Je známa predovšetkým z televízneho seriálu Horúca krv.

Gabriela Marcinková
Gabriela Marcinková v roku 2013
Celé menoGabriela Mihalčínová Marcinková
Narodenie 2. apríl 1988 (36 rokov)
Košice, ČSSR (dnes Slovensko)[1]
Alma materVysoká škola múzických umení v Bratislave
Povolanieherečka
ManželMartin Mihalčín
Deti2
Ostatné ocenenia
Igric (2019) za ženský herecký výkon vo filmovom alebo televíznom diele

V roku 2006 ukončila štúdium na Gymnáziu Konštantínova 2 v Prešove. Odtiaľ pokračovala na VŠMÚ. V septembri 2015 sa vydala za speváka skupiny Heľenine oči Martina „Lyncha“ Mihalčína. Na jar 2023 sa v tanečnej show Let’s Dance umiestnila spolu s jej tanečným partnerom Matyášom Adamcom na druhom mieste.[2]

Ocenenia

upraviť
  • 2019Igric za ženský herecký výkon vo filmovom alebo televíznom diele za rok 2018 za úlohu Zuzany vo filme Dôverný nepriateľ[3]

Filmografia

upraviť
  • 2008Fišpánská jablíčka (TV film), Sofie a ukradený poklad (TV film)
  • 2009Zakázaný člověk (TV film)
  • 2010Neříkej hop, Osudové peníze (TV film)
  • 2011360
  • 2012Attonitas, Byzantium: Upírí príbeh, Move on, Room 4024
  • 2013Good Night
  • 2015Celebrity s.r.o., Vojtech
  • 2016ABCs of Death 2.5 (segment "M is for Malnutrition"), Attack of the Lederhosen Zombies
  • 2018Dôverný nepriateľ, Balada o pilotovi
  • 2019Šťastný nový rok
  • 2020Sviňa

TV seriály

upraviť

Referencie

upraviť
  1. a b VRÁBEĽ, Jaroslav. Gabriela Marcinková: Nie som naivka, chcem hrať zákeráčku. Korzár (Košice: Petit Press), 2013-11-27. Dostupné online [cit. 2024-05-02].
  2. FRANK, Michal. Gabika Marcinková sa vydáva za speváka Lyncha. SME (Bratislava: Petit Press), 2015-02-23. Dostupné online [cit. 2021-03-04]. ISSN 1335-4418.
  3. Slovenský filmový ústav. 30. ročník IGRIC [online]. aic.sk, [cit. 2024-04-15]. Dostupné online.

Iné projekty

upraviť

Externé odkazy

upraviť