Harry Nilsson

Harry Edward Nilsson III (* 15. jún 1941, Brooklyn, New York, New York, USA – † 15. január 1994,[1] Agoura Hills, Kalifornia) bol americký spevák-skladateľ, ktorý bol komerčne najúspešnejší na začiatku sedemdesiatych rokov.

Harry Nilsson
americký spevák-skladateľ
Harry Nilsson
Narodenie15. jún 1941
Brooklyn, New York, New York, USA
Úmrtie15. január 1994 (52 rokov)
Agoura Hills, Kalifornia, USA
Aktívne roky1958 - 1994
Odkazy
Webstránkaharrynilsson.com
CommonsSpolupracuj na Commons Harry Nilsson

Preslávil sa hitmi „Everybody 's Talkin“ (1969), „Without You“ (1971) a „Coconut“ (1972). Je tiež autorom skladby „One“, ktorú hrala rocková kapela Three Dog Night. Bol jedným z mála pop-rockových umelcov svojej doby, ktorí dosiahli významný komerčný úspech bez toho, aby hrali na väčších koncertoch alebo podnikali pravidelné turné.[2]

DiskografiaUpraviť

Štúdiové albumyUpraviť

  • Spotlight on Nilsson (1966)
  • Pandemonium Shadow Show (1967)
  • Aerial Ballet (1968)
  • Skidoo (1968)
  • Harry (1969)
  • Nilsson Sings Newman (1970)
  • The Point! (1971)
  • Nilsson Schmilsson (1971)
  • Son of Schmilsson (1972)
  • A Little Touch of Schmilsson in the Night (1973)
  • Son of Dracula (1974)
  • Pussy Cats (1974)
  • Duit on Mon Dei (1975)
  • Sandman (1976)
  • ... That 's the Way It Is (1976)
  • Knnillssonn (1977)
  • Flash Harry (1980)
  • Popeye (1980)

ReferencieUpraviť

  1. STRONG, Martin C.. The Great Rock Discography. 5th (April 9, 2001). vyd. Edinburgh : Canongate Books, 2000. ISBN 1-84195-017-3. S. 697–698.
  2. Shipton 2013, s. xi, 290–291.

Iné projektyUpraviť

Externé odkazyUpraviť

ZdrojUpraviť

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Harry Nilsson na českej Wikipédii.